FARCRY 5 İncelemesi



Geliştirici: Ubisoft Reflections 

Ubisoft Ukraine

Ubisoft Montreal 

Ubisoft Shanghai 

Ubisoft Toronto

Yayıncı(lar): Ubisoft

Oyun motoru: Dunia Engine

Platform(lar): PS4/Xbox One/PC

Tür: FPS

Boyut: 31 GB

Web Sayfası: https://far-cry.ubisoft.com/game/en-gb/home/

Çıkış Tarihi: 27.03.2018

 


Farcry ismini ilk olarak 2004 yılında duymuştuk ve ilk oyun Crytek tarafından geliştirildi. Yerli kardeşlerin ilk oyunu olan Farcry açık dünya yapısı ve o döneme göre ileri seviyede grafikleri ile bizleri büyülemeyi başarmıştı, o dönem oyun her ne kadar Crytek tarafından geliştirilmiş olsada dağıtımı Ubisoft tarafından yapılmıştır. Ubisoft, Farcry isminin isim haklarının sahibi olması sebebiyle sonraki oyunlar Ubisoft stüdyoları tarafından geliştirilmeye devam etti, gönül isterdi bu oyun Crytek'te kalsın ve Yerli kardeşler devam oyunlarını geliştirsin ama isim hakları Ubisoft'ta olduğu için bu saatten sonra imkansız. :( Avni Yerli ilk Farcry oyununu geliştirirken ekibin %70'nin profesyonel bir oyun geliştirme tecrübesi olmadığını söylemişti ve bu duruma rağmen bence başarılı bir oyundu çok severek oynamıştım. :)  İlk Farcry çıktığı dönem oyun piyasasının en ateşli dönemlerinden biri olduğunuda söyleyebiliriz çünkü o dönemde Doom 3 ve Half Life 2 gibi herkesin merakla beklediği oyunların çıkış dönemiydi ve bu iki oyun arasında tabir-i caizse bir savaş yaşanıyordu, işte tamda bu dönemde Farcry çıka gelmişti. :) Seri daha sonra 2,3,4 ve şimdi incelemesini yapacağımız 5. Oyun ile yoluna devam etti.

 


Diğer serilerin çıkış Tarihleri:

Far Cry (2004)

Far Cry 2 (2008)

Far Cry 3 (2012)

Far Cry 4 (2014)

Far Cry 5 (2018)

 

Farcry 5’de yolumuz bu sefer ABD’de Montana eyaletinde Hope şehrine düşüyor önceki oyunlardan farklı olarak esir düşen biri olarak değilde kasabanın şef yardımcısı olarak oyuna başlıyoruz. Yalnız oyunun hikayesi hakkında daha fazla bilgi alabilmek için Ubisoft ilk olarak Amazon Prime daha sonra da YouTube üzerinde kısa bir film yayınladı. (Inside Eden’s Gate) yaklaşık olarak 30 dakika süren videoda kaybolan insanlarla ilgili araştırma yapmak üzere Hope County’e giden grubun hikayesi ele alınmakta. (Dikkat; Burada video ile ilgili ufak bir spoiler bulunmakta :) ) Oraya gidipte Seed ve onun fanatik üyeleri ile karşılaşmamaları olmaz elbette. :) Burdan kaçmalarının zor olduğunu anlayan grup yaşananları videoya kaydedip internete yüklüyorlar ve oyunun hikayeside burdan itibaren başlıyor. Project at Eden’s Gate adında ki bu dini tarikat kendilerinden olmayanları acımasızca eziyor ve katlediyor. Bu sefer diğer Farcry serilerinden farklı olarak iyi askeri eğitimli kişilere karşı değilde dini örgütün fanatiği olan kişilere karşı savaşıyoruz. Hope şehrinin her noktasında üsleri ve adamları olan bu örgüt bölgede neredeyse nefes almanızı engelliyor. :) Project at Eden’s Gate tarikatı Joseph Seed ve kardeşleri tarafından yönetilmekte, her kardeşin bir bölgesi ve görevi bulunmakta, Jacob Seed askeri operasyonlardan sorumlu iken küçük kardeş Faith ise organizasyonun yüzü John Seed ise tarikatın avukatı konumunda.

 


Açık dünya yapısında olan oyunda harita gerçekten çok büyük bir boyutta ve gidip görebileceğiniz birçok yapı ve kasaba bulunuyor. Filmlerden gördüğümüz kadarıyla harita tasarımı tipik Amerikan kasabaları şeklinde diyebiliriz. Yalnız bu haritayı gezmek ilk zamanlar çokda kolay değil, oyunda bölgeleri tamamen ele geçirmeden gezmek çok zor, arabayla bile gezerken peşinize tarikatın adamları takılıyor peşinizden ayrılmıyorlar ve işin garibi nerde olursanız olun bir şekilde sizi buluyorlar yani şehirde nefes almak bile zor gerçekten. :) Oyunun başında bizlere yardımcı bir karakter seçebiliyoruz, oyunu Playstation 4 Pro’da oynadığım için bu karakterlere Touch Pad ile ulaşıyoruz. Bu karakterler Nick, Grace ve sevimli bir köpek olan Boomer. Bunlar dahil toplamda  9 yardımcı karakter bulunuyor oyunda ilerledikçe kilitli karakterleri açıyoruz. Her bir karakterin farklı bir yeteneği bulunuyor bir karakter helikopter ile size destek sağlarken diğer bir karakter ok, bomba yada keskin nişancılık yapabiliyor. Yarımcı karakterler bazen anlamsız bir şekilde size yardım etmedikleride oluyor ama genel olarak başarılılar diyebiliriz :) onların haricinde düşmanlarımızın yapay zekasıda çatışma sırasında yanıma gelmelerini saymazsak genel olarak iyi seviyede diyebiliriz.


 

Oyunda hikaye modu haricinde Arcade adında bir modda bulunuyor bu bölüm Atari konsollarının temasına sahip ve oldukça hoş görünüyor. :) Arcade modda iki seneçek var: Open Arcade ve Arcade Editor. Open Arcade bizler gibi oyuncuların kendilerinin tasarladığı haritalarda online oyun imkanı sunarken diğer mod Arcade Editor ise isminden de anlaşılacağı üzere Editör. İlk olarak Arcade Editor’den bahsetmek istiyorum oyunun Editör bölümü  gerçekten detaylı bir seviyede olduğunu söylemem gerek, içerik olarak Assassin’s Creed IV: Black Flag, Watch Dogs 2 ve Far Cry: Primal gibi oyunların birçok objesini içersinde bulunduran oyunda bunca malzeme olunca çok farklı mekan tasarımları oluşturmak içten bile değil. :) Open Arcade bölümünde ise Play Solo-Co Op, Play Multiplayer bölümleri bulunurken oyucuların tasarladığı haritalara bakacağınız bir bölüm olan Browse Multiplayer Maps de bölümde yer alıyor bunların haricinde beğendiğiniz haritaları saklayabileceğiniz My Favorite Maps bölümüde bulunmakta oyunda. Açıkçası Arcade mod benim çok hoşuma gitti eşi benzeri görülmemiş haritalarda online oyun oynamak gayet zevkli oluyor isterseniz kendi haritanızı tasarlayabildiğiniz bu bölümde saatlerce vakit geçirmek mümkün. :)

 


Dunia Engine ile geliştirilen oyunun grafikleri gerçekten etkileyici ilk oyun CryEngine ile geliştirilmişti, 2. Oyun ile Dunia Engine grafik motoruna geçildi yalnız bu motor CryEngine gibi baştan yazılmadı, CryEngine temel alınarak yeni bir grafik motoru oluşturuldu haliyle CryEngine gibi bir grafik motorunu temel alan bir oyununda kötü bir grafik beklemek haksızlık olur sanırım. :) Oyun performans olarakta gayet akıcı bir şekilde çalışıyor en azından Playstation 4 Pro’da durum böyle yalnız internette okuduğum yorumlara göre Playstation 4’de de gayet akıcı bir performans sunduğu söyleniyor aynı şekilde Xbox One ve Xbox One X’de de durum aynı. Playstation 4 Pro bu oyunda fanlarını genel olarak tam gaz çalıştırdı diyebilirim buda oyunun sistemlerin gücünden tam olarak yararlandığının bir göstergesi. Farcry 5, Playstation 4 Pro’da 1080p/30fps - 2882x1620/30 fps olarak çalışmakta Xbox One X’de 1080p/30fps - 3840x2160/30 fps’de çalışıyor.

 


Şimdi karar verme aşamasına geçebiliriz, Farcry 5 uzun bir aradan sonra severek oynadığım (1 ve 2. Oyunu sevmiştim) Farcry diyebilirim hatta şuana kadar çıkmış en iyi Farcry desem yalan olmaz arkadaşlar, oyunun farklı hikaye yapısı ilgi çekiyor ve bazı durumlar sizleri şaşırtıyor spoiler olmaması için hikaye ile ilgili detay veremiyorum ama oyunun hikayesi gerçekten başarılı bu yüzden Ubisoft’u tebrik ediyorum. Ana hikaye haricinde birçok yan görevde bulunuyor ben sadece hikaye üzerinde 21 saat harcadım sanırım yan görevlerle bu süre 30 saatin üzerine rahatlıkla çıkacaktır. :) Bunların haricinde Arcade modunda da bolca zaman geçirebilirsiniz oyucuların tasarladığı haritalar haricinde kendi haritanızı tasarlamak bile saatlerinizi alacaktır, peki bu oyun tamamen kusursuz mu? Elbette değil oyunda grafiksel hatalar mevcut mesela bir NPC’nin tekerleğe dolandığına bile şahit oldum hatta haritanın dışına çıktığımda oldu :D ee bu kadar detaylı bir oyunda da bu tür hatalar kabul edilebilir benim için işin özü FPS türünü seviyor farklı bir konu arıyorsanız Farcry 5 ilginizi çekecektir, herkese iyi oyunlar. :)

 

Artılar:

+ Etkileyici hikaye

+ Grafikler büyüleyici

+ Arcade modu eğlenceli

 

Eksiler: 

- Bazı garip hatalar

- Uçak kullanmak daha gerçekçi olabilirdi

 

 

Oyun Puanım:

Grafik: 95/100

Ses: 80/100

Oynanış: 90/100

 

Sonuç: 88 Puan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar