Days Gone İncelemesi



Geliştirici: Bend Studio

Yayıncı(lar): Sony Interactive Entertainment

Oyun motoru: Unreal Engine 4.0

Platform(lar): PS4

Tür: Aksiyon / Rol Yapma Oyunu

Çıkış Tarihi: 26 Nisan 2019


Uzun bir aradan sonra yeniden bir inceleme ile karşınızdayız. Evet uzun zamandır inceleme yazısı paylaşmıyorduk Days Gone ile bu araya ara verdik ve bir inceleme yazısı yazmanın iyi olacağını düşündük. :) Days Gone’ı ilk olarak 2016 yılının başında Sony’nin Amerikada’da ismi tescil etmesi ile haberdar olduk. Başvuruyu Sony yapınca herkes nasıl bir oyun olduğunu merak etmeye başladı ve ortalıkta birçok tahminler konuşulmaya başlandı ve Haziran ayı geldiğimde E3’de Sony oyunu tanıttı. Evet tanıtım bir hayli ilgi çekti hatta E3’de en ilgi çeken oyunlardan biri desek yalan olmayacaktır. Birçok oyuncu oyunu Last of Us’a benzetsede Days Gone çok daha farklı bir oyun olduğunu çıktığında anladık. Oyunun geliştiricisi Bend Studio, Sony’nin diğer oyun stüdyoları kadar ön planda olan bir stüdyosu değil yeni oyuncular oyunu onları PS Vita oyunu olan Uncharted: Golden Abyss’den tanıyacaktır. Eskiler Syphon Filter serisi ile zaten stüdyoyu biliyorlar. Days Gone, Bend Stüdyo’nun şimdiye kadar yapmış olduğu en büyük proje desek yalan olmaz daha önce yaptıkları hiçbir oyun bu kadar büyük bütçeli ve kapsamlı değildi Days Gone, Bend Studio için hem oyunculara hemde Sony’e kendilerine kanıtlamaları için ellerine geçen bir fırsat diyebiliriz. Çıkışından önce oyuncular tarafından büyük bir beklenti ile beklenen (Sonuçta Sony oyun stüdyosu :) ) Days Gone beklentileri karşılayabilmiş mi? Bunu incelemizde elimden geldiğince anlatmaya çalışıcam haydi şimdi inceleme zamanı. :)

 


Days Gone’nın konusu bir salgın sonucu insanlar Freak’lere dönüşüyor dünya bu olaydan sonra çok daha zor yaşanılacak bir yer hale geliyor. Biz ana karakterimiz Deacon ile oyunun başında kardeşimiz (Boozer) ile eşimiz (Sarah) ile güvenli bir bölgeye gitmek için NERO (National Emergency Response Organization) helilopterine binmek üzereyken helikopterdeki kişinin sadece 2 kişiyi alabileceğini söylemesi sonucu bir seçim yaparak eşimizi helikoptere bindirip Boozer ile bu çetin dünyada savaşmayı seçiyoruz. Sarah helikopterle hastaneye yol alırken düştüğünü ve öldüğü haber alıyoruz ve bu durumdan dolayı devamlı olarak kendimizi suçluyoruz. Bu olaydan 2 yılı aşkın bir sürenin ardından oyuna başlıyoruz. (734 gün) Oyunu durdurup menüye baktığımızda günlerin arttığını görüyor ve ne kadar sürenin geçtiğini takip edebiliyoruz. Yükleme ekranları sırasında yararlı ipuçları verilmesi güzel bir detay olmuş. Yükleme ekranları demişken yükleme zamanları gereğinden uzun olmuş ve oyun sırasında birçok sinematik gördüğümüz için her seferinde yükleme ekranını beklemek sıkıcı olabiliyor. Oyunda hikaye anlatımı film tadında diyebilirim oyunda ana hikaye harinde birçok yan görev olsada oyunun ilerleyişi güzel. Days Gone 30 saatin üzerinde bir deneyim sunduğunu belirtmemde fayda var. Zorluk derecesi ve yeteneğinize göre bu süre değişecektir. Başlangıçta 3 adet zorluk seviyesi bulunuyor bunlar Kolay, Normal, Zor. Ben Normal zorlukta oynadım gayet iyi diyebilirim. Days Gone’a baktığımızda zombi temalı bir oyun gibi görünsede aslında tam olarak zombi temalı bir oyun değil çünkü Freak’lar normal insanlar gibi yemek yiyor, uyuyor ve yaşıyorlar. Oyunda ki tek düşmanımız Freak’lar değil elbet RIP adındaki bir grupda Freak’ların çok güçlü olduğunu ve onların yenilmez olduğunu düşünüyor ve onlara tapıyor. Bu sebeple insanlara akıl almaz işkenceler yapıp onları hissileştiriyorlar. Oyunda ki düşmanların yapay zekası normal denebilecek seviyede silah ile ateş ettiğinizde saklanıyorlar yada takım halinde saldırabiliyorlar. Bunun haricimde dikkatimi çeken diğer bir şey Days Gone’da daha önce ki oynanış videolarında gösterilen bazı sahnelerde birden fazla karar verme seçeneği oyunun final sürümde kaldırıldığını farkettim keşke bu özellik kaldırılmasaymış. :(

 


Deacon kıyametten önce (kıyamet diyorum çünkü tam olarak neden dünya bu halde bilmiyoruz) bir motorsiklet kulübünün üyesiydi ve haliyle oyunda bir motorsikletimiz var ve bu alet bizim herşeyimiz diyebilirim. Bu motoru güçlendirmek, boyamak yani kişileştirme oyunda bir hayli detaylı bir şekilde yapılmış ve çok zevkli. Yazının başında da dediğim gibi dünya artık eski dünya değil yaşam çok daha zor ve tehlikeli bu yüzden insanlar küçük gruplar halinde bölünmüş ve kendilerine güvenli bölgeler oluşturmuşlar her grubun kendine özgü daha iyi olduğu alanlar var. Mesela bir grup motorları geliştirebiliyorken diğer bir grup silah çeşitliliğinde iyi. Evet biz bağımsızız ama para ve motorsiklet modifiyesi için bu gruplarla çalışmak zorundayız bu sayede hem daha donanımlı hale geliyoruz hemde motorsikletimiz daha güçlü ve daha menzili artmış oluyor. Menzil demişken motorsikletimizin benzini bitiyor benzinide ya gittiğimiz güvenli bölgelerde ki tamircilerden doldurabiliyoruz yada yolda çekici araçlarının kasalarında bulunan benzin bidonlarından bu benzin bidonları kamyon kasası haricinde kasabaların içinden geçerken kenarda köşede olabiliyor. Mesala yollarda gördüğümüz terk edilmiş otomobillerde yakıt haricinde de birşeyler bulmak mümkün. Mesela polis arabasının bagajını bıçağımızla açtığımızda silahlarımız için mermi bulabiliyoruz. Aynı şekilde sivil bir aracın bagajını açtığımızda sağlık yada Molotof kokteyl için gaz yada bira şişesi gibi şeyler bulmak mümkün. Days Gone’da motorsiklet sürmek zevkli motorumuz ağır hareket ediyor modifiye ettikçe hem daha hızlı oluyor hemde daha iyi yol tutuyor, yalnız motorumuzun hasar aldığını söylemem gerek motorumuzun sağlamlığı %0 olduğunda motor gitmiyor haliyle motoru tamir etmeniz gerekiyor bunun içinde tamir kitleri bulup toplamanız gerek bu kitlerle motorunuzu tamir edebiliyorsunuz. Peki motorsiklet haricinde ulaşım yokmu elbette var oyunda hızlı seyehat ile bir noktadan diğer noktaya ışınlanmak mümkün ama oyunun güzel haritasında ben motor kullanmayı tercih ettim genel olarak.

 


Days Gone, Amerika’nın Oregan eyaletinde geçiyor burası %46 oranında ormanlık bir alan haliyle oyunda doğa ile haşır neşir oluyoruz. Days Gone Unreal Engine ile geliştirilmiş. Açıkçası bu durum beni şaşırttı nedeni ise Sony stüdyolarının ellerinde bir dünya başarılı kendi grafik motorları varken neden Unreal Engine tercih edildi bilemiyorum. Elbette burda Unreal Engine kötülemiyorum sonuçta kendini ispatlamış dünyanın en iyi grafik motorlarından biri ama Playstation Exclusive bir oyunda hali hazırda elinde motorlar olup kullanılmaması şaşırttı beni, Sony’in pek yaptığı bir şey değil bu. Oyunun grafikleri mükemmel diyebilirim hatta her hava şartında bir başka güzel grafik vaad ediyor Days Gone. Yağmurlu havalarda yoldaki su birikintilerinden tutun güneşli havada doğanın cıvıl, cıvıl oluşu görmeye değer bir manzara. Yalnız bunun bir bedeli var oyun Standart Playstation 4’de çok fazla frame düşüşü yaşıyor. Ben oyunu Playstation 4 Pro’da oynadım onda da zaman zaman kasılmalar yaşanıyor. Oyun çıktığından beri birçok güncelleme almasına rağmen (bu yazıyı yazdığımda 1.07 çıktı) performans sorunu tam olarak çözülebilmiş değil maalesef. Performans sorununun yanında oyunda birçok hatayada denk geldim mesela tünelden geçerken bir anda bir boşluğa çarpıp havaya fırladım ve oyun haritasının dışına çıktım. Göz önünde olan bir hataya bile neden bir çare bulunmamış anlamak güç mesela karakterimizin devamlı yanında olan feneri açtığımızda karakterin elinde yada başka yerinde fener görünmemesine rağmen kamera nereye bakarsa oraya fener aydınlatması yapılması çok garip bir hata olarak göze çarpıyor. İnsan elinde bir fener bekliyor ama nafile. Bunların haricinde altyazıda zamanlama problemleri yaşanabiliyor ara, ara ve bazen bu altyazılar tamamen kayboluyor umarım bu problemler en kısa sürede çözülür. Days Gone, Türkçe altyazı desteğine sahip. 23 Studios desteği ile oyunumuz Türkçe altyazı destekliyor. Playstation Türkiye’ye buradan ne kadar teşekkür etsek azdır. :)

 


Şimdi gelelim dananın kuyruğunun koptuğu ana. Days Gone alınır mı? Eğer bir Playstation 4 sahibi iseniz bence kaçırmamanız gereken bir yapım Days Gone. Kıyamet sonrası yaşananları konu alan oyunlara biraz ilginiz varsa zaten kaçırmamanız gereken bir yapım ama onun haricinde bu tür ile pek haşır neşir olamayanlarında seveceği bir yapım Days Gone. Türkçe altyazı olması 30 saatin üzerinde açık dünyada deneyim sunması sizi bir hayli oyalayacaktır. Evet oyun kusursuz değil hikaye anlatımı bazen karmakarık olsada sonuca baktığımızda gayet güzel bir oyun. Evet oyunda hatalar mevcut ama Bende Studio bu satırları yazdığım sıralarda bile bu sorunları çözmek için uğraşıyor ve en kısa sürede bu sorunları çözeceklerini düşünüyorum. Enfes grafikleri merak uyandıran hikayesi ile Days Gone’a bir şans vermenizi tavsiye ederim. :) Bir incelemenin daha sonuna geldik bir başka incelemde görüşmek üzere herkese iyi oyunlar.

Artılar:

- Sürükleyici hikaye

- Grafikler süper

- Harita çok güzel hazırlanmış

Eksiler:

- Performans sorunları

- Oyundaki hatalar

- Altyazı zamanlama sorunları


Oyun Puanım:

Grafik: 95/100

Ses: 80/100

Oynanış: 80/100


Sonuç: 85

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar