Gran Turismo Sport İncelemesi

 


Geliştirici: Polyphony Digital

Yayıncı(lar): Sony Interactive Entertainment

Oyun motoru: ?

Platform(lar): PS4 Exclusive

Tür: Yarış/ Simulasyon

Boyut: 73.74 GB

Web Sayfası: https://www.gran-turismo.com/tr/

Çıkış Tarihi: 17.11.2017


Efsane yarış oyununun devam oyunu olan Gran Turismo Sport’u inceleme günü geldi artık, bu incelemeyi aceleye getirmek istemediğim için çıkış tarihinde bir inceleme yazmak istemedim ve bugüne kadar inceleme yazımı erteleme kararı aldım nedeni ise yarış oyunlarında “Simulasyon” kavramını bize tanıtan bir oyuna haksızlık olmaması içindi. Gran Turismo serisi benim ve birçok otomobil sevdalısı milyonlar için yeri çok farklı bir oyun olmuştur, seriyi ilk olarak Playstation 1’de oynadığım zaman şok olmuştum çünkü bu oyunda o dönem piyasada sadece Süper Spor otomobil kullandığımız arcade türünde yarış oyunları bulunuyordu, bu oyunda standart günlük hayatta kullandığımız otomobiller bulunurken hemde bu araçlar gerçeğe yakın bir sürüş deneyimi sunuyordu, elbet sadece ben değil dünyada büyük bir sükse yapmıştı Gran Turismo, editörlerden oyuncalara herkes bu oyunu konuşuyordu. Daha sonra Gran Turismo 2 çıkışını gerçekleştirdi buda ilk oyun kadar ses getirdi. Playstation 2 çıkış yaptıktan sonra herkes merakla yeni Gran Turismo’yu bekliyordu 2001 yılında çıkışını yapan Gran Turismo 3 grafikleri ile herkesin ağzını açık bıraktı o dönem oyun dergilerini alıyordum Gamepro dergisinde editör ağzının suları aka aka yazdığı inceleme yazısını halen daha unutmuyorum :) yalnız gerçekten de o dönem görmediğimiz bir grafik kalitesi benimde ağzımı açık bırakmıştı, Playstation 2 resmi olarak Türkiye’de satılmadığı için konsolu bulmak çokda kolay değildi bulunsa bile değerinin çok, çok üzerinde satılıyordu hatta Gran Turismo 3’ü konsoldan önce edinmiştim :D daha sonra Playstation 2 konsolunu almıştım. Daha sonra yine Playstation 2 için Gran Turismo 4 çıktı bu oyunda çok daha fazla otomobil ve pist içeriyordu ve fazlasıyla beğenildi. Playstation 3, 2006 yılında çıktığında ben ve serinin sevenleri bu oyunu merakla beklemeye başladı her Gran Turismo serisi çıkmadan önce çıkan Prologue serisi Gran Turismo 5 önceside yaşandı. Aralık 2007 tarihinde Gran Turismo 5 Prologue versiyonu çıktı kısıtlı bir sürüm olsada grafikleri ile yine herkesin ağzını açık bıraktı elbey grafikler kadar fiziklerde mükemmeldi ve bu sürüş kalitesini piyasada ki birçok oyun halen daha sunamıyordu. 2010 yılı geldiğinde Gran Turismo 5 çıkışını gerçekleştirdi 1.000 adetin üzerinde otomobil bulunan 5. Oyun Playstation 2’den aktarılan bazı araç modelleri yüzünden biraz tepki görsede sevilen bir seri olmayı başardı ve büyük ses getirdi. Playstation 3 son dönemlerine yaklaşırken Kazunori Yamauchi konsola son bir Gran Turismo daha çıkarttı buda Gran Turismo 6 oldu bu oyunda fizikler biraz daha geliştirildi ama önceki oyuna göre çok büyük yenilikler getirmedi.

 



 

Playstation 4, 2013 yılının sonlarında çıkışını gerçekleştirir gerçekleştirmez Gran Turismo sevenleri heyecanla yeni Gran Turismo’yu beklemeye başladı, ilk açıklama 2014 yılının Haziran ayında geldi oyun geliştirilmeye başlandığı Kazunori Yamauchi tarafından açıklandı her ne kadar çıkış tarihi 2015-2016 olark hedeflediklerini söylesede maalesef bu tarihleri tutturamadı üstadımız. :) 2015 yılında Polyphony Digital 13 farklı pozisyonda iş ilanı açtı ve heyecanımız yükseldi, artık stüdyo gaza basmaya başlamıştı :) 2015 sonu Sony başkanı 2015 sonunda "Yaptığımız pek çok testte bazı oyun türlerinin sanal gerçeklik için güzel bir şekilde çalıştığını görüyoruz. Bu türlerden birisi de yarış türü. Gran Turismo 7 PlayStation 4'e çıkış yaptığında PlayStation VR'ı desteklediğini görmek isterim." Demesiyle seride Playstation VR desteğinin geleceği garantilenmiş oldu. Şahsen Driveclub VR’da istediğini bulamayan ben yeni Gran Turismo’da bu modu merakla bekledim. Herkes Gran Turismo 7 ismini beklerken 27.10.2015 tarihinde Polyphony Digital oyunu Gran Turismo Sport adıyla duyurdu, Gran Turismo tarhinde ilk defa Prologue sürümler hariç farklı bir isim kullanılmış oldu. Giriş belki biraz uzun olmuş olabilir ama serinin geçmişinden kısaca bilgi vermeye çalıştım şimdi Gran Turismo Sport’u incelemeye geçebiliriz. :)

  

Tarih 17 Ekim 2017 tarihini gösterdiğinde Gran Turismo Sport çıkışını gerçekleştirdi Playstation 4 kullanıcıları merakla bu oyunu bekliyorlardı çünkü Playstation 4’de Driveclub haricinde özel bir yarış oyunu yoktu Driveclub’da yarış severlerin beklentilerini pek fazla karşılayamamıştı. Neyse ki Gran Turismo Sport çıkışını gerçekleştirdi ve benim gibi hem serinin hastaları hemde otomobil hastaları için artık yarışma zamanı. :) Gran Turismo Sport önceki oyun yada diğerleri gibi fantastik otomobil ve pist sayısına sahip değil bunun en büyük nedeni oyunun yepyeni bir grafik motoru ile geliştirilmesi ve araçların baştan aşağı tekrardan detaylı bir şekilde modellenmesi sonucu 162 adet otomobil ve 40 pist (yarısı normal pistin tersi) ile çıkışnı gerçekleştirdi. Bu önceki oyunlara göre biraz düşük olsada araçların modellemelerini detay seviyesini gördükten sonra aslında bu durumun normal olduğunu anlıyorsunuz. Araçların detayı ve grafiklere yazımın ilerleyen kısmında detaylı bir şekilde değineceğim. Öncelikle oyunu açtığımızda bizi güzel bir giriş videosu beklemekte bu videoyuz izledikten sonra ana menü karşımıza çıkıyor peki bu menü neler var? Arcade, Senaryo, Sport, Marka Merkezi, Lobi ve Scapes.

 



 

Arcade; modunda tekli yarış, zamana karşı yarış, Drift denemesi, özel yarış, 2 oyunculu bölünmüş ekranlı yarış ve VR Turu bizleri beklemekte yani kısaca burda kafamıza göre takılabileceğimiz oyunun kariyer moduna etki yapmayan tüm yarış modları bulunmakta. Gran Turismo ilk çıktığında piyasada herhangi bir yarış simülasyonu bulunmuyordu o dönemde bu akımı Gran Turismo başlattı daha sonra Sega tarafından geliştirilen Sega GT piyasaya sürülsede Gran Turismo taklidi olması nedeniyle pek fazla ilgi görmedi ve unutuldu gitti. Şuan piyasada “Simulasyon” sınıfı diyebileceğimiz bir çok yarış oyunu bulunuyor ama hiçbir marka Gran Turismo serisi kadar köklü değil. Gran Turismo hem direksiyon setleri hemde Dualshock ile oynanabilen nadir simülasyon oyunlardan biri diyebilirim, mesela bir Project Cars’ı Dualshock ile oynamak oldukça zor, haliyle Dualshock ile oyunu oynamak istemiyorsunuz ve bir direksiyon almak şart oluyor. Gran Turismo Sport ise hem Dualshock hem direksiyon seti ile oldukça zevkli dakikalar yaşatabiliyor size, şahsen Gran Turismo’nun bu özelliğini çok seviyorum çünkü direksiyon ile oynamak istemediğiniz bir günde ister yatarak ister oturarak oyunu oynayabilmek gerçekten güzel bir şey buda oyundan alınan zevki arttıran bir unsur.

  

Senaryo; oyunun kariyer bölümü diyebiliriz bu bölümde “Sürüş Okulu”- “Görev Mücadelesi” – “Pist Deneyimi” modları bulunmakta tabi ücretsiz güncelleme ile gelen bir mod daha bu bölüme eklenmiş durumda; “GT League”. Bu modu birçok Gran Turismo sever bekliyordu ve yapımcı ekip oyun çıkışıyla pek fazla açmadan bu moduda oyuna ücretsiz olarak ekledi. Senaryo modunda hem kariyer yaparken hemde bitirdiğimiz bölümlerde hem para hemde derece ile bitirdiğinizde hediye otomobil kazanabiliyorsunuz buda garajınızın ücretsiz olarak zenginleşmesine imkan veriyor. GT League modunda Acemi Ligi, Amatör Lig, Profesyonel Lig ve Dayanıklılık ligi bulunuyor her bir bölüm bir öncekinden daha güçlü otomobiller ile yarışmanıza imkan tanıyor ve haliyle zorlaşıyor. Sürüş okulu modunda arabayla fren yapma hızlanma viraj alma gibi şeyleri öğreniyorsunuz bu bölüm 6 bölümden oluşuyor her bölümde 9 adet eğitim sizleri bekliyor. Bildiğiniz gibi Gran Turismo’da her zaman eğitim olmuştur. :) Görev Mücadelesi modu ise 8 adet bölüm bulunuyor ve her bölüm 8 yarıştan oluşuyor. Pist Deneyimi ise pistlerde nerede nasıl yavaşlayıp hızlanmamız gerektiği öğretiliyor bu sayede pistleri tanıyor pistleri daha hızlı bir süreyle bitirebiliyoruz. Kariyer modumuz bu kadar arkadaşlar ama bu yarışların hepsinden altın almak büyük bir emek istediğini hatırlatmak isterim ben şuan için yarışların %70’ni altın alarak tamamladım hedefim tamamını altın almak. :) Tabi kazandığınız altınlar sizlere hediye otomobil olarak geri döndüğünüde hatırlatmak istiyorum bunun haricinde oyunda günlük antremanları tamamladığınızda da hediye otomobil kazanabiliyorsunuz şansınıza çıkan arabalar kariyer modunda sizin çok işinize yarıyor. Oyunda yarıştıkça kazandığımız sadece otomobil değil araç boyasından mil puanına kadar çeşitli ödüller kazanmak mümkün. Mil puanları ile Marka Merkezinden parayla alamıyacağınız arabalardan jantlara, renk çeşitlerine kadar seçenekler bulunmakta aynı zamanda bu puanları arabanızı modifiye etmek içinde kullanabiliyorsunuz buda kariyer modunda ki GT Leauge yarışlarında rakiplerinize göre daha güçlü araba ile yarışmanıza sizi bir adım ilerde olmanıza imkan veriyor o yüzden bu puanları mantıklı harcamakta fayda var.

 



 

Bu menü haricinde bir ekranın sol tarafında bir menü daha bizleri bekliyor bu menüde; Atölye, Tasarım Editörü, Kütüphane, Mil Takası, Keşfet ve Kaydet seçenekleri bulunmakta.  Atölye; Garaj, Araba Ayarları ve ekipman seçenekleri bulunuyor. Satın aldığımız yada hediye olarak kazandığımız tüm arabalara burdan bakabiliyoruz hatta kazandığımız mil puanları aracımızı burda modifiye ederek geliştirebiliyoruz. Tasarım Editörü; Burda arabalarımızı, kaskımızı yada yarış tulumumuzu kendi yapacağımız tasarımlarla farklı bir hale getirebiliyoruz eğer uğraşılırsa çok güzel şeyler ortaya çıkarmak mümkün. Kütüphane; bölümünde ise yaptığınız tasarımlar, çektiğiniz resimler yada internette kullanıcıların yüklediği tasarımları kütüphanenize kaydedebiliyorsunuz bu sayede istediğiniz tasarımı, ekran görüntüsü yada videoya bakabiliyor ve kullanabiliyoruz burda bile eğlenceli zaman geçirmek mümkün. :) Mil takası ise daha önce bahsettiğim özel tasarım otomobil yada jant ve renklere ulaşabileceğimiz alan burda para geçerli değil burda sadece kazandığınız mil puanlarla alışveriş yapabiliyorsunuz ve oldukça güzel şeyler bulmak mümkün. Keşfet’te arabanıza yada diğer ekipmanlarınıza diğer kullanıcılar tarafından yapılmış tasarımlara kolayca bulmanıza yarayan bir bölüm mesela bir Jaguar F Type sahibisiniz ve farklı bir tasarım arıyorsunuz seçeneklerle bunu kolayca bulabilirsiniz bu arada yeri gelmişken söylemek istiyorum İngiltere’de yarışan Milli gururumuz Salih Yoluç’un kullandığı Aston Martin Vantage arabasının özel tasarımıda bu bölümde bulmanız mümkün. :) Kaydet ise oyunun otomatik kaydından şüphe duyduğunuz anda kullanılması için yapılmış manuel kayıt seçeneği, Gran Turismo Sport kayıt için interneti zorunlu tuttuğunuda hatırlatmak isterim. Güncelleme öncesinde yarışlarda internet zorunluluğu vardı ama gelen tepki sonrası bu zorunluluk kaldırıldı gelecekte olan güncellemelerle kayıt için internet zorunluluğu kalkabilir tabi bu sadece bir beklenti.

 



 

Gran Turismo Sport için 22 Aralıkta, 2017 senesinin son güncellemesi yayınlandı (1.09) bu güncelleme ile 14 araba ve GT League yarış modu oyuna ücretsiz olarak eklendiği ve Mart 2018 tarihine kadar 50 otomobil daha ekleneceğini belirtmekte fayda var ve bu yayınlacak DLC’lerde ücretsiz olacak. Yapımcı firmaların DLC’leri ücretli sattığı bir dönemde ücretsiz DLC ile oyunun gelişmesi gerçekten çok güzel bir haber yalnız bu güncellemeler kota düşmanı olduğunuda unutmamak gerek, Gran Turismo Sport’u bugün ilk defa oynayacak bir insanı yaklaşık olarak 30 GB’lık bir güncelleme beklediğini not düşeyim. :) Oyun şuanda sistemimde 73.74 GB olarak görünüyor. :D

 Sport; Online olarak yarışmamıza imkan tanıyan bölüm şahsen altın kupalara odaklandığım için bu bölüme fazla bakamadım ama bu yarışlara girmeden önce yine bir eğitim görmeniz gerekiyor. Yarış Adabı bölümünde kuralları ve etik davranışları videolu olarak izlemeniz zorunlu yoksa yarışlara katılamıyorsunuz. Günlük yarışlar yine bu bölümde yer alıyor ve Gran Turismo Sport’ta yapılan etkinlikleri burdan takip etmek mümkün. Gran Turismo Sport’un geliştirilmesinde F1 efsanesi Lewis Hamilton’un da katkısı olduğunu biliyor muydunuz?  Evet oynayanlar zaten bunu biliyorlar Gran Turismo Sport’ta akıl hocamız Lewis Hamilton. Lewis Hamilton oyunun geliştirilme sürecine dahil olmasını şöyle açıklamış; "Çocukluğumdan beri Gran Turismo oyunlarını oynuyorum. Bu nedenle oyun dizaynının bir parçası olmak benim için inanılmaz bir deneyim". F1 severlerde bu durumdan oldukça mutlu olduğunu düşünüyorum böyle bir oyunada böyle bir efsane yakışırdı. :)

 



 

Playstation VR’da Gran Turismo Sport nasıl diyenleri duyar gibiyim evet uzun süredir VR kullanıyorum ve merakla beklediğim Gran Turismo Sport’ta VR deneyimi nasıl olacağını çok merak ediyordum. Driveclub VR’da bende ciddi derecede baş dönmesi ve mide bulantısı yapan VR, Gran Turismo Sport’ta çok daha başarılı. Öncelikle VR Turunda neler var onları söylemek isterim. Bu oyun uzun soluklu oynamalarda bu durumu yaşatıyor Driveclub VR, 10 dakika içersinde beni perte çeviriyordu. :) VR Turunda bizi iki mod bekliyor biri “VR Sürüşü” diğeri ise “VR Galerisi”. VR Sürüşünde sadece kokpit kamerasında kullanabileceğimiz yarış bulunmakta bu yarışta sadece sadece bir arabaya karşı yapay zeka ile yarışıyoruz. Grafikler normal oyuna göre daha düşük seviyede maalesef VR teknolojisinin her ekran için iki adet görüntü oluşturması zaten hali hazırda tam kapasite ile çalışan konsolun bu durumu yaşamasına neden oluyor. Peki kötümü elbet değil ama normal oyuna göre özellikle çevre grafiği ciddi düşüş yaşıyor. VR modunda yarışmak normal oyuna göre daha kolay hatta neredeyse Arcade bile denebilir. :) VR Galerisi ise garajınızda ki arabaları Dualshock yardımı ile diplerine kadar girerek aracın en ufak detayına kadar inceleme imkanı tanıyor, otomobil tutkunları için süper bir şey diyebilirim. :) Bunların haricinde Kariyer moduna yada online olarak yarışma imkanı yok VR modunun sadece bu teknolojiye yer vermek için yapılmış bir mod diyebiliriz ama otomobil severlerin seveceğini düşünüyorum.

 



 

Oyunun otomobil detayları gerçeği aratmayacak cinsten birde oyuna gerçek resimlerle oluşturulmuş arka plan eklenince resimleri çektiğinizde gerçekten ayırt etmek oldukça zor. Hatta kime gösterirseniz gösterin gerçek zannedecektir. Gran Turismo Sport’ta oldukça detaylı bir Photo Mod bulunuyor sanatsal resimler çıkarmak mümkün hatta insan sıkıldıkça bu moda sarıyor diyebilirim ee birde buna otomobil aşkı eklenince bulunmaz bir nimet. Bazı yerlerde bu derece detaylı photo mod’a ne gerek vardı tarzında şeyler okuyorum otomobil severler için süper bir özellik sevmeyen anlamaz kasmasın boşuna. :D Otomobil modellerinde ki detaylardan bahsetmişken piyasada ki bütün rakiplerinden daha iyi araç grafiğine sahip, diğer tüm yarış oyunlarını oynayan biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim en basit far ve stop farlarının tasarımından bile bunu anlamak mümkün. Bazı arabaların farlarında teknolojisi ile ilgili yazılar olur adamlar onları dahi oyuna aktarmışlar gerçekten takdiri hakediyorlar. Gran Turismo Sport’un araçların poligon sayısı açıklanmadı ama Project Cars 2’nin 200.000 poligondan Driveclub’ın ise 250.000 poligondan oluştuğu açıklanmıştı. Gran Turismo Sport bu sayılardan kesinlikle daha yüksek bir rakama sahip olduğunu düşünüyorum. Kazunori Yamauchi, Gran Turismo Sport’ta kullanılan otomobil modellerin Playstation 5’de de kullanılacağını açıklamıştı bunu ilk duyduğumda biraz yadırgamıştım ama oyunda modelleri gördükten sonra rahatlıkla kullanılabileceğine artık inanıyorum. :) Oyunun hasar modellemeleri en iyisi olmasada kötüde değil ve bence gayet yeterli seviyede olmuş. Oyunda dinamik hava şartları olmasada sadece bazı pistlerde gece seçeneğinin olması üzücü. :( İlerleyen zamanlarda bu konuda artış olacağı açıklandı ama ne zaman olur bilemiyorum. Gran Turismo Sport’ta 5 otomobil sınıfı bulunuyor bunlar; Gr.B Rally, Gr.B Road, Gr.3, Gr.4 ve standart model. Rally sınıfı sadece Rally olsun diye eklenen bir mod gibi görünüyor diğerleri fazlasıyla başarılı. Rally oyunları ile kıyasladığımızda Sport bu modda sınıfta kalıyor. Gran Turismo serisinin en çok eleştirildiği konu sesler olmuştur genelde bu seride oyunun seslerinde ciddi bir gelişim ses konusu ve bence gayet güzel iş çıkarmışlar. Oyunun müzikleride efsane ve çok fazla müzik seçeneği var ben yarışırken müziği sevmem ama menüde takıldığım zamanlar müzikler önemli, bu konuda da beklentileri fazlasıyla karşılıyor oyun.

 



Farda ki yazılar bile oyuna aktarılmış. :)

 

Öncelikle şunu hemen söylemek istiyorum Gran Turismo serisi oynanış olarak her ne kadar ufak detaylarla mekyajlanmış olsada ana yapı her zaman aynı olmuştur bu oyunu alacaklar eğer önceki oyunları oynadılarsa o oyunlardan radikal bir değişim beklentisi içersine girmemelerini tavsiye ederim. Oyunun yepay zeka seviyesi önceki oyunlara göre çok daha gerçekçi olmuş, artık rakiplerimizi geçtiğimizde sizi geçmek için gaza gelip virajlara hızlı girip pisten çıkabiliyorlar yada sizin onları geçmemeniz için direnebiliyorlar. Polyphony Digital, 13 alanda iş başvurusu açmıştı yapay zeka'da bunlardan birtanesiydi, oyunun yapay zekası gerçekten başarılı, rakiplerin insanlar gibi hatalar yapabilmeleri oyunu daha gerçekçi kılmış. Bunun haricinde Gran Turismo Sport’u birçok seveni daha zengin içeriğe sahip bir oyun olarak bekliyordu ve beklentilerin altında kaldı bu doğru ama oyunun genel kalitesi ve verdiği zevk içeriği çok daha zegin olan oyunlardan çok daha eğlenceli saatler yaşatıyor bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hiçbir yerde göremeyeceğiniz kadar detaylı araç modellemelerinden tutun her markanın tarihini anlatan müze bölümünden tutun o dönemde yaşanmış bilim, sanat, müzik gibi tarihi gelişimleri bile ansiklopedi gibi sizlerin önüne sunması oyunun ne derece kapsamlı ve özenle hazırlandığını fısıldıyor adeta. Gran Turismo Sport’un Türkçe olduğunu söylemeyi unuttum ama oyun tamamen Türkçe. (Bu yüzden Playstation Türkiye’ye teşekkür etmek istiyorum umarım Türkçe oyunlar artarak devam eder.) Otomobil severlerin kesinlikle kaçırmaması gereken bir yapım Gran Turismo Sport dediğim gibi sadece yarış değil ansiklopedik bilgiler markaların gelişim süreçleri ve tarihleride bu oyunda anlatılıyor buda oyunu eşsiz kılıyor. Yalnız unutmadan her model otomobil içinde nerde nasıl tanıtıldığı ve özellikleri detaylı bir şekilde anlatıldığını söylemezsem olmaz. :D Gran Turismo Sport alınır mı? Otomobilleri seviyorsanız bu oyunu mutlaka bir şekilde edinin kaçırmayın, yarışmak kafa dağıtmak ve beni fazla kasmasın diyorsanız rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Yarışmayı pek sevmiyorsunuz ama resim çekmek ilginizi çekiyor bu bile başlı başına bir oyun denebilecek cinsten kapsamlı bir photo mod bulunuyor oyunda. :D Ansiklopedi olarak kullanmak için bile alınır bu oyun bence o derece yani. :) Bir incelemenin daha sonuna geldik arkadaşlar incelemeyi kısa tutmaya özen gösteriyorum ama anlatılacak o kadar detay varkı oyunda ancak bitirebildim :) herkese iyi oyunlar.

 

Artılar:

 

+ Dehşet detaylı otomobil modelleri

+ Sürüş zevki

+ Simulasyon olmasına rağmen Dualshock ile oynanması

+ Ücretsiz güncelleme (DLC)

+ Ansiklopedi gibi bilgi içeren yapısı

+ Türkçe olması

 

Eksiler:

 

- Otomobil çeşitliliği

- Kayıt için internet zorunluluğu

- Pist sayısının azlığı

 

Oyun Puanım:

 

Grafik: 95/100

Ses: 80/100

Oynanış: 80/100

 

Sonuç: 85


 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar