Hidden Agenda İncelemesi 

 


 

Geliştirici: Supermassive Games

Yayıncı(lar): Sony Interactive Entertainment

Oyun motoru: Unreal Engine 4.0

Platform(lar): PS4 Exclusive

Tür: Korku/Gerilim

Boyut: 18 GB

Web Sayfası: https://www.playstation.com/tr-tr/games/hidden-agenda-ps4/

Çıkış Tarihi: 25.10.2017

 


 

Çok sevilen öncesinde Playstation 3 için düşünülen daha sonra çıkışı Playstation 4’e ertelenen ve Playstation 4 Exlusive oyunu olan Until Dawn yapımcıları Supermassive stüdyosu tarafından geliştirilen yepyeni bir oyun Hidden Agenda. Evet Until Dawn oynayanların bilidiği kararlarımızda seçim seçim yapma hakkı yeni oyun Hidden Agenda’da mevcut hemde daha farklı bir tecrübe ile. Supermassive korku ve gerilim oyunlarınde kendini kanıtlamış bir stüdyo bunu en son Until Dawn’da çok iyi bir şekilde deneyimledik ve çok sevdik, stüdyonun yeni oyunlar üzerinde çalıştığını biliyorduk ve bunlardan birini bu seneki E3 2017 fuarında öğrendik, Hidden Agenda. Sony bu seneki E3 fuarında yeni bir uygulama tanıttı PlayLink. Hidden Agenda’da bu uygulamanın desteklediği ilk oyunlardan bir tanesi oyunu bu uygulama olmadan oynayamıyoruz yani Dualshock 4 bu oyunda bir işe yaramıyor. Akıllı telefonumuza Hidden Agenda’nın PlayLink uygulamasını yükledikten sonra oyunumuzu açıyoruz ve Dualshock 4’müzü bir kenara bırakıyoruz :) PlayLink, PS4’müze modem aracılığıyla bağlanmakta yani hem PS4 hemde telefonunuz aynı modeme bağlı olmalı yoksa bağlantı sağlanamıyor. Bağlantı sağlandıktan sonra tüm kontrol akıllı telefonumuzda ki PlayLink uygulamasında. Oyuna girmeden önce ismimizi yazmamızı istiyor uygulama ismimizi yazdıktan sonra play tuşuna basarak oyunumumuzu başlatıyoruz. Bu uygulama sayesinde karakterler hakkında öğrendiğimiz bilgilere ve yaşanan gelişmeleri takip edebiliyoruz. Bu oyunu ister tek başımıza ister birkaç arkadaşımızla oynama şansına sahibiz. Play tuşuna bastıktan sonra bizi “Hikaye Modu” ve “Rekabet Modu” seçenekleri karşılıyor. Hikaye modu tek kişi bile oynanabilirken Rekabet Modunu sadece arkadaşlarınızla oynayabiliyorsunuz tabi Hikaye Modunu’da arkadaşlarınızla oynamanız mümkün. Rekabet modunda arkadaşlarınızı tuzağa düşürmeye, yapacağınız seçimlerle üstünlük kurmaya çalışırken hikaye modunda film tadında oyunu arkadaşlarınız yada yalnız bir şekilde bitirmeye çalışıyoruz.

 


 

Hidden Agenda bir polisiye oyun, bir cinayet dedektifi ile bölge savcısı ile cesetler üzerinde tuzaklar kurarak öldüren psikopat bir katili arıyoruz, yapacağımız her seçim oyunun çok farklı noktalara ilerlemesini sağlıyor o yüzden çok dikkatli seçim yapmak zorundayız. Yazımın başında Supermassive’nin birden fazla oyun üzerinde çalıştığını söylemiştim bunlardan biri şuan incelemesini yazdığım “Hidden Agenda” iken diğeri “The Inpatient” adlı oyun bu oyun. The Inpatient, Until Dawn’dan 60 yıl öncesini konu alan korku gerilim oyunu, yalnız bu oyun sadece Playstation VR için geliştirilmekte. Sony’nin Supermassive stüdyosu her zaman yeni birşeyler denemeyi sevmiştir Until Dawn, PS3 için geliştirildiğinde Move desteği ile geliştiriliyordu yeni oyunları Hidden Agenda, PlayLink ile çalışırken bir diğer oyunları ise VR ile korku deneyimi yaşatmayı planlıyor, bu adamların oyunlarını hep merak etmişimdir The Inpatient’te bu oyunlardan biri. :) Neyse konumuza dönelim Hidden Agenda, Unreal Engine 4.0 ile geliştirilmiş, bir Sony stüdyosunun kendi grafik motoru haricinde grafik motoru kullanması pek görülen bir şey değil ama Unreal Engine motoru grafik motorları arasında en kaliteli motorlardan biri diyebiliriz rahatlıkla. Oyunun geçtiği mekanlar çok büyük olmadığı için özellikle karakter modellemeleri gerçeği pek aratmıyor desem yalan olmaz sanırım. Karakter modellemelerinden animasyonlara kadar herşeyden kalite akıyor buda oyuna çabuk bir şekilde entegre olmanıza neden oluyor ve sanki oyunu yaşıyormuşuz hissi uyandırıyor. Grafikler kadar seslerde bir hayli başarılı karakterlerin seslendirmeleri film tadında. Ben oyunu PS4 Pro’da deneyimledim performans konusunda en ufak sorun yaşamadım oyun yağ gibi akıyor diyebilirim.

 


 

Hidden Agenda’da yapacağınız her seçim oyunun gidişatını değiştirdiğini söylemiştim hatta yapacağımız seçimler bazı karakterlerin yaşayıp yaşamamasını bile etkiliyor ben oyunu iki kere bitirdim ve 2. Oyunda ilkinde yaptığım seçimlerin tam zıttını yaptım ve oyun bambaşka bir yere doğru ilerledi ve bu gerçekten etkileyici. Oyunda ilerlerken bir sonraki aşamada neler yaşanacağını çok merak ediyorsunuz. Yalnız oyunun en kötü özelliği maalesef oyunun süresinin çok kısa olması stüdyo iki oyun birden geliştirince bu oyunu yarım bırakmışlar gibi geldi bana. :( Hidden Agenda en fazla 2 saat sürüyor arkadaşlar buda bir oyun için bir hayli az. Tabi bu oyunu birden fazla bitirmek isteyeceksiniz büyük ihtimal 2 kere bitirseniz bu süre 4 saat olur. Bu iki saat dolu geçsede kesinlikle yeterli bir süre değil yalnız oyunun PS Store’da 59TL’ye satıldığını da belirtmek isterim yani parasına göre yeterli bir süre diyebiliriz. Bu arada unutmadan oyun Türkçe altyazı desteğine sahip Playstation Türkiye'ye Türkçe oyunlara verdikleri destek için burdan teşekkür etmek istiyorum. Hidden Agenda farklı bir oyun tecrübesi arayanlar için güzel bir seçenek olabilir hatta bende bu yazından sonra oyunu 3. Kez bitirebilirim :D oyun ilk çıktığı zaman sadece dijital olarak satılıyordu ama artık kutulu olarakta satılmakta bilginiz olsun.  Bir incelemenin daha sonuna geldik umarım faydalı bir inceleme olmuştur herkese iyi oyunlar.  

 

Artılar:

-            Grafikler ve özellikle karakter modellemeri çok iyi

-            Sürükleyici hikaye

-            Türkçe altyazı desteği

-            PlayLink kullanışlı

 

Eksiler:

-            Çok kısa oyun süresi

-       Kutulu sürümlerde 15GB'lık güncelleme

      

Oyun Puanım:

Grafik: 80/100

Ses: 70/100

Oynanış: 70/100

 

Sonuç: 74


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar