Resident Evil 7 Biohazard İncelemesi

Geliştirici: Capcom

Yayıncı(lar): Capcom

Oyun motoru: RE Engine

Platform(lar): PC, PS4, Xbox One

Tür: FPS/Korku

Boyut: 20.6GB

Web Sayfası: http://residentevil7.com 

Çıkış Tarihi: 24 Ocak 2017

Giriş

Yeni bir inceleme ile herkese merhaba, her ne kadar çıkışından birkaç ay geçmiş olan Resident Evil 7: Biohazard incelemesini sizler için yazmaya karar verdim arkadaşlar bu incelemede oyunun hem normal hemde Playstation VR ile birlikte inceliyorum. Resident Evil, korku oyunların ünlenmesini sağlayan bir yapım desek yalan olmaz sanırım, 1996 yılında piyasaya sürüldüğünde çok büyük bir ses getirmişti, hem korku öğeleri barındırıyor hemde içindeki bulmacalarla oyuncuya çok farklı bir tecrübe sunuyordu. Seri özellikle ikinci oyunla ününe ün kattı daha sonra birçok devam oyunu çıktı, Japonlar oyun dünyasına korku oyununun nasıl yapılacağını göstermişti. Bazılarına göre ilk üç oyunda korku ön planda iken 4-5-6'da aksiyon ön planda olduğu söylenir haksızda bir idda olduğuda söylenemez açıkçası. Resident Evil 7 ile bu durum değişecek mi? Evet değişiyor ve bu değişimde en büyük katkı 2014 yılında Silent Hill'in demosu sayılan P.T.'dir. Hideo Kojima tarafından geliştirilen P.T. Kojima'nın Konami ile yaşadığı sorunlar sebebiyle iptal edilmişti, bunu fırsat gören Capcom Resident Evil 7: Biohazard'ı buna göre şekillendirdi ve seri için radikal kararlar bunun için alındı bana göre. Yedinci oyunun senaryosunu bir uzakdoğulu bir yazar yazmamış arkadaşlar seride ilk defa batılı bir yazar oyunun seneryosunu yazıyor bu kişide daha önce 1979 Revolution, F.E.A.R. ve Spec Ops: The Line gibi oyunların yazarı Richard Pearsey. Yaptığı projelere baktığımızda başarılı bir geçmişe sahip diyebiliriz tabi senerya için batılı bir ismin seçilmesi serinin belirli bir kesminden tepkide aldı, bence farklı birşeyler denemek için yenilikler şart. 

Hikaye

Resident Evil 7: Biohazard'ın hikayesinden biraz bahsetmek istiyorum bu konuda spoiler vermeden birşeyler anlatmaya çalışıcam. Oyun 2017 yılında yani günümüzde geçmekte, oyunda ki ana karakterimiz olan Ethan Winters'ın eşi Mia iş seyahati için şehir dışına çıkar daha sonra Mia kaybolur ve bir daha haber alınamaz. Aradan geçen 3 yıldan sonra ana karakterimiz olan Ethan Winters eşinden tamemen umudunu kesmiştir taki Mia'dan videolu mail gelene kadar. Videoda eşi mia Dulvey, Louisiana'daki terk edilmiş bir evde olduğunu ve ona yardım etmesini ister. Karakterimiz Ethan Winter bu videodan sonra yola çıkar ve evi bulur evin içine girer ve biraz araştırdıktan sonra eşini bulur ve hikaye böylelikle başlar. Oyunda ki karakterimiz bir ölüm makinesi değil sıradan bir insan hatta kendisi ile ilgili çok fazla bilgiyede sahip değiliz. Oyunda eşimiz Mia'yı bulup evden kaçmaya çalışırken aynı zamanda evde daha önce yaşayan Baker ailesini ve evdeki gizemi çözmeye çalışıyoruz. Oyunda ki diğer önemli karakterler evin reisi Jack Baker, eşi Marguerite, oğlu Lucas ve tekerlekli sandalyedeki yaşlı bir kadınla oyunun hikayesi ilerlemekte bu karakterleri ve neler yapabildiklerini spoiler vermemek adına anlatmıycam elbet. :) 


FPS

Resident Evil 7: Biohazard artık birinci şahıs kamerasından (FPS) oynanan bir oyun arkadaşlar bundan önceki oyunlar üçüncü şahıs kamerasından (TPS) oynanıyordu. Capcom'un bu radikal kararı her ne kadar serinin sevenleri tarafından büyük bir tepki alsada oyuna yeni bir soluk getirmek için yapılmış bir yenilik. Bu sayede oyuncuyu hikayenin ve korkunun direk içine sokmayı amaçlamışlar ve kesinlikle bunda başarılı olmuşlar. Harita üzerinde ilerlerken hiçbir göstergenin görünmemeside oyunun atmosferine iyice kapılmanıza neden olmakta sadece ekipmanlarınızı kullandığınız sırada barlar çıkmakta. Yalnız kamera açısı bana çok donuk geldi belki korku oyunlarında ki derinliği verebilmek adına yapılmış olabilir ama insan yürürken yaşanan az sallantı kameraya yansıtılsaydı daha iyi olabilirdi belki. Oyunun sessiz yapısı ortamların karanlık oluşu ve bu karanlık ortamlarda fenerinizle (grafiklerde ki muhteşem aydınlatmayı saymıyorum bile) kısıtlı alanları görerek ilerlemek gerçekten muhteşem bir deneyim, korku oyunları ile çok haşır neşir olmayan bir insan olarak oyunun atmosferine bayıldım diyebilirim. Oyunda birçok bulmaca ile karşılaşıyoruz bazılarında kilitli dolapları açmak için doğru şekilde dizilmiş şekiller olurken bulmacalar içersinde benim ençok hoşuma giden gölge bulmacası. Cisimlerini bulmak için ordan oraya gezdiğimiz heryeri didik didik aradığımız ilginç şekilleri bulduğumuzda bir ışık yardımı ile çevirerek tablodaki yerine denk getirmeye çalışıyoruz. Bu oyunda birçok nesne topluyoruz bunlar resimler, video kasetler, silahlar, anahtarlar ve daha sayamıyacağım birçok nesne toplamak mümkün tabi alabileceğimiz bir sınır bulunuyor bu sınır dolduğuda daha fazla şey toplamak mümkün değil. Ama bununda bir çözümü var oyunda topladığınız fazlalık eşyaları haritanın belirli bölgelerinde bulunan çantaların içine koyabiliyoruz ve bu çantaların içine koyduğunuz tüm eşyalar başka bölümlerde de karşılaştığınız çantalardan alabiliyorsunuz. Peki oyunda sağlık ekipmanı ve buna benzer şeyler varmı? Evet var bazen direk elimize dökerek iyileşmemişi sağlayan sağlık şişeleri buluyoruz yada sağlıklı ot ile bazı ürünleri birbirleri ile karıştırarak sağlık paketi elde edebiliyorsunuz.  Oyunda bıçaktan, pompalı tüfeğe, alev silahından otomatik tüfeğe kadar çok zengin olmasada işimizi fazlasıyla görecek silahlar bulunuyor yeri geliyor bıcakla zombide öldürüyorsunuz. :) Oyunda üç adet zorluk derecesi bulunuyor Kolay, Normal, Madhouse. Madhouse zorluğunda oynayabilmek için oyunu ilk olarak Normal zorluk derecesinde bitirmeniz gerekiyor. Daha öncede söylediğim gibi ilerleyen bölümlerinde video kasetlerde bulacaksınız bu kasetleri TV'ye takıp oynatabiliyorsunuz video diyorum ama video görüntü kalitesinde oyunun bir sahnesini oynuyorsunuz, yani ilerde karşınıza çıkacak bir bölümü oynuyorsunuz ve orda yaptığınız hataları normal oyuna döndüğünüzde tekrar etmiyorsunuz buda işinize çok yarıyor o yüzden bulduğunuz video kasetleri izlemenizi tavsiye ederim. :)


Playstation VR ve Grafik

Oyunumuzu normal oynama haricinde sadece Playstation 4 kullanıcılarının kullanabileceği VR moduda bulunuyor. Evet bir Playstation 4 birde Playstation VR'ınız varsa bu oyunu VR deneyimi ile oynayabilirsiniz. Bu özelliğin 12 ay boyunca sadece Playstation VR'a özel olacağını hatırlatmak isterim daha sonra diğer VR cihazlarınıda destek gelecek. Resident Evil 7: Biohazard, Capcom'un geliştirdiği RE Engine grafik motorunu kullanıyor. Bu grafik motoru Playstation VR haricine diğer VR cihazlarınıda desteklemekte Sony ile anlaşma sona erdiğinde PC'de VR cihazlarına destek gelecek ve PC platformunda da VR ile oyunu oynamak mümkün olacak. Öncelikle oyunu ister normal ister VR ile baştan sona oynamak mümkün, hatta istediğiniz bölümde VR'a geçme şansınızda bulunuyor. Ben oyunu baştan sona VR ile bitirmedim ama bazı bölümlerde VR kullandım ve korkunun içine girmek nasıl birşeymiş şahit oldum. :) Resident Evil 7: Biohazard, Playstation VR ile dehşet verici bir korku yaşamanıza neden oluyor arkadaşlar karşınıza aniden çıkan zombiler yerinizden zıplamanıza neden oluyor. :) Peki VR'da grafiksel kayıp varmı? Evet var, ben oyunu Playstation 4 Pro'da oynadım ama VR'da grafikleri bir PS2 dönemi grafikleri gibi değilde bir PS3 oyunu grafiği gibi görünüyor ve sırıtmıyor kesinlikle şahsen ben çok zevk aldım VR ile. Biliyorsunuz bazı oyunlar VR'da PS2 oyunu gibi görünmekte ama Resident Evil 7: Bihazarda bu durum öyle değil. Bu derece başarılı grafikleri olan bir oyunda da VR'da görüntü kaybı yaşanması normal, bilidiğiniz gibi VR'da 2 adet ekran bulunuyor Playstation 4 her ekran için ayrı görüntü oluşturuyor buda Playstation 4'ün yükünü ikiye çıkartmakta haliyle grafiksel kayıplar yaşanıyor. 



Oyunun grafikleri normalde gerçekten çok başarılı özellikle karakter modellemeleri en iyilerden diyebilirim zaten bu oyunda modelleme tekniği olarak fotogrametri tekniği kullanılmış yani her karakterin tam modellenebilmesi için 100 DSLR kamera sadece yüz modellemeleri içinse 40 DSLR kamera kullanılmış bu sayede çok başarılı ve gerçeğine neredeyse birebir aynı modeller elde edilmiş birde buna başarılı animasyonlar eklendiğinde çok gerçekçi grafik elde edilmiş. Oyunda ki ışıklandırmalarda kendine hayran bırakacak cinsten arkadaşlar karanlık ortamlarda fenerinizle gezdiğiniz ortamlarda ki aydınlatma efekleri muhteşem buda oyunu daha gerçekçi kılmış. Resident Evil 7: Biohazard hem PS4 hemde PS4 Pro'da 1080p/60 fps olarak çalışmakta Pro'da 4K desteğide sunan oyun bu güzel grafiklerle performans açısından gayet akıcı bir yapıya sahip. 


(Fotogrametri Nedir?: Birçok değişik açılardan çekilmiş fotoğrafları fotogrametri yazılımları ile birleştirerek 3D model elde etmek mümkündür. Fotogrametri genellikle insan taramaları veya bina gibi büyük nesnelerin modellenmesi için kullanılır. Autodesk Catch yazılımı kolay kullanımlı fotogrametri programıdır.)

Ses

Grafiklerin ve atmosferin bu derece iyi olduğu oyunda sesler ve müzikler nasıl? Korku oyunlarında ses oyun kadar önemli bana göre Resident Evil 7: Biohazard seslerden müziklere kadar büyük bir emek verilmiş bir oyun olduğuna şahit oluyorsunuz. Mekanlarda ki kapı seslerinden nesnelerin çıkarttığı sese kadar birçok şey için özenle kayıtlar yapılmış. Sessizliğin hakim olduğu oyunda çıkan en ufak sesin bile önemi büyük Resident Evil 7 Biohazar bu konuda oldukça başarılı bir oyun.


Sonuç

Resident Evil 7: Biohazard serinin ilk yapısına geri dönüyor diyebiliriz, bunu yaparken radikal değişiklerde oyunda pozitif etki yaratmış. Oyunun hikayesi gayet güzel ve işleyiş açısındanda başarılı. Serinin ilk FPS türündeki oyun olan Resident Evil 7 Biohazar'a bu kamera açısı gayet iyi olmuş. Oyunda her ne kadar silahlarımız olsada çok fazla mermi bulunmaması nedeniyle kurşunları sıkarken çok dikkat ediyorsunuz onları bulmak yada oluşturmak mekanlarda keşfettiğiniz malzemelere bağlı, bu sayede oyun aksiyondan çok tamamen korku üzerine kurulu olduğunu farkediyorsunuz. RE Engine adında kendi grafik motoru ile geliştirilen oyun grafiksel olarak çok iyi seviyede ve beklentileri fazlasıyla karşılamakta. Oyunun 10-12 saat oynanış süresine sahip belki bazılarına kısa gelebilir ama dolu bir oyun olduğu için bu süre yeterli geliyor, zaten ilkbaharda ücretsiz bir hikaye DLC'de çıkış yapacak hikaye biraz daha uzayacak, Resident Evil 7'yi bitiren her oyuncu hikaye DLC'ni şimdiden merak etmeye başladı. Playstation VR desteği sayesinde bu korkutucu macerayı VR ile oyunun içine girerek yaşamakta çok farklı bir deneyim hemde oyunu baştan sona VR ile bitirme şansınızda bulunuyor. Tahminen 2018 yılında PC platformunda da VR desteği verecek olan Resident Evil 7 Biohazard, bu yılın en başarılı oyunlardan biri diyebilirim. Korku oyunlarına biraz ilginiz varsa ve birde Playstation VR sahibi iseniz bu oyunu kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederim, Playstation VR ile korkuyu iliklerinize kadar hissedeceğinize emin olabilirsiniz. :) Bir incelemenin daha sonuna geldik herkese iyi oyunlar.


Dikkat Spoiler!!

(Bu yazıdan sonra okuyacaklarınız spoiler içerir oyunu bitirmediyseniz okumamanızı tavsiye ederim)


Resident Evil 7 Biohazar'a bu ilk baharda bir hikaye DLC'si gelecek ve bu DLC ücretsiz olacak. "Not a Hero" adında ki DLC, Resident Evil 7 Biohazard'ın sonunda çıkan Chris Redfield'ın maceralarını işleyecek. Hatırlanacağı üzere Chris Redfield'ı serinin 5. ve 6. oyunlarında kontrol etmiştik. Daha önceden Umbrella Corporation'a karşı savaşan Chris Redfield, Resident Evil 7'de bir Umbrella Corporation helikopterinden iniş yaptığına şahit olmuştuk. Umbrella Corporation şirketi dünyada ki zombi virüsü yayan bir şirket ve bu şirkete karşı savaşan bir karakterin Umbrella Corporation ile nasıl bir işi olduğunu ilkbaharda öğrenicez. 


Artılar:

+ Başarılı hikaye korkutucu atmosfer

+ Grafikler çok başarılı

+ VR ile korkunun içindesiniz

+ Bulmacaları çözmek zevkli


Eksiler:

- FPS kamera oynanış mekaniği daha iyi olabilirdi

- Bazı grafiksel hatalar


Oyun Puanım:

Grafik: 90/100

Ses: 90/100

Oynanış: 85/100


Sonuç: 88 Puan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar