Gears of War 4 İnceleme



 

Geliştirici: The Coalition

Yayıncı(lar): Microsoft Studios

Oyun motoru: Unreal Engine 4

Platform(lar): Xbox One / PC

Tür: Shooter / Aksiyon

Boyut: 101.1 GB

Web Sayfası: http://www.xbox.com/tr-TR/games/gears-of-war-4

Çıkış Tarihi: 11 Ekim 2016

 

Merhaba arkadaşlar bu hafta sizlere Prey ve Sniper Ghost Warriow 3 incelemesi yayınlamayı planlarken Dualshock 4’ün bozulması sonucu bu planlarım suya düştü. :( Bu haftayı boş geçmemek için çıkışından bir hayli zaman geçmesine rağmen Xbox oyunlarının sevilen oyunu Gears of War 4’ü incelemeye karar verdim, umarım beğeneceğiniz bir inceleme olur.

Gears of War serisi, Xbox 360’ın TPS türündeki efsane oyun serisinin adı. Bu seri Epic Games tarafından geliştirilmiştir ve Microsoft yarafından dağıtımı yapılmıştır ve Xbox kullanıcılarının en önemli oyunlarından biridir. Seriyi bilmeyenler için ucundan azcık seri hakkında bilgi vermek istiyorum, Gears of War, 3 ana oyundan oluşmaktadır hikayeleri Sera gezegeninde ki insanlar ile Locust olarak bilinen canlıların arasında ki savaşı konu almatadır. Oyunda ki ana karakterimiz Marcus Fenix, COG (Coalition of Ordered Governments) bağlı bir askerdir. Gears of War’da COG’a bağlı askerler Gear olarak adlandırılmaktadır. Gears of War 2 ilk oyundan 6 ay sonrasını konu almaktadır, Gears of War 3 ise 2. Oyundan 2 yıl sonrasını anlatmaktadır. Bu kısa bilgilendirmeden sonra Gears of War 4’den bahsetmeye başlayabilirim sanırım. 

 


Gears of War 3’den sonra Epic Games başka bir Gears of War oyunu olmayacağını açıklamıştı haliyle seriyi seven birçok kişi bu duruma üzülmüştü çünkü Epic Games bu oyunun üzerine koymanın çok daha fazla maliyetli olacağını düşünüyordu ve bu maliyetin geri dönüşü olacağına inanmadıkları için yeni oyun geliştirmeyeceklerini açıkladılar. Peki bundan sonra ne oldu? Bunu duyan Microsoft serinin tüm haklarını Epic Games’den satın aldı ve Black Tusk Studios’u kurdu. Bu stüdyonun başınada Epic Games’ten transfer ettiği Rod Fergusson’u koydu. Bu durum oyunun hayran kitlesini mutlu etti çünkü Fergusson, Gears of War serisi için önemli biriydi. Microsoft daha sonra Black Tusk Studios ismini, The Coalition olarak değiştirdi. Rod Fergusson ekibin başına geçtikten sonra işleri çok sıkı tuttu ve ekiptekilere birkaç hafta boyunca Gears of War oyunları oynattı ve romanlarını okuttu ve analiz raporları sunmalarını istedi. :) İşi bu kadar sıkı tutması serinin hayranları için çok önemli bir gelişme oldu.

Epic Games biz oyuncular için gerçekten önemli yapımcılardan biridir şahsen PC platformunda oynadığım Unreal ve Unreal Tournament her zaman severek oynadığım oyunlar olmuştur, bu oyunlar haricinde Unreal grafik motoru ile teknoloji anlamında da hepimizin ağızlarını açık bıraktırmayı başarmışlardır. id Software ne ise Epic Games’te odur kısaca. Gears of War 4, Xbox One oyunudur ama Microsoft’un “Xbox Play Anywhere” politikası ile Windows 10’lu PC’lerde de oynanabilmektedir. Gears of War 1 haricinde diğer oyunlar PC’ye çıkmamıştı 4. Oyun ile PC’de oyunu oynamak tekrardan mümkün hale geldi. Yeni bir Gears of War oyunu geliştirildiğini resmi olarak ilk defa 2014 yılında duyduk, Rod Fergusson bize bulanıklaştırılmış bir resim göstermişti ve bu resim Gears of War 4’den görüntü içeriyordu.

 


Gears of War 4’ün hikayesi Sera gezegenindeki petrol arama çalışması sırasında Imulsion adı verilen bir maden türü keşfedilmiştir, Marcus Fenix’in babası Adam Fenix yaşanan salgına şahit olup bu madenin yaşayan bir parazit olduğunu ve yaşayan tüm canlılar ile beslendiğini görür. İnsanlar ile Locust – Lambent arasında ki onlarca savaşın ardından gezegenin artık kurtartarılamayacağı anlaşılır ve ICW adlı güçlü radyasyon silahı aktive edilir. Bunun sonucunda tüm Imulsion varlığı ve yaşayan tüm canlılar tamamen yok edilir ve tarihin tozlu sayfalarına gönderilir.  Gears of War 4, üçüncü oyunun tam 25 yıl sonrasını konu alıyor. Gears of War 3'ün sonunda Marcus Fenix ve ekibini yönlendirerek Imulsion Countermeasure adlı cihazı  kullanıp Locust ve Lambent ırkının sonunu getirmiş ancak aynı zamanda dünyadaki fosil yakıt tüketimini de durdurmuştuk. COG ve içinde bulundurduğu birkaç yüz insan dış tehlikelerden korunmak ve insan ırkının tükenmemesini sağlamak için kendilerini kalın duvarlarla çevrili şehirlere kapatıp yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Elbette bir grup insan bu sisteme boyun eğmeyi reddetti ve 'Yabancı' ya da 'Yabani' adı ile anılarak duvarların dışında yaşamaya başladı. Yani kısacası, dünyanın dengesi gerçekten bozulmuş durumda. Önceki üçlemede yönetmekte olduğumuz ana karakter Marcus Fenix oğlu  J.D Fenix'i yönettiyoruz. Ayrıca takım arkadaşlarımız olarak J.D.'nin çocukluk arkadaşı Delmont "Del" Walker ve Kait Diaz'ı da aramızda.

 


 

Gears of War 4 7-8 saatlik bir hikaye modu sunuyor, keşke daha uzun bir hikayesi olsa dediğinizi duyar gibiyim ama maalesef oyun kısa. Evet belki biraz kısa bir hikaye moduna sahip olabilir ama kesinlikle fazlasıyla dolu bir oyun olduğunuda rahatlıkla söyleyebilirim hikaye modunu tamamladıktan sonra Multiplayer için tamamen hazır hale geliyorsunuz, biliyorsunuz Multiplayer, Single Player’a göre çok daha acımasız bir tecrübe sunuyor. :) Gears of War 4’de çok fazla yeni silah yok arkadaşlar genel olarak seride bildiğimiz silahlar oyunda yer bulmuş bunların haricinde Dropshot, Buzzkill ve Combat Knife yeni silahlarımız. Bu arada oyuna başlamadan önce 48GB’lık bir güncelleme yaptığınıda belirtmek istiyorum belki batılı ülkeler için bu pek sorun olmasada bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için böyle bir güncelleme büyük bir dert her ne kadar bu güncellemenin çoğunluğunun oyunun çoklu oyuncu modu için olsada Single Player modu içinde güncellemeler içeriyor. Oyun önceki seriler gibi gri ton ağırlıklı değil, orman böümleri Kuzey İtalya’daki Palmanova’dan esinlenerek tasarlanmış, oyun tasarımcıları bu yüzden İtalya’yı bolca gezmişler. 

Gears of War 4’de dinamik fırtına sistemi bulunuyor fırtına çıktığı zaman akıllca savaşmak zorunda kalıyorsunuz mermilerin seyri fırtına sebebiyle yön değiştirebiliyor karakterimizi itebiliyor haliyle sizin işinizi dahada zorlaştırıyor. Aynı şekilde etrafınızda ki nesnelere ateş ettiğinizde onları fırtınaya kaptırarak uçurmak mümkün hatta bunu akıllı bir şekilde kullanırsanız düşmanlarınızı bu şekilde avlayabilirsiniz. :) Düşmanlarınızı dizlerinden vurursanız dengelerini kaybedip uçuryorlar buda güzel bir detay olmuş.  Düşman yapay zekasına bu sefer daha fazla özen göstermişler. Düşmanlar takım halinde hareket ediyor, siper değiştiriyor, geri kaçıyor, gerektiğinde siperden atlayarak atak durumuna geçebiliyor. Ayrıca siper sistemine yeni mekanikler eklemişler eğer saklandığımız siper arkasında düşman varsa, siper üstünden zıplama hareketini yaptığımızda otomatik olarak siper arkasında durmakta olan düşmana bıçak ile dalıyoruz.

 


Gears of War 4’ün birazda çoklu oyuncu modundan bahsetmek istiyorum, çoklu oyuncu modunda klasik takım ölüm oyunu, silahlanma yarışı oyunu , yakan top oyunu, tepenin kralı oyunu, gardiyan oyunu ve son olarak da savaş alanı oyunu bulunuyor. Bunları biraz açıklamam gerekirse öncelikle, yakan top oyununda eğer karşı takımdan birini öldürürseniz, sizin takımınızdan biri yeniden doğabiliyor. Oyun temelinde bu şekilde ilerliyor. Tepenin kralı oyununda ise klasik bölge kapma türü kullanılıyor. Harita üzerinde belirlenen bölgeleri belli bir süre boyunca elinizde tutmanız ve yeterli puanı kazanmanız gerekiyor.

 


 

Bu klasik modların haricinde bir de rekabetçi kısmımız var. Bu rekabetçi oyun modlarından ilki, eskalasyon. Bu oyun modunda ele geçirmeniz gereken 3 farklı bölge bulunuyor. Bu bölgeleri ele geçirdiğiniz zaman ise puan alıyorsunuz. Bölgeler elinizde olduğu süre içersinde de puan almaya devam ediyorsunuz. Aynı tepenin kralı modu gibi diyebiliriz ama bir fark var, eğer 3 nokta da bir takımın eline geçerse, o takım otomatik olarak oyunu yeniyor. Rekabetçi modunun 2. ve son oyun modu ise infaz. Bu modda, karşı takımdaki herkesi infaz ile öldürmeniz gerekiyor. Ayrıca oyuncuların raunt başına 1 canı bulunuyor. Bunların haricinde eğer çoklu oyun modunda rakipler size çok zorluyorsa botlarlada oyun oynamak mümkün bu sayede çok daha basit bir oynanışa sahip oluyorsunuz yani oyun size herşeyi sunuyor. :) Gears of War 4’ün en önemli modu olan Horde modundan biraz bahsetmek istiyorum. Yine online olarak oynanan bu modda dalga, dalga halinde gelen düşmanlara karşı ölmemek için çabalıyorsunuz. Yalnız bu Horde mod diğer alıştığımız Gears of War oyunlarına göre biraz farklı. Karakter sınıfları eşya üretme gibi bası sistemler bulunuyor, bundan dolayı takım oyunu önem kazanıyor. Bu modun  farklı zorluk seviyesi bulunmakta. Karakterlerin yetenekleride geliştirebiliyor bu modda ama bunun için yetenek kartından belli sayıda toplamış olmanız gerekmekte.

 



Bunların haricinde oyunun grafiklerinden ve seslerinden biraz bahsetmek istiyorum. Gears of War 4, Unreal Engine 4 oyun motorunu kullanıyor ve bu motorla şahane grafiklere şahit oluyorsunuz. Gears of War 4 piyasadaki en iyi grafikli oyunlar arasında rahatlıkla gösterilebilir, oyunun fizik motorundan mekan tasarımlarına, karakter tasarımlarından, animasyonlara kadar herşey kalite kokuyor. Oyundaki grafikler kadar oluşturulan mekan tasarımlarıda bir hayli dikkat çekici ve güzel olmuş sanki bir oyun değilde bir film izliyormuş gibi hissediyorsunuz kendinizi bu yüzden yapımcı ekibi gerçekten tebrik etmek gerekiyor. Film demişken Gears of War için birde sinema filmi hazırlandığını bilmeyenler için söylemek isyiyorum, bu filmin 2018’den önce gösterime girmesi bir hayli zor gibi görünüyor umarım 2018 yılıda film çıkmış olur. Yazarıda birkaç gün önce seçildiğinide not düşelim. :) Grafikler kadar seslendirmelerde çok güzel ve kaliteli olmuş, müziklerden mekan seslerine, silah seslerinden karakter seslendirmelerine kadar herşey kusursuz. Ben oyunu Xbox One’da oynadım performans konusunda en ufak sorun yaşamadım oyun yağ gibi akıyor diyebilirim. :)

 


 

Şimdi gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere :D Gears of War 4 başarılı bir oyun mu? Evet kesinlikle başarılı bir oyun. Peki daha önce Gears of War oynamadım oynasam birşey kaçırmış olurmuyum? Hayır olmazsınız Gears of War 4 yepyeni bir hikayeye sahip ama önceki oyunları oynama şansınız varsa oyunu genel olarak çok daha iyi anlayabilirsiniz. Bunun haricinde serinin sevenlerinin kaçırmaması gereken bir oyun 7-8 saatlik hikaye modu haricinde çoklu oyuncu modunda güzel vakit geçirmenizi garanti eden nadir oyunlardan biri Gears of War 4. İşin özü ne yapıp edip bu oyunu oynayın arkadaşlar. :) Bir incelemenin daha sonuna geldik çıkışından biraz zaman geçmiş olsada bu oyun için inceleme yazısı yazmanın doğru olduğunu düşündüm ve bu yazıyı hazırladım, umarım beğenirsiniz herkese iyi oyunlar.

 

Artılar: 

+ Çok oyunculu VR oyunu

+ Single Player modu oluşu

+ Dengeli oyun yapısı

 

Eksiler:

- Grafikler daha iyi olabilirdi

- Hızlı hareket edildiğinde baş dönmesi ve mide bulantısı sorunu

- Aktif oyuncu bulmak zor

 

 

Oyun Puanım:

Grafik: 90/100

Ses: 80/100

Oynanış: 90/100

 

Sonuç: 87

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar