Dexed İncelemesi



Geliştirici: Ninja Theory  

Yayıncı(lar): Sony Interactive Entertainment, Ninja Theory

Oyun motoru: Unreal Engine

Platform(lar): PS4, PC

Tür: Nişancı, Arcade

Çıkış Tarihi: 1 Şubat 2017


Yeni bir inceleme ile herkese merhaba arkadaşlar :) bugün sizlere Dexed isimli bir Playstation VR oyununu anlatmaya çalışıcam umarım sizler için yararlı bir inceleme olur. 


Bu oyunu belki daha önce oynamış olabilirsiniz, Dexed aslında PC için Eylül 2016 tarihinde çıkışını gerçekleştirmiş bir yapım, Playstation 4 için ise 1 Şubat 2017 tarihi ile çıkışını gerçekleştirmiş bulunuyor. Ninja Theory tarafından geliştirilen oyun yine Ninja Theory tarafından dağıtımı yapılmakta. Ninja Theory ismini en iyi Devil May Cry oyunundan hatırlayanlar olacaktır, tabi bu oyun haricinde birçok yapımlarıda bulunmakta. Yapımcının geçen yıl çıkması planlanan ama bu yıla ertelenen oyunu Hellblade: Senua's Sacrifice merakla beklenen yapımlar arasında olduğunuda söylemek istiyorum, şahsen merakla bekliyorum :) oyunun bütçesi AAA oyunlara göre çok daha az olmasına rağmen bir AAA oyun seviyesinde olacağı söyleniyor. Bu kısa bilgilendirmelerden sonra Dexed adlı oyunumuza başlayabiliriz. :)


Dexed basit eğlence üzerine kurulu bir VR oyunu arkadaşlar, oyundan öncelikle bir konu beklemeyin oyun tamamen VR’da stres atmak amaçlı olarak geliştirilmiş bir yapım. Oyunda iki adet düşmanımız bulunuyor, bunlar ateşli kuru kafa ile buzlu kuru kafalar, evet oyunda sadece iki adet düşmanımız var ve buna karşılık iki adet silahımız bulunuyor bu silahlarımız ise biri buz topu atarken diğeri ateş topu atıyor,  buz toplarını ateşli kuru kafalara atarken, ateş toplarınıda buzlu kuru kafalara atıyoruz. Oyunun genel yapısı için söyleyebileceklerim bu kadar. :)



Dexed’ın oyun modlarından biraz bahsedecek olursam oyunumuzda dört adet oyun modu bulunmakta bunlar; Forest, Underwater, Inferno ve Arcade. Forest modu adından da anlaşılacağı üzere ormanlık bir alanda oynan bir oyun arkadaşlar, bu mod’da belirli bir çizgi üzerinde ilerlerken düşmanlarımızı avlamaya çalışıyoruz, yalnız eğer düşmanlarımızı toplu olarak avlarsak aldığımız puanda katlanarak artmakta, bu sayede çok daha fazla puan almak mümkün. Tabi puanların katlanması için başarılı atışları korumak gerekiyor eğer başarısız bir atış yaparsanız örneğin 5 ile çarpılan puanlarınız yine başa dönerek normal olarak hesaplanıyor. Yaptığınız her yanlı atışta hanenize eksi puan olarak yazıldığını söylemek istiyorum. Underwater ise bu modun sualtında oynanan bir mod’u diyebilirim, yine bir çizgi üzerinde oyunda ilerlerken düşmanlarımızı avlamaya çalışıyoruz toplu olarak avlama yaparsak yine puanlar katlanarak yükselmekte. Inferno ise bu modların cehennem versiyonu. :D Arcade modumuzda ise sabit durduğumuz noktadan ateş ederek düşmanlarımızı avlıyoruz. Bu mod’da bir can göstergemizde bulunuyor, düşmanlarımızı deliklerden çıkarken avlıyoruz, deliklerine geri dönen her düşman sizin canınızın azalmasına neden oluyor. Her modun zorluk dereceleri bulunmakta, Arcade modunda Normal ve Zor seçenekleri bulunurken, Forest, Inferno ve Underwater modunda Kolay, Nomal, Zor seçenekleri bulunuyor. Yalnız Forest, Underwater ve Inferno modunda bu seçenekler haricinde Zen adlı bir seçenek daha bulunduğunu söylemem gerekiyor arkadaşlar, bu mod’da Forest'te ormanlık alanda Underwater'da ise su altında Inferno'da ise cehennemde hiçbir şey yapmadan sadece çevreyi izleyerek oyunda ilerlemek mümkün, bu modun ne amacı var diye sorarsanız hiçbir amacı olmadığını söyleyebilirim :Smile: tek amacı oyunda biraz yorulduysanız bu modu oynayarak rahatlayabilirsiniz :)



Her oyun modunda liderlik listesi bulunuyor bu liste oyunda kazandığınız puanlara göre bir sıralama oluşturuyor, listeden dünya sıralaması ile arkadaşlarınız arasında bu oyunu oynayanlar ile kıyaslamaları görmek mümkün. Dexed’ı Dualshock 4 ile oynuyoruz ama bunun haricinde eğer iki adet Move kontrollerine sahipseniz Dexed’ı Move ile oynamak mümkün, hatta daha avantajlı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Dualshock 4 ile tek, tek düşman avlarken iki adet Move ile çifter, çifter düşman avlayabiliyorsunuz. :) Bu sayede daha fazla puan alabiliyorsunuz. 


Dexed’in grafiklerinden biraz bahsetmek istiyorum Dexed, Unreal grafik motorunu kullanıyor, oyun dünyası için efsane diyebileceğiniz bu grafik motorunun hakkını maalesef bu oyun verememiş, Dexed'in grafikleri günümüz standartlarının altında kalıyor, Ninja Theory gibi bir ekipten ve böyle güçlü bir grafik motorundan daha iyi grafik beklerdim açıkçası zaten şuanda geliştirilme aşamasında olan Hellblade: Senua's Sacrifice oyunlarından da potansiyellerini görmek mümkün sanırım bu oyun için bu grafik kalitesinin yeterli olduğunu düşünmüş olamalılar ama yeterli değil.  Bunun haricinde seslendirmeler çok iyi olmasada böyle bir oyun için yeterli bir seviyede.



Sıra geldi karar aşamamıza :) herkesin en çok soracağı soruyu elimden geldiğince cevap vereyim. Bu oyun alınır mı? Eğer bir Playstation VR sahibi iseniz ve biraz stres atıp kafa dağıtmak istiyorsanız 26.99TL’lik fiyatı ile size eğlenceli zaman geçirtebileceğini düşünüyorum. Fiyatına göre daha fazlasını sunan bir oyun Dexed, zaten bu fiyata göre fazlada rakibi yok. Yalnız bu oyunda da Motion Sickness yaşadığımı söylemek zorundayım. Belki bir Driveclub VR yada Battlezone kadar beni sarsmasa da bu oyunda da ufakta olsa bu sorunu yaşadım maalesef, tabi bu durumun kişiden kişiye değiştiğinide söylemem gerek. Ben VR oyunlarını belirlik aralıklarla oynuyorum bu oyunuda her yarım saatte bir aralıklarla oynadım. Bir inceleminde sonuna geldik arkadaşlar merak ettiklerinizi sorabilirsiniz, herkese iyi oyunlar. :)

Artılar: 

- Eğlenceli oynanış

- Uygun fiyat

-  Basit oyun yapısı


Eksiler:

- Grafikler daha iyi olabilirdi 

- Çeşitlilik yetersiz


Oyun Puanım:

Grafik: 60/100

Ses: 70/100

Oynanış: 80/100


Sonuç: 70


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar