Uncharted: Kayıp Miras İncelemesi

 

Geliştirici: Naughty Dog

Yayıncı(lar): Sony Interactive Entertainment

Oyun motoru: Naughty Dog Engine 4

Platform(lar): PS4 Exclusive

Tür: TPS

Boyut: 50.5GB

Web Sayfası: https://www.playstation.com/tr-tr/games/uncharted-the-lost-legacy-ps4/

Çıkış Tarihi: 23.08.2017

 


 

Yıl 2007, Playstation 3 çıkalı bir yıl olmuş biz oyuncular yeni konsol için heyecan verici oyunları sabırsızlıkla beklediğimiz bir dönemde Naughty Dog yeni bir oyun duyurdu Uncharted. Çıkış tarihi Kasım olarak (2007) açıklanan oyunu ben gibi birçok kişi beklemeye başladı, Kasım ayı geldiğinde oyunu inceleyen editör ve merciler oyunu öve öve bitiremiyor oyunun metacritic ortalaması tavan yapıyordu. Oyun öyle sevildi ki Naughty Dog böyle bir oyunun devam oyunu yapmaması imkansızdı ve öylede oldu sırasıyla Uncharted devam oyunları 2009, 2011 ve 2016 yılında çıkışlarını gerçekleştirdi. (Vita ve Remestared oyunu saymıyorum) Ve her çıkan oyun bir öncekinden daha çok sevildi, o dönem kimse bu oyunun bir efsane ve PlayStation markasının en sevilen serilerinden biri olacağını ön görememişti. Uncharted, PlayStation markasına değer katmış marka imajına olumlu bir katkı sağlamıştı. Uncharted serisi hikayesinin ve karakterlerinin zengin yapısı kadar grafiksel ve teknolojik olarakta rakiplerinin önünde bir seri oldu. Çıkan yeni bir Uncharted her ne kadar ilk oyun Playstation 3'e çıksada (aynı donanım) bir öncekinden teknik olarak daha iyi bir iş çıkartmıştır. (Buda konsolların zamanla yapımcılar tarafından daha iyi kullanıldığının bir göstergesi olmuştur.) Sony PlayStation 3'ün sonlarına doğru konsolu gelişmekte olan piyasalarda yerelleştirme politikası sayesinde kendi stüdyolarının geliştirdiği oyunları dil seçeneklerini arttırmıştı ve Türkiye'de bu pazarlardan biriydi. Uncharted 3'de bu stratejiden nasibini almış ve Türkçe altyazı desteğiyle çıkış yapmıştı. Hali hazırda zaten başarılı olan yapım birde yerel dil seçeneğine kavuşunca serinin başarısı daha da artmış Uncharted markası oyuncular için özel bir yere sahip olmuştu. :) Hal böyle olunca böyle bir seriyi geliştiren stüdyonunda seveni bir hayli arttı, ve yaptıkları her iş ilgiyle takip edildi, şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Naugthy Dog bugün oyun dünyasında en çok sevilen stüdyolardan birisidir.

 

 

Oyun incelemesine geçmeden önce bu oyunun nasıl geliştirilmeye başlandığı ve yaşananları kısaca anlatmak istiyorum. Uncharted 4, Mayıs 2016'da çıkış yaptıktan sonra Aralık 2016 tarihinde Naugthy Dog, Uncharted 4 için bir hikaye DLC'si olan ve Uncharted  4'den bir yıl sonrasını konu alacak "The Lost Legacy" adlı DLC paketini duyurdu. Naugthy Dog'u yakından takip edenler bilir ki stüdyo hikaye DLC'si kolay kolay çıkartmaz hatta yönetmen Arne Mayer bir röportajında Naugthy Dog'un DLC konusunda çok fazla disiplinli olmadığını söylemişti nedeni ise geliştirme aşamasında stüdyo olarak kendilerine engel olamadıklarını ve oyuna birçok şey eklediklerini sonucunda da ortaya çıkan şeyin DLC'den çıkıp en az 10 saat süren bir yapım çıktığını söylemişti. The Lost Legacy geliştirilmeden önce Naugthy Dog çalışanları yeni Uncharted'ı ilk olarak bir Uncharted 5 olarak düşünmüş ve bu yeni Uncharted'da Nathen Drake olmadan yeni bir karakter ile seriyi devam ettirmek istemişler hatta yeni oyunu emekli asker olan Sully üzerinde kurgulamayı düşünmüşler, Sully'nin gençlik yıllarının olması planlanmış ama daha sonra bu karakterin hikayesinin Uncharted serisine uygun olmadığı anlaşılmış. Daha sonra Naughty Dog çalışanları Uncharted 5'i geliştirmenin şu aşamada stüdyo için çok zor olduğunu anlamışlar nedeni ise The Last of Us 2'nin geliştirilmeye başlanması. Stüdyonun bu iki büyük yapımı aynı anda geliştirmesinin çok büyük sorunlara neden olacağının anlaşılmasından sonra Uncharted 4 için hikaye DLC'si geliştirme kararı alınmış. Ama yeni DLC'de Nathen Drake olmayacak ve Uncharted serisi yoluna başka bir karakter ile yoluna devam etmesi fikri aynı kalmış ve sonucunda da Chloe Frazer karakteri ile seriyi devam ettirme kararı alınmış. Naugthy Dog, Uncharted 4 yapımı tamamlandıktan sonra The Lost Legacy DLC'sini geliştirmeye başlamış ve uzunluğu Left Behind kadar olması planlanmış ama oyuna devamlı olarak eklenen özellikler nedeniyle yapım DLC'den çıkıp başlı başına bir yapım halini almış daha sonra stüdyo oyunu DLC olarak değilde bağımsız bir yapım olarak piyasaya sürme kararı vermiş.

 

Chloe Frazer karakterinin gelişimi.

 

Nathan'sız bir Uncharted herkese garip geliyor değil mi? İlk dört oyundan sonra her ne kadar bu durum garip gelsede oyunu oynadıktan sonra bu duruma alışıyor insan. :) Evet yeni oyunda ana karakterlerimiz Chloe Frazer ve Nadine Ross. Bizim kontrolümüzde olan ise Chloe Frazer elbette. Uncharted'ın önceki oyunlarını oynayanlar bileceklerdir ki  Chloe'yi ilk olarak ikinci oyunda görmüştük daha sonra üçüncü oyunda da karşımıza çıkmıştı. Nadine Rossu ise sadece serinin dördüncü oyununda gördük ve şimdi de Kayıp Miras ile karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu iki zıt karakteri birleştiren? Kayıp Miras'ın hikayesi Hindastan'da geçiyor, bu hikaye Uncharted 4'den sonraki zamanı konu alıyor. Chloe Frazer'ın arkeolog olan babasınında peşinde olduğu ama ömrünün yetmediği Ganesh kayıp fil dişisi için buralara kadar geliyor tabi bunu tek başına yapamıyacağını bildiği için bir zamanlar babasının mirası Shoreline birliğinin başında olan ve bunu kaybettiği için işsiz olan Nadine teklif götürüyor. Askeri tecrübesi bir hayli fazla olan Nadine Ross bu teklifi kabul ediyor ve mecaramızda bu şekilde başlıyor. Peki bu hazinenin peşinde başka kimseler yokmu? Uncharted serilerinde böyle birşey pek görülmediği için elbette var, Asav.  Asav aslen bir doktor ama doktorluğu yapmak istememiş olacak ki Hindistan'da isyancı birliği kurup devlet otoritesine karşı gelen bir isyancı. Asav'ın amacı Hindistan'da isyan çıkarıp ülkeyi iç savaşa sürüklemek ve bu şekilde daha fazla para kazanmak. Elbette Ganesh'in kayıp Fil Dişi bu şahıs içinde çok önemli spoiler vermemek adına daha fazla detay veremesemde bu nedenle bizim oyunda ki en büyük düşmanımız oluyor kendisi.

 



Chloe Frazer'ın seslendirmesini Dolunay Soysert yapmış.

 

Hikayeden kısaca bahsettikten sonra oyunun içeriğinden elimden geldiğince sizlere bahsetmek istiyorum, oyunu açtığımızda bizleri Hikaye, Çok Oyunculu, Hayatta Kalma Modu, Ekstralar ve Seçenekler karşılıyor. Hikaye tahmin edebileceğiniz gibi Senaryo modu, Çok oyunculu mod ise Uncharted 4'de bildiğimiz çok oyunculu mod ve bir güzelliğide var bu mod Uncharted 4 ile paylaşımlı, yani Uncharted 4'de yaptığınız tüm başarılar Kayıp Mirasa'da geçiyor. :) Hayatta Kalma Modu ise bize dalga, dalga gelen düşmanları öldürmekle uğraşıyoruz. Ekstralar bölümünde ise Hazineler, İstatistikler, Bonus ve Jenerik bölümleri mevcut. Hazineler oyunda topladığımız hazineleri inceleyebileceğimiz bölüm. İstatistikler oyunda geçirilen süre öldürülen düşman gibi çok detaylı ayrıntılara ulaşabileceğimiz bir bölüm. Bonus bölümünde ise Eklentiler, Model galerisi ve Konsept Sanat galerisi içeriyor. Eklentiler kısmından Görünüşler, Silahlar, Oynanış değiştiricilere ulaşmak mümkün. Oyunda ilerdikçe puan elde ediyorsunuz ve kilitli özelliklerden açıp oyunda sınırsız cephane gibi hileler yapabiliyorsunuz. Seçenekler bölümünde ise görüntü, ses, alyazı vb. ayarları yapmak mümkün. Uncharted. Kayıp Miras bizlere 5-6 saatlik bir hikaye modu sunuyor arkadaşlar evet bu süre az gelebilir, Uncharted 4, 14-15 saat sürüyordu ama Kayıp Miras, DLC olarak düşünülen sonra tam bir oyuna dönüştürülen bir yapım olduğunu unutmamamız gerek. Kayıp Miras toplamda 10 bölümden oluşuyor. Oyunda ki kupalar içinde zaman harcarsanız oyunun toplam oynama süresi 10 saate kadar çıktığını rahatlıkla söyleyebilirim. Uncharted: Kayıp Miras diğer Uncharted oyunları gibi Türkçe seslendirme ve Türkçe altyazı desteğine sahip, seslendirmeler başarılı ama Chloe ile Nadine sesleri o kadar benziyor ki bazen hangisinin konuştuğunu anlamıyorsunuz şahsen ben bu durumdan rahatsız olduğum için altyazıda açmak zorunda kaldım, keşke buna dikkat etselermiş.

 



Uncharted serileri bulmacaları ile ünlüdür Kayıp Miras'da da bol bol bulmacalar çözüyoruz genel olarak bulmacalar basit ama bazıları biraz sizi zorlayabilir. Oyunda belirli bir süre bulmacaları çözemeseniz bile oyun ya Nadine vasıtası ile yada ok işaretleri ile size yardım ediyor. Chloe ile Nadine arasında ki diyaloglar çok hoş olmuş bazen bu diyaloglar tebessüm etmenize neden olabiliyor. :) Kayıp Miras oynanış mekaniği olarak Uncharted 4 ile neredeyse birebir aynı sadece bu oyunda Kraliçenin Yakutu yeni bir özellik katmış oyunda yapılması zorunlu olmayan bir bulmacayı çözdüğünüzde bu bileziği Chloe koluna takıyor ve hazinelere yaklaştığımızda ötüyor buda hazine bulmayı kolaylaştırıyor. Bunun haricinde düşman yapay zekaları Uncharted 4 ile aynı seviyede diyebilirim ezici modda bir hayli sizi zorlasalarda kolay modda çok daha kolay hale geliyorlar. Uncharted 4’ü oynayanlar Madagascar bölümünü hatırlayacaklardır Uncharted serisinde ilk defa bu derece büyük açık alan bir harita olmuştu işte Kayıp Miras bu haritandan da büyük bir bölüme sahip. :) Eğer birgün Uncharted 5 çıkarsa onda nasıl bir harita olur düşünmek istemiyorum. Elbette sadece büyük olması onu güzel yapmıyor büyük olduğu kadar haritanın dolu ve güzel hazırlanmış olması bir hayli önemli. Kayıp Mirasta ki haritalar hem sanatsal hemde grafiksel anlamda ciddi derecede başarılı bazı sahnelere film izler gibi ağzınız açık izliyorsunuz.  Naughty Dod bu işi gerçekten çok iyi yapıyor gerçekten tebrik edilmesi gerekiyor. Kayıp Miras Uncharted 4 ile aynı grafik motorunu kullanıyor haliyle grafik kalitesi Uncharted 4 ile aynı seviyede. Oyun hikaye modunda 4K/1080p: 30fps Çoklu Oyuncu Modunda ise 4K/900p: 60fps olarak çalışmakta tabi görsel kaliteden biraz ödün vererek. Ben oyunu PS4 Pro’da oynadım performans gayet stabildi ve hiçbir sorun yaşamadım.

 

Şimdi gelelim en önemli soruya :) Uncharted: Kayıp Miras alınır mı? Evet alınır. Dijital olarak 119TL kutulu olarak ise 159TL’ye bu oyuna sahip olmak mümkün. Evet oyun kısa ama fiyatıda ona göre ucuz olması bu oyunun alınabirliğini arttırıyor eğer Uncharted serisini seviyorsanız almayın desem bile alacaksınız büyük ihtimal :) ama bu haliyle bile fiyatına göre alınabilecek bir oyun Kayıp Miras. Nathan Drake olmadan Uncharted serisi nasıl olabileceğini merak ediyorsanız denemeye değer. Zaten hikaye modunu bitirseniz bile çoklu oyuncu modunda uzunca bir zaman vakit geçirebilirsiniz. Peki Uncharted serisi bu oyunla son bulacak mı? Birçok kişi bunu merak ediyor ama benim tahminlerime göre hayır, zaten oyunun yaratıcı yönetmenide Uncharted serisinde birçok karakterin olduğu ve seriyi Nathan Drake olmadan da devam edebileceğinin sinyalini vermişti. Bir Uncharted 5 görmek önümüzde ki 4 yıl boyunca biraz zor gibi duruyor çünkü Naughty Dog, Uncharted: Kayıp Miras yapımı tamamlandığı anda tüm ekip merakla beklenen The Last Of Us II için mesai yapmaya başladı bu oyununda 2018’den önce çıkmayacağını düşünürsek yeni bir Uncharted şuan için hayal. Bir incelemenin daha sonuna geldik umarım faydalı bir inceleme olmuştur merak ettiklerinizi sorabilirsiniz arkadaşlar atladığım kısımlar olmuş olabilir kusuruma bakmayın, herkese iyi oyunlar. :)

 

Artılar:

-  Grafikler büyüleyici

-  Hikaye sürükleyici

-  Türkçe seslendirme altyazı desteği

-   Uygun fiyat

 

Eksiler:

-  Kısa oyun süresi

 

Oyun Puanım:

Grafik: 95/100

Ses: 90/100

Oynanış: 90/100

 

Sonuç: 92

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar