Shadow of the Colossus İncelemesi


Geliştirici: Bluepoint Games, Japan Studio

Yayıncı(lar): Sony Interactive Entertainment

Oyun motoru: Bilinmiyor

Platform(lar): PS4 Exclusive

Tür: Aksiyon / Macera

Boyut: 15 GB

Web Sayfası: https://www.playstation.com/tr-tr/games/shadow-of-the-colossus-ps4/

Çıkış Tarihi: 07.02.2018

 

Bundan yıllar önce Ekim 2005 tarihinde Shadow of the Colossus çıkış yapmıştı o dönem Playstation 2 için çıkış yapan oyun Team Ico tarafından geliştirilmişti. Fumito Ueda öncülüğünde geliştirilen yapımın geliştirilmesi 3 yıl sürmüştü. Playstation 3 için HD olarak tekrar çıkış yapan yapım Sony tarafından bu sefer Playstation 4 için tekrar piyasaya sürüldü. Yalnız bu sefer oyun remake olarak tekrardan geliştirildi ve oyunu oynamış olan oyuncular dahil farklı oyun arayan herkese hitap eden bir oyun bizleri bekliyor. Shadow of the Colossus remake sürümünü İlk duyduğumda çok fazla heyecan yapmasada oyunun videoları paylaşıldığında gerçekten şaşırdım ve etkilendim, Bluepoint Games oyunu yeniden yarattmış. Şimdi bu remake oyun nasıl olmuş gelin hep birlikte bakalım.

 

Shadow of the Colossus yani Devlerin Gölgesinde sanat eseri olarak ayırabileceğimiz nadir oyunlardan biri diyebilirim oyunu bilenler zaten ne demek istediğimi anlıyorlardır ama oynamayanlar için söyleyebileceğim en anlamlı kelime budur sanırım. Sevdiği kız için (Mono) herşeyi göze alan gözü pek Wander ile sevgili atımız Agro ile yola koyuluyoruz ve hiçbir insanın adım dahi atmaya korktuğu topraklara adım atıyoruz. Bu topraklara adım attığında Dormin adında ki bir varlıktan ne yapmamız gerektiği öğreniyor ve oyunun isminde de anlaşılacağı üzere Devlere karşı savaşıyoruz. Yalnız Dorminden tek bir isteğimiz var oda kız arkadaşımız Mono’nun tekrar yaşamasını sağlamak. Wander bunun için kendi canını bile feda etmeye hazır yeterki çok sevdiği kız arkadaşı hayata geri dönsün.

 

Shadow of the Colossus farklı bir oyun haliyle günümüz oyunları gibi çok fazla silah çeşidi bol aksiyon vb. şeyler beklemeyin, ok ve büyülü kılıcımız oyun boyunca bizlere eşlik edecek yani oyunda sadece iki adet silahımız var. Wander’in büyülü kılıcını güneşe tuttuğumuzda nereye gitmemiz gerektiğini görüyoruz tabi sadece güneşe tutarak anlaşılmıyor gideceğimiz yer kılıcı hareket ettirerek işaretin bir yerde birleşmesini sağlıyoruz ve çizginin gittiği yere doğru yol alıyoruz. Shadow of the Colossus’da bizleri bekleyen 16 dev bulunuyor ve gerçekten herbiri devasa boyutta. Devlerin üzerine tırmanmak bir yana onları öldürmek için onların zayıf noktalarını keşfetmemiz gerekiyor bunuda büyülü kılıcımızla yapıyoruz. Devler zırh ve dev kaya parçalalarından oluşuyor ve üstlerinde bizimde tutunmamıza yarayan tüyleri bulunuyor yani devlerin üstlerine tırmanma haricinde onların üstünde durmak ve zayıf noktalarını bulmak için biraz çabalamamız gerekiyor. İlk başlarda korkutucu gelen devler ustalaştıkça insanın gözünde basitleşiyorlar tabi bu devleri çokda küçümsemeyin derim :) her devi öldürmek aşağı yukarı aynı ama bazılarını öldürebilmek için üzerinize çekip üzerindeki zırhı kırdırmanız gerekebiliyor. Devlerin üzerlerine çıktığımızda sizi düşürmek için hareketler yapıyorlar eğer sağlam tutunmazsanız düşmek an meselesi. Her devi öldürdüğümüzde o devin ruhu bedenimizin içine giriyor ve oyunda kız arkadaşımızı bıraktığımız tapınak gibi yere geri ışınlanıyoruz. Dormin her döndüğümüzde bir sonra ki dev ile ilgili kısa bilgi veriyor.

 

Oyunda ki grafiksel gelişim görülmeye değer.

 

Shadow of the Colossus bir remake bir oyun ama şahsen benim şimdiye kadar bu kadar başarılı bir şekilde geliştirilen bir remake bir oyun görmedim varsada ben bilmiyorum, oyunun grafikleri için yeni nesil desek yalan olmaz bazı sahnelerde grafikler film tadında diyebilirim. Bluepoint Games oyunun animasyon yapısı haricinde grafikleri baştan yaratmış ve Playstation 2 sürümü ile çok ciddi bir fark söz konusu haliyle oyunu tekrar oynamak bile çok zevkli sanki karşınızda yeni bir oyun varmış gibi. :) Elbet oyunda herşey kusursuz değil arkadaşlar kamera açısı otomatik olarak ayarlandığından oyunda zor anlar yaşamamak imkansız bunun haricinde kontroller yer yer zorlayıcı olabiliyor. Aynı şekilde atımız Agro’yu da bir yerlere götürmek sinir bozucu olabiliyor yapımcı ekip bu mekaniklere hiçbir şekilde müdahale etmemiş keşke daha iyi bir hale getirilseydi dedim açıkçası. Oyunun sesleri yine orijinal oyuna sadık kalınarak aynı şekilde yeni oyuna aktarılmış oyunun müzikleri ortam ve hikaye açısından mükemmel uyum içersinde arada sırada kulaklığımı takar dinlerim oyunun müziklerini. :)

 


 

Shadow of the Colossus her oyuncuya hitap eden bir oyun değil ama kesinlikle her oyunucun oynaması gereken farklı bir oyun olduğunu düşünüyorum. Oyun 8-9 saatlik bir hikayeye sahip online oyunculuğa kapalı bir yapım olan Shadow of the Colossus hikayesi gerçekten etkileyici bir oyun. Eğer biraz hüzün ve film tadında bir oyun arıyor ve farklı bir tür bakıyorsanız bu oyunu kaçırmayın derim. Bunların yanında Playstation Türkiye desteği ile oyun Türkçe altyazı desteğine sahip, oyun çevirisi gerçekten başarılı oyunun Türkçe altyazı çevirisi kendini bu konuda kanıtlamış olan 23 Studios tarafından yapıldı, emekleri için onlarada teşekkkür etmek istiyorum. Bir incelemenin daha sonuna geldik umarım sizler için faydalı bir inceleme olmuştur herkese iyi oyunlar. :)

 

Artılar:

+ Hikayesi etkileyici

+ Devlerle savaşmak farklı bir tecrübe

+ Yenilenen grafikler etkileyici

+ Türkçe altyazı desteği

 

Eksiler:

- İnsanı çıldırtan kamera açıları

- Kontroller zorlayıcı olabiliyor

 

Oyun Puanım:


Grafik: 90/100

Ses: 80/100

Oynanış: 80/100

 

Sonuç: 83

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar