Dirt 4 İncelemesi 



Geliştirici: Codemasters

Yayıncı(lar): Codemasters

Oyun motoru: Ego Engine 4

Platform(lar): PS4/Xbox One/PC

Tür: Yarış

Boyut: 14.4GB

Web Sayfası: https://www.dirt4game.com/uk/home

Çıkış Tarihi: 09.06.2017



Yeni bir ralli oyunu hemde bu işin ustası diyebileceğimiz bir markadan, Codemasters. Oyunu anlatmadan önce Dirt serisinin geçmişinden biraz bahsetmek istiyorum. İlk olarak Colin McRae Rally ile tanıdık bu türü, o dönem bir çok kişinin gönlünde taht kurmuştur bu oyun. (bende dahil :D) Birçok kişinin Need For Speed serisinden başını kaldıramadığı dönemlerde Codemasters bu oyunu önümüze koydu. :) Bu arada yanlış anlaşılmasın ilk ralli oyunu değildi elbet bu oyundan önce Sega Rally Championship vardı arcade makinelerinde oynanırdı (daha sonra Dreamcast ve PS2 içinde çıkış yaptı) ve 1994 çıkmıştı, PS1 için Rally Cross (1997) ve İnternational Rally Championship (1997) PS1 ve PC için çıkış gerçekleştirmiştir. Ama bunlar arasında en bilinir olanı ise Sega'nın yapımcılığını üstlendiği Sega Rally Championship'dir. Her ne kadar erken çıkmalarına rağmen hiçbiri Codemasters'ın yapımcılığını üstlendiği Colin McRae Rally kadar sevilmedi, nedeni ise Codemasters'ın bu oyunu yaparken Colin McRae'de takıma dahil edip tüm Rally tecrübesinden faydalanması yatıyor. Colin McRae eski Ralli severlerin oyun haricinde tanıdığı bir isimdir kendisi İskoç asıllı Britanyalı başarılı bir pilottur, 2007 yılında kendi kullandığı helikopterin düşmesi ile birlikte oğlu ile birlikte can vermiştir. 


Colin McRae Rally oyunlarının Çıkış Tarihleri ve İsimleri:


- Colin McRae Rally (1998)

- Colin McRae Rally 2.0 (2000)

- Colin McRae Rally 3 (2002)

- Colin McRae Rally 04 (2003)

- Colin McRae Rally 2005 (2004)

- Colin McRae: Dirt (2007)

- Colin McRae: Dirt 2 (2009)

- Dirt 3 (2011)

- Dirt: Showdown (2012)

- Colin McRae Rally (2013)

- Dirt Rally (2015)

- Dirt 4 (2017)


Şimdi gelelim Dirt 4'ü anlatmaya, Dirt 3, 2011 yılında çıktığında birçok otoriter tarafından beğenilmişti aradan 6 yıl geçti ve yeni bir Dirt oyunu ile karşımızda Codemasters, bu alanda kendini kanıtlamış olan Codemaster bakalım Dirt 4 ile neler yapmış hep birlikte görelim. Dirt 4'de 55 adet lisanslı araba bulunuyor bu arabalar; R2, KITCAR, GROUP A, NR4, Up To 2000cc (4WD), R5, H1 (FWD), H2 (FWD), H2 (RWD), H3 (RWD), GROUP B (RWD), GROUP B (AWD), RX SUPER 1600's, RX2, RX SUPERCARS, RX GROUP B, CROSSKARTS, STADIUM BUGGY, STADIUM TRUCK (4WD), STADIUM TRUCK (RWD) olarak sınıflandırılmışlar. Oyunda 5 ralli bölgesi bulunuyor bu bölgeler Avustralya, İspanya, Michian, İsveç & Wales. Bunların haricinde WRC'de bulunan Montalegre, Lohéac Bretagne, Hell, Holjes & Lydden Hill bölgeleri bulunmakta. Oyunu açtığımızda bizi bir menü karşılıyor bu menüde Events, My Team, Vehicles, Mail Box ve Options & Extras. 



Events'e baktığımızda içersinde Carreer, Compitive, Multiplayer, Freeplay, Dirt Academy, Joyride menüleri karşılamakta bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum. Carreer modu oyunda yapacağınız kariyer modu, bu bölüm 4 ana bölüme ayrılmış bunlar; Rally, Land Rush, Rally Cross, Historie Rally olarak sıralanmışlar.  Compitive internet üzerinden rakiplerle karşılaşma, Multipalyer'da aynı şekilde internet üzerinden arkadaşlarınızla yada yabancı oyuncularla yarış yapma imkanı veriyor. Freeplay istediğiniz bölümde istediğiniz aracınızla yarış yapmanızı sağlayan bir seçenek. Dirt Academy ise ABD Washington'da bulunan DirtFish Ralli Okulunda yer alarak burda en iyi olmak için mücadele veriyor ve ralli yapmayı öğreniyoruz. :) My Team oyunda kendi yarış takımınızı kurmanıza imkan veriyor bu şekilde kendi pilotunuzu yaratıp aracınızın renklerine kadar tüm detaylarla ilgileniyorsunuz. Tabi takımınıza sponsor bulmaktan tutun mühendis ve co-pilot'larıda siz bulup işe alıyorsunuz. Yarış kazandıkça hem yarışlardan hemde sponsorlardan para kazanıyorsunuz bence gayet güzel bir detay olmuş. :) My Team içeriği; Staff: Mühendisler, co-pilot vb kişileri işe aldığımız bölüm. Branding & Sponsors: Takım adı ve diğer tüm detayların belirlendiği yer aynı zamanda sponsor anlaşmalarıda bu bölümde yapılıyor. Facilities: Oyunda geliştirilmeye açılmış özellikler yani garajımız 4 araç kapasiteli ise bunun kapasitesini belirli ücret karşılığında yükseltebiliyoruz. Elbet bununla sınırlı değil bu, yapılabilecek sponsor anlaşmalarının çoğalması, konaklama yerlerinin büyümesi, modifiye seçeneğinin artması için bu bölüme yapacağınız yatırım bunları açmanıza olanak sağlayacak. Vehicles bölümünde ise garajımız ve oyundaki araçların tamanına bakabileceğimiz bölümler bulunmakta. Mailbox'da ise sponsor vb. yerlerden gelen mail kutumuz. Options & Extras bölümü ise tahmin edebileceğiniz gibi ses, grafik gibi ayarların yapıldığı bölüm.



Oyunda modern Rally araçlarından klasik ralli araçlarına ve offroad araçlarından birçok sınıfta ralli aracı bulunmakta. Araç listesini burda yazamıycam ama hoşunuza gidecek birçok yeni ve eski ralli aracı bulacaksınız. Bazı markalardan bahsedecek olursam Ford, Subaru, Mitsubishi, Opel, Hyundai, Peugeot, Lancia, Fiat, Renault, BMW, Citroen gibi markaların sevilen yeni ve eski ralli araçlarını oyunda görmek mümkün. Benim açımdan Opel araçları süpriz oldu, Opel'in Kadet'den Corsa'ya Adam'dan Ascona'ya kadar birçok aracını görmek bir Opel sever olarak beni çok mutlu etti. :) Araçların toprak, çamurlu topra veya karlı ortamda ki ol tutuşları tamamen farklı yağmurlu bir havada çamurlu bir yolda aracı virajlarda yolda tutmak bir hayli zorken asfalt kuru zeminde arabayı sürmek bir o kadar kolay birde buna zamanla alışılan ve ezberlenen yollar eklenince aracı sürmek bir o kadar kolay oluyor hatta bir zaman sonra co-pilotun dediklerini bile duymuyorsunuz bir noktadan sonra. :)  



Yarış esnasında bazı detaylar ilgimi çekti, mesela akşam yarış yaparken eğer aracınız önden az hasar almışsa farlarınız ara ara kesebiliyor sonra tekrar yanıyor, bunun haricinde yolun kenarında reflektör koyup yolda kalmış diğer sürücüleride görmek mümkün, türünü anlayamadığım bazı hayvanlarda bazen aracınızın önünden hızla geçmekteler bu tür detaylar ufak ama oyundan alınan zevki arttıran özellikler. Dirt 4 bize iki ayrı sürüş modu sunmakta bunlar Gamer ve Simulasyon. Gamer seçeneği bize Arcade oynanış sunarken Simulasyon ise adından da anlaşılacağı üzere simulasyon modu. Peki aralarında fark varmı? Elbet var ama çok abartılacak cinsten değil ben daha çok gamer modunda yarış yaptım simulasyon'a geçtiğimde çok fazla zorlanmadım tabi bu durum kişiden kişiye göre değişebilir ama simulasyon modu çok zor değil. Dirt Rally ile kıyaslandığında simulasyon modunun bu oyundan daha basit olduğu söylenebilir arkadaşlar. Dirt 4, Ego Engine 4'ü kullanıyor grafikler gayet iyi seviyede diyebilirim bazı yerlerde Dirt Rally'den kötü olduğu söylenmiş ama alakası yok kesinlikle bu oyunun grafikleri Dirt Rally'den daha başarılı. Araç modellemeleri çok detayla ve güzel hazırlanmış çevre detayları çok gerçekçi toprak yollarda ufak çakıl taşlarını bile görebiliyoruz. Oyunda ara ara kasılma hissettim özellikle duman efektinin olduğu zamanlar oyunda kasılma hissediliyor ama normal zamanlarda oyun gayet akıcı. Dirt 4 tüm platformlarda 60fps olarak çalışmakta. PS4'de 1080p'de çalışan oyun Xbox One'da 900p/1080p dinamik çözünürlük ile çalışıyor. Dirt 4, Playstation 4 Pro'da 4K desteği veriyor.



Gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere :D Dirt 4 alınır mı? Eğer yarış oyunlarına ilginiz varsa mutlaka alın kaçırmayın :) yarış oyunları ile içli dışlı değilim yinede severmiyim diye soranlara evet sizde seveceksiniz öncelikle arcade oyun yapısı oyunu eğlenceli kılıyor yarış oyunları ile çok içli dışlı olmayanlarda bu oyunu sevecektir. Codemasters, yeni ralli oyunu Dirt 4'de güzel iş çıkarmış bol içerik ve eğlenceli yapısı ile Dirt 4 gerçekten güzel bir oyun olmuş. Bir incelemenin daha sonuna geldik umarım yararlı bir inceleme olmuştur, herkese iyi oyunlar.


Artılar:

+ Başarılı grafikler

+ Oynanış eğlenceli

+ Araç listesi tatmin edici

Eksiler:

- Simulasyon modu daha zor olabilirdi

- Bazı sahnelerde frame düşüşü

Oyun Puanım:

Grafik: 85/100

Ses: 80/100

Oynanış: 80/100


Sonuç: 82 Puan


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar