Battlefiled 1 Kullanıcı İncelemesi

 

 

Geliştirici: EA DICE

Yayıncı: EA Games

Oyun motoru: Frostbite 3

Platform(lar): PC, PlayStation 4, Xbox One

Çıkış Tarihi: 21 Ekim 2016

Yeni bir inceleme ile karşınızdayım arkadaşlar :) inceleme köşemize bu sefer Battlefiled 1 konuk oluyor, çıkışından biraz zaman geçmiş olsada oyunu incelemek bugüne nasip oldu, incelemeyi hem oyun hakkında hemde tarihi bilgiler ekleyerek farklı kılmaya çalışıcam, umarım beğenirsiniz.


Büyük Savaş..

Battlefield 1 bizler açısından da önemli bir yere sahip olan 1. Dünya savaşını konu almakta, oyunla ilgili ilk sızıntılar Mayıs 2016 başlarında gelmeye başlamıştı, oyunun 1. Dünya savaşı konulu olacağı dedikoduları aldı başını gitti ama hiçkimse 1. Dünya savaşı konulu olacağı ihtimali vermedi, (bende dahil :D ) çünkü yapımcılar o döneme ait çok fazla doküman olmaması olanlarında genel olarak yanlı olarak anlatması sebebi ve o dönemde çok fazla silah çeşidinin olmayışı aynı şekilde askeri araçlarında çok çeşitli olmaması sebebiyle 1. Dünya savaşı konulu oyunlara soğuk bakmışlardır, ama EA DICE ekibi ne yapıp edip EA'in geliştirme başı ve başkan yardımcısı Patrick Söderlund’a bu konuda baskı yapmışlar ve 1. dünya savaşı konulu bir Battlefiled için diretmişler, Patrick Söderlund ilk zamanlar bunu kabul etmesede onun için özel bir demo hazılayıp ona oyunun nasıl olacağını göstermişler, oda en sonunda bu projeyi kabul etmek zorunda kalmış. :) 2. Dünya savaşı ve modern savaş konulu oyunların bir hayli fazla olduğu oyun sektörü farklı bir tarihi işlemesi biz oyunculara da farklı bir deneyim yaşamamıza imkan tanıdı. Böyle bir projeye adım atmak büyük bir cesaret örneği bunu kabul etmek gerekiyor, gelişen dünyada yeni şeyler arayan insanların 1. Dünya savaşı konu alan bir oyuna nasıl bir tepki vereceğini kestirmek gerçekten güç olsada, EA DICE bu konuyu güzel harmanlayarak biz oyuncuların önüne koydu ve beklenenin üzerinde ilgi gördü diyebiliriz. Beta testi bile EA Games’in en çok test edilen oyunu oldu :)

 

Tarih..

Oyunun incelemesine geçmeden önce 1. Dünya savaşı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum arkadaşlar, bu savaş Osmanlı İmparatorluğunun yıkılması ile sonuçlanıp Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına vesile olmuş bir savaştır ve 2. Dünya savaşına kadar da "Büyük Savaş" yada "Dünya Savaşı" olarak adlandırılmıştır. Osmanlı bu savaşı “Harb-i Umumi” yani “Genel savaş” olarakta adlandırmıştır, ama halk arasında “Seferberlik” ismiyle de adlandırılmıştır. 

 

1. Dünya Savaşında Teknolojik Gelişmeler

Bu savaş at üzerinde başlamış tank üzerinde bitmiştir arkadaşlar, dünya bu savaşla çağ atlamışta diyebiliriz aslında, birçok teknolojinin açığa çıkmasına neden olmuştur, bunlardan birkaçından kısaca bahsetmek istiyorum.

Denizaltılar ilk defa bu savaşta Almanlar tarafından kullanılmıştır ve itilaf güçlerinin deniz güçlerine büyük hasarlar vermiştir. Aynı şekilde tanklarda ilk defa bu savaşta kullanışmıştır, ilk tankı İngilizler kullanmıştır ve başarılı tanklar üretmişlerdir, tanklar günümüzün savaşlarında da halen daha  vazgeçilmez bir askeri bir araçtır. Uçaklar bu savaştan yaklaşık 10 yıl önce kullanılmaya başlanmıştır ama ilk defa bu savaşta uçaklar silahlandırılıp kullanılmıştır, hatta pervanenin arkasında kalan makineli tüfeklerin pervanelere hasar vermemesi için özel bir sistem bile geliştirilmiştir bu sistem sayesinde pervaneler hazar almayacak şekilde makineli tüfekler kullanılabilmektedir. Bu sistemin ismi “Namlu Emniyet Tertibatı Dişlisi” olarak adlandırılmıştır.

 


Zeplin’ler de bu savaşta ilk defa kullanışmıştır, savaştan kısa bir süre önce yolcu taşıma amaçlı kullanılan Zeplinler, Almanlar tarafından uzun mesafedeki hedefleri bombalamak amacıyla kullanıldı, Zeplinler yavaş ve sert iskeletin üzerine kumaş kaplanarak, havadan daha hafif hidrojenle doldurulup uçuruluyordu, yavaş uçması ve hidrojenin yanıcı bir gaz olması sebebiyle küçük bir kıvılcım bile Zepli’nin büyük bir patlamayla yok olmasına neden oluyordu. Zeplinler yerini daha sonra bombardıman uçaklarına bıraktı. Zaten 1937 yılında Hindenburg felaketi ile Zeplin dönemi tamamen kapatılmıştır. Sonar teknolojisinde ilk defa bu dönemde deniz altılarını tespit etmek için kullanıldı, Sonar radarlarının çalışma sistemi kısaca; suya ses dalgaları yayar, yayıldığı yönde bir cisim varsa cisme çarparak yansır, yansıyan ses dalgaları sonar cihazı tarafından algılanmaktadır. Ses dalgasının  gönderilmesi ve alınması arasında ki zaman farkı belirlenerek cismin uzaklığı ve konumu belirlenir. Bu teknoloji günümüzde halen daha kullanılmaktadır. 1. Dünya savaşında önce iletişim için telgraf, sinyalizasyon gibi yöntemler kullanılmaktaydı, savaş sırasında düşmanlar bu iletişim ağlarına zarar verdikleri için iletişim kurmak zorlaşıyordu bu nedenle kablosuz iletişim bu dönemde gelişme yaşadı. 1917 yılında ilk kez bir savaş uçağı ile yer arasında sesli iletişim sağlandı yani ilk kablosuz ses transferide 1. Dünya savaşında kullanılmıştır bu teknoloji günümüzde halen daha kullanılmaktadır. 1. Dünya savaşında yaşanan teknolojik gelişmeleri kısaca sizlere anlattım şimdi oyunu incelemeye başlayabiliriz. :)

 


Battlefiled serisinin en büyük zayıflığı senaryo modu olmuştur, Battlefiled 1’de bu durum değişiyor diyebiliriz, EA DICE, Battlefiled 1 için eski oyunlarına göre daha detaylı ve güzel bir senaryo hazılarmış, bu senaryolarda 1. Dünya savaşında yaşanan gerçek olaylara dayanmakta. Yalnız görevler bizleri yaşanan tarihi olaylara götürsede maalesef ki bu görevler çok kısa olduğunu söyleyebilirim, toplamda 6 adet görev bizi bekliyor ama bunlar toplamda en fazla 4 saat sürmekte, şahsen senaryo modunun bu kadar reklam yapılmasından sonra daha uzun bir süre beklerdim :( görevler tadı damağımda kaldı diyebilirim. Biz Türk oyuncuların yıllardır hayalini kurduğumuz Çanakkale savaşı bu oyunda kendine yer bulmuş, ama savaşı Osmanlı İmparatorluğu yani ittifak kuvvetleri olarak değilde itilaf güçleri olarak Çanakkale’de savaşıyoruz, şahsen bu kötü olmuş, sonuçta orda tarih yazan Mustafa Kemal önderliğinde Osmanlı ordusuydu ve onların gözünden bu savaşa şahit olmak çok daha farklı bir deneyim yaşatabilirdi oyuncuya, tabi oyunu bizlerin yapmaması sonucu buna göz yummak zorunda kalıyoruz. :( Gelecekte umarım Türk oyun stüdyoları tarafından geliştirilen bir Çanakkale savaşını konu alan güzel bir oyun görürüz. :) Geçenlerde Battlefield 1 oyununun ülkemizde yasaklanabileceği haberi yapılmıştı, oyunu her ne kadar itilaf güçleri olarak oynasakta, bölümün sonunda bu savaşı Osmanlı İmparatorluğunun kazandığı yazdığınıda söylemem gerekiyor, yapımcılara bu konuda haksızlık yapmamak gerek. ;)

 


Battlefiled 1, Türkçe altyazı destekli olmasına karşı Osmanlı askerlerinin seslendirmeleri Türkçe olarak yapılmış, hatta Osmanlı’nın olduğu savaş sinematiklerinde seslendirmeler tamamen Türkçe, buda oyuna çok farklı bir hava katıyor diyebilirim. Oyunun biraz yapay zekasından bahsetmek istiyorum, oyunda ki yapay zeka maalesef başarılı değil, düşmanların yanıma kadar sokulmasından, yanımızda ki takım arkadaşlarımızın ölme haricinde pek fazla işe yaradıkları söylenemez, keşke bu konu üzerinde biraz daha fazla durulsaydı çok daha iyi olabilirdi. Senaryo modunda diğer oyunlardan farklı olarak cepheler harita üzerinde gösterilmekte istediğiniz cepheyi seçerek istediğiniz görevden başlayabilirsiniz. Toplamda 6 cephe bulunmakta, 2 tanesi Osmanlı İmparatorluğuna ait, yani bizleri ilgilendiriyor, bu cepheler biri Çanakkale cephesi diğeri Ortadoğu cephesi, bu cephede ingiliz asker ve diplomat olan Arabistanlı Lawrence konu edilmekte. 

 

 

Oyunun grafiklerinden biraz bahsedecek olursam EA DICE ekibi Battlefield ile her zaman bizleri şaşıtmayı bilmiştir ve standartların üzerinde grafik sunmuşlardır, bu gelenek aynı şekilde Battlefiled 1 ile devam ediyor, Frostbite 3 grafik motoruyla geliştirilen oyun başarılı grafiklere sahip. Konsol ve PC’ler de birçok oyuncu performans sorunu yaşasada çıkan güncellemelerde bu sorun büyük ölçüde çözüldü diyebiliriz, ben oyunu Playstation 4 Pro üzerinde deneyimledim gayet sorunsuz bir şekilde oyunu oynadım. Oyunu PC’de de deneyimleme şansım oldu, Battlefield 1 herkesin tahmin ettiği gibi en iyi görüntü kalitesini PC platformunda vermekte ama PS4 Pro’da PC sürüme fazlasıyla yakın bir grafik kalitesi sunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Oyunda ki atlar Motion Capture ile geliştirilmiş buda atların hareketlerini çok gerçekçi görünmesini sağlamış, bu işlem atlar üzerinde nasıl yapılmış bilemiyoruz ama büyük bir emek verildiğini tahmin etmek zor değil. Bu işlem için Vancouver’da bulunan büyük bir tesis kullanışmış. Bildiğiniz gibi 1. Dünya savaşında atlar önemli bir yere sahip, gerçekçi olmalarıda oyunda ki zevki arttırmakta. Oyunda ki haritalar dinamik hava sistemine sahip güneşli bir havada oyun oynarken birden kum fırtınası çıkabiliyor buda görüşü çok fazla kısıtlıyor, bu özellik gerçekten çok güzel ve gerçekçi olmuş, oyuna ayrı bir deneyim kattığını söyleyebilirim. Battlefield 1, PS4 Pro’da, PS4 Pro Enhanced desteği sunuyor yani oyunumuz 4K TV’niz var ise 4K, 60 fps desteği sunmakta eğer 4K TV’niz yoksa oyunu 1080p, 60 fps olarak oynuyorsunuz.

 


Battlefield serisinin en beğenilen kısmı çoklu oyuncu modundan biraz bahsetmek istiyorum, oyunun çoklu oyuncu tarafına baktığımızda "Operasyonlar" adlı yeni bir çoklu oyuncu modu görüyoruz, bu mod'da 64 kişiye kadar fazlasıyla kalabalık bir savaş ortamına şahit oluyoruz. Bu sayede gerçek bir savaş hissine kapılmak mümkün, bu savaşlarda siper savaşlarından yakın cephe savaşlarına kadar birçok şavaş türünü tecrübe ediyoruz. Savaşlarda seçtiğiniz ülkeye göre ya saldıran yada savunan oluyorsunuz, bölgeleri tamamen ele geçirdiğinizde oyunu kazanmış oluyorsunuz yada savunma tarafındaysanız bölgeleri elinizde tutmayı başarırsanız bölümü kazanmış sayılıyorsunuz. Oyunda dört ana sınıfımız bulunuyor bunlar, Gözcü, Taarruz, Sıhhiyeci ve Takviye sınıfı bunların haricinde Pilot, Tank sürücüsü ve Süvari sınıflarıda mevcut. Her sınıf birbirinden çok farklı ve hepsinde uzaman olmak bir hayli zor. Bunların haricinde oyunda birde Elit sınıfı mevcut bunlar Tank Avcısı, Nöbetçi ve Alev Makinesi olarak üçe ayrılmakta. Çoklu oyuncu modunda taşıtlarıda kullanmak mümkün buda oyuna ayrı bir zevk katıyor, bunlar Denizde kullanılanlar, havada kullanılanlar ve kara kullanılanlar olarak ayırabiliriz. Denizde hızlı botlardan savaş gemilerine kadar taşıtlar mevcut, havada ise avcı uçaklarından ağır bombardıman uçakları kullanmak mümkün, karada ise tanklardan hafif zırlı vasıtalara kadar birçok araç kullanmak mümkün, bu araçlar oyunda dengeyi değiştirebilecek yapıda olduğunu söylemek yanlış olmaz, etkin kullanımda karşı tarafa üstünlük kurmak zor değil, birçok oyuncu bazı araçların çok güçlü olduğundan şikayet etmekte.  Oyunda ki taşıt ve silahlar o dönemde kullanılmış gerçek silah ve araçlar, Uçaklardan tutun gemilere, tanklardan ekipmanlara kadar herşey 1. Dünya savaşında kullanışmış gerçek araçlar.

 


 

Çoklu oyuncu modunda Fetih, Savaş Güvercinleri, Akın ve Takım Ölüm Karşılaştırması ve Üstünlük olarak adlandrılmış beş farklı mod bulunmakta. Fetih oyun modu bölgeleri ele geçir, elinde tut şeklinde. Savaş Güvercinleri modunda amacımız, güvercinleri ele geçirmek ve topçu yardımı istemek ve düşmanlarımıza üstünlük sağlamak. Akın oyun modunda telgraf makinelerini imha etmek ve korumak. Takım Ölüm Karşılaştırması iki takımın savaşmasına dayanıyor, Üstünlük ise Fetih modunun farklı bir versiyonu diyebiliriz. Battlefield 1’de ki silahlardan da biraz bahsetmek gerekirse, oyunda birçok silah çeşidi bulunuyor ağır makinelilerden tutun, keskin nişancı silahları, Alev silahlarından, tank savarlara kadar birçok silah çeşidi bulmak mümkün. Söz silahlardan açılmışken oyun birinci dünya savaşında geçtiği için günümüz modern silahlar kadar seri ve gelişmiş silahlar tahmin edebileceğiniz gibi oyunda yok, şahsen bunun oyuna negatif bir etkisi olabileceğinden korkuyordum ama silahlar ne çok ağır nede yeni silahlar gibi seri değil, DICE dengeyi güzel oturtmuş, o dönemin tüfeklerini kullanmak gerçekten zevkli olmuş. Bunların yanında silahları özelleştirmek te mümkün. Çoklu oyuncu modunda Manga sistemi bulunuyor eğer Osmanlı olarak oyunda savaşacaksanız isimleride Türkçe isimler oluyor buda güzel bir ayrıntı, mangalar bir lider ve dört üyeden oluşuyor, arkadaşlarınızla bir mangada buluşmanız mümkün, manga komutanı emirler verip oyunda taktik uygulayabiliyor ama genel olarak bunu yapanlar çok az diyebiliriz. Bunun haricinde oyunda birçok hata olduğuda bir gerçek, bazen tüfeğimiz ile hedef alırken de oyunda takılmalar yaşanabiliyor, bazen hedef alamıyorsunuz, evet hedef alamıyoruz, mesela gez’e yaklaşmak için L2’ye tıkladığınızda oyun hiçbir tepki vermiyor, buna birkaç kez şahit oldum ve gerçekten sinir bozucu bir hal alabiliyor, umarım bu ve bunun gibi hatalar en kısa sürede düzeltilir.

 


Oyunda ki vuruş hissi başarılı diyebiliriz özellikle vuruş yaptığınız silaha göre bu durum değişkenlik gösterebiliyor buda güzel bir ayrıntı. Oyunda süngümüz ilede saldırı yapmak mümkün buda daha önceki Battlefiled oyunlarında yaşamadığımız bir tecrübe yaşamımıza imkan veriyor. Oyunda birinci dünya savaşında kullanılmış zehirli gaz bombalarıda bulunuyor bunların haricinde el bombası yada tanklar için mayın kullanmakta mümkün. Battlefield 1’de atlarda yakın savaş sırasında büyük önem taşıyor, hızlı oluşları sebebiyle düşmanlar at üzerinde sizi vurmakta zorlanıyor buda onların yakınına gidip kılıç yada toynaklarıyla onları ezebilirsiniz. Hatta bomba atarakta düşmanları at üzerinde taciz etmek mümkün. 

Birazda harita tasarımlarından bahsedicem, haritalar ve harita içersinde ki yapılar geçtiği yere göre gerçeğine uygun olarak tasarlanmış, haritalar bir hayli büyük ve detaylı, buda oyunda yaşanan her savaşı farklı kılıyor çünkü yapılabilecek çok fazla taktik olabiliyor bu tür haritalarda sadece şehirde değil çölün ortasında kalan bir yerde de çok fazla seçenek mevcut, haritalarda ki hemen her yapı yıkılabilir olarak tasarlanmış, buda bir binaya girdiğinizde çok güvenli olmadığınızın habercisi, bir tank top atışıyla o binayı yıkabiliyor haliyle içersinde olan askerkerde ya canını kaybediyor yada canları azalıyor. EA DICE harita tasarımlarından dolayı taktir etsek azdır, gerçekten çok güzel bir iş çıkartmışlar buda oyunun çoklu oyuncu modunun bir o kadar zevkli olmasını sağlamış.  

Birazda seslerden bahsedecek olursak müziklerden silah seslerine, her askerin kendi dili ve kültürene göre yapılan seslendirmeler gerçekten çok başarılı olmuş, oyunda ki sinematiklerin Türkçe seslendirmeleride hangi stüdyo tarafından yapıldığını bilmesekte çok güzel. Silah seslerinden mermilerin üzerinizden geçiş sesleri bile oyuna eklenmiş buda oyunun çok daha gerçekçi olmasına imkan vermiş, sesler için DICE büyük emek vermiş desek yalan olmaz.

 


Peki Battlefield 1 başarılı bir oyun mu? Evet başarılı bir oyun hatta gelmiş geçmiş en iyi Battlefield olmaya da aday diyebilirim :) zaten beta testlerinden de oyuna ilginin çok büyük olduğu anlaşıldı, satışlarda şuan için gayet iyi seyretmekte, bakalım satışlarda rekor kırabilecek mi bunu hep birlikte görücez. :) EA DICE’ın bu oyunu geliştirirken yükü ağırdı çünkü en büyük rakibi daha çıkmadan büyük tepki almıştı, haliyle birçok oyuncu yönünü Battlefiled 1'e çevirdi, DICE ne yapıp edip bu yükün altından rahatlıkla kalktı diyebilirim. Battlefield 1’e ücretsiz DLC’lerde çıkışını gerçekleştiriyor bu sayede oyun daha iyi hale geliyor ücretsiz DLC'ler haricinde, ücretli DLC’lerde çıkış için gün sayıyor, Premium Pass adı altında satılan bu DLC 149TL'den PS  Store'da satılıyor, toplamda 4 genişleme paket olarak çıkacak ücretli DLC'ler oyuna Fransız ordusu ile Rus ordusunu oyuna ekleyecek. İlk genişleme paketi olan They Shall Not Pass, Mart ayında çıkması bekleniyor. Her ne kadar ücretli DLC’leri desteklemesem de oyuna ciddi katkı yapan DLC’leri almaktan çekinmiyorum. Battlefield 1, DLC’leri de oyuna ciddi katkı yapacak gibi görünüyor. Sizlere son olarak söyleyebileceğim şey eğer FPS türünü seviyorsanız birazda tarihi savaşlara ilginiz varsa birde çok oyunculu oyunlar ilgi alanınızda ise, Türkçe altyazı desteğiyle gelen Battlefiled 1’i kaçırmayın derim, parasını fazlasıyla hakeden yapım kaç tane geliyor günümüzde? Bir incelemenin daha sonuna geldik arkadaşlar umarım incelememi beğenirsiniz, atlamış olduğum noktalar olabilir, merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyin, herkese iyi oyunlar. :)

  

Oyudaki (+) artılar:

+ 1. dünya savaşı olması farklı bir tecrübe sunuyor

+ Grafikler

+ Türkçe altyazı desteği

+ Yeni online modu

+ Savaş atmosferi

 

Oyunda ki (-) eksiler:

- Oyunda ki hatalar

- Senaryo modunun kısa oluşu

 

Oyun Puanım:

Grafik: 90/100

Ses: 90/100

Oynanış: 90/100

 

Sonuç: 90


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar