Farpoint ve Aim Kontrolcü İncelemesi

 


Geliştirici: Impulse Gear

Yayıncı(lar): Sony Interactive Entertainment

Oyun motoru: Unreal Engine 4

Platform(lar): PS4

Tür: FPS

Boyut: 14.4GB

Web Sayfası: https://www.playstation.com/tr-tr/games/farpoint-ps4/

Çıkış Tarihi: 17 Mayıs 2017

 

Playstation VR için yeni bir oyun daha çıkışını gerçekleştirdi Farpoint. Farpoint 2016 E3’de Sony tarafından duyurulduğunda benim gibi VR teknolojisine ilgi duyan ve kullananların dikkatini çekmişti, ilk olarak Ekim 2016’da çıkacağı açıklanan Farpoint daha sonra Mayıs 2017’ye ertelendi. Farpoint, Impulse Gear tarafından geliştirildi ve Sony’nin şimdiye kadar en büyük emek verdiği oyun olarak tanıtıldı bu incelemede bunun doğru olup olmadığına bakıcaz. :) Farpoint bir VR oyunu olması haricinde bir FPS oyunu, VR’da silah tutmak nasıl bir deneyim olacağını benim gibi herkes çok merak etti, Sony yeni kontrolcüsünüde oyunla birlikte tanıttı: “Aim Kontroller”. Şahsen bu kontrolcü ile FPS oynamak nasıl olur diye çok merak etmiştim şimdi 17 Mayıs 2017 tarihi ile birlikte çıkışını gerçekleştiren Farpoint ve kontrolcüsü elime geçti sizler için elimden geldiğince tecrübelerimi aktarmaya çalışıcam. 

 


Farpoint hikayesini kısaca anlacak olursam bilim insanları ile yaptığınız uzay yolculuğu sırasında her zamanki gibi işlerin yolunda gitmemesi sonucu açılan solucan deliğine gemimiz ile birlikte girip bilmediğimiz bir gezegene yolculuk yapıyoruz ve bu gezegende kaybolan bilim insanlarını aramaya başlıyoruz. Evet hikaye bu kadar arkadaşlar :) elimizde iki adet silahımız var ve bu silahların sınırsız atış özelliği bulunuyor. Oyundan önce Aim kontol cihazından bahsetmek istiyorum biraz, Aim kontrolcüsü Farpoint ile birlikte çıkışını gerçekleştiren bir ürün ister oyunla birlikte Bundle paket ister oyundan ayrı olarak alınabiliyor, ben oyunun dahil olan paketini aldım ülkemizde de sadece bu paket satışa çıktı. Merak edenler için fiyatı oyunla birlikte 399TL, oyunun 249TL olduğu düşünülünce 399TL oygun bir fiyat diyebiliriz. Aim kontolcüsü gerçekten başarılı bir cihaz, oyunda silahınızı istediğiniz yöne özgürce çevirebiliyorsunuz ve bunu kusursuz bir şekilde yapmasıda cabası. Kontrolcü gerçekten kusursuz çalışıyor elinizdeki silahı çevirmek, döndürmek mümkün bu silah gerçekten elinizdeymiş hissi yaratıyor. Silahta Dulashock 4’de bulunan tüm tuş takımı bulunuyor (Touch pad hariç) silahın ön tarafında bulunan L3 ile karakterimizi yürütüyoruz, aynı zamanda aynı bölgede yukarı, aşağı, sağ, sol tuşlarıda bulunuyor, bunların haricinde Share, ve Options tuşlarıda o bölgede. Onların biraz önünde ise L2 ile R2 bulunuyor. Silahın arka tarafında ateşleme düğmesi, en arka tarafta ise R3 ve çevresinde X, üçgen, kare ve yuvarlak bulunuyor. Kare ile bazı silahların tekrar şarj edilmesini sağlıyoruz, bu tuşlarda gayet güzel konumlandırılmış. Silahı en ufak detayına kadar inceleyebiliyorsunuz ve bunu kusursuz bir şekilde yapması gerçekten çok hoş. Cihazın kusursuz çalışabilmesi için kameranın doğru uzaklık ve açıda olması önemli eğer gerekli alanı sağlarsanız kontrolcü kusursuz çalışmakta. Kontrolcünün bu kusursuz çalışması haliyle oyundan alınan zevki arttırıyor, gerçek hayatta tüfeği hedef almak için omzumuza yaklaştırıyoruz aynı deneyimi kontolcü ile yapmak mümkün, hedefleri bu sayede rahatlıkla vurabiliyorsunuz.

 


Bildiğiniz gibi bazı VR oyunları insanlarda baş dönmesi yapmakta, Farpoint benzeri olan Robinson: The Journey bende ciddi bir baş dönmesi ve mide bulantısı yapmıştı, Farpoint’te bunu hiçbir şekilde yaşamadım oyun bu konuda gerçek anlamda başarılı, Sony bu konuda geri dönüşleri dikkate aldığının bir göstergesi bana göre. Farpoint, Unreal Engine 4 grafik motorunu kullanıyor, görsel anlamda Robinson: The Journey gibi başarılı bir VR oyunu. Tabi normal oyunlar gibi çok iyi grafik beklemeyin ama VR oyunları arasında en başarılı oyunlardan biri Farpoint. Performans açısından herhangi bir sorun görmedim ben oyunu Playstation 4 Pro’da deneyimledim, normal Playstation 4 ile grafiksel olarak fark varmı bilmiyorum çünkü oyun kutusunda “PS4 Pro Enhanced” logosu yoktu olabilirde olmayabilirde :) oyun performans açısından bir sorun yaşatmadı ama PS4 Pro bu oyunla bayağı ısındı, grafikleri VR oyunlarına göre en iyisi birde PS4’ün VR için iki adet görüntü oluşturması PS4 Pro’nun yüksek güçte çalışmasına neden oluyor haliyle konsol ısınıyor. :) Oyunu açtığımızda bizi “Story” yani hikaye modu, “Cooperative”  yani arkadaşınızla birlikte görev yapabileceğiniz mod, “Challenge” seçebileceğiniz görevler “Cinematics” oyun içinde bulunan sinematik sahneler “Settings” ayarlar bölümü karşılıyor. Story’de hikaye modunu tek başımıza yapıyoruz, Cooperative modunda ise bir arkadaşınızla görev yaptığınız bir mod, bu modu daha deneme şansım olmadı ama iki kişi ile gayet zevkli olacağını düşünüyorum, umarım en kısa sürede deneme şansım olur. Farpoint bizlere 4-5 saatlik bir oynanış süresi sunuyor peki yeterli mi? Evet bir VR oyunu için yeterli ama bence daha uzun olmalıydı. Oyun bittiğinde kalıyorsunuz öylece, 7-8 saatlik bir oynanışı olsa çok daha iyi bir oyun olurdu.

 


Peki bu oyun kusursuz mu? Elbet değil yapay zeka çok başarılı değil herşeyden önce sağa sola gitmekten başka pek bir şey yaptıklarını görmedim daha iyi bir yapay zeka oyundan alınan zevki arttırabilirdi, Farpoint’te saf aksiyon beklemeyin sonuçta bir VR oyunu VR’da aksiyon baş dönemesi ve mide bulantısı olarak size geri dönüyor maalesef, gelecekte bunun bir çözümü olabilirmi bilmiyorum ama vasat seviyede de aksiyon yok, tam ortasında diyebileceğim bir aksiyon sunuyor Farpoint. Oyunda bazı hatalar var mesela bazı çukurlar yada köşelerde karakterim takılı kaldı haliyle oyunu kapatıp tekrar açmam gerekti. Oyunun kayıt noktaları uzun aralıklı bir bölümde büyük bir yaratık ile savaşırken oyunu kapatıp açtığımda o bölümün en başına aldı haliyle onca uğraş boşa gitmiş oldu keşke daha sık noktalarda kayıt yapsaymış.

 


Peki en önemli soru Farpoint alınır mı? Eğer bir Playstation VR sahibi iseniz bu oyunu mutlaka oynamalısınız, şuan için Plastation VR için çok fazla FPS türünde oyun olduğu söylenemez. Özellikle Sony’nin yeni Aim kontrolcüsü bu oyunu oynamak için en büyük neden diyebilirim, cihazın kusursuz çalışması ve bunun sonucunda tüfeği elinizde gerçekten varmış gibi hissetmek tecrübe edilmesi gereken bir deneyim. :) Bundle paket çok pahalı olduğu söylenemez gelecekte bu kontolcüyü destekleyecek birkaç oyun çıkacak hatta duyurulmayan birçok oyunda kontrolcüye destek verecektir diye düşünüyorum. Farpoint kısa bir oyun olmasına rağmen güzel bir oyun hatta VR için şimdiye kadar geliştirilmiş en kapsamlı oyunlardan biridir diyebilirim. Oyun geçtiği gezegen Mars izlenimi versede aslında Mars gezegeni değil, ama son zamanlarda Mars’a gitme planları konuşulurken Mars’da geziyor izlenimi vermesi benim hoşuma gitti. :) Oyunda 5 adet silah bulunuyor benim en çok hoşuma giden keskin nişancı tüfeği oldu bu tüfekle oynamak zevkliydi. :) Eğer bir Playstation VR sahibi iseniz 399TL eğer size göre yüksek bir fiyat değilse kesinlikle deneyimlemeniz gereken bir oyun Farpoint. Yapacağınız bu yatırım sadece Farpoint için olmayacağınıda bilmenizi isterim, gelecekte birçok oyun bu kontrolcüyü desteklemesini bekliyorum, Farpoint keşke daha uzun bir oyun olsaydı diyorum ama herşeye rağmen PS VR kullanıcılarının deneyimlemesi gereken bir yapım. Bir incelemenin daha sonuna geldik, atladığım konular varsa kusuruma bakmayın, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz, herkese iyi oyunlar.

 

Artılar:

 

+ Aim kontolcü kusursuz çalışıyor

+ VR oyununa göre güzel grafikler

+ İki kişi ile online oynama imkanı

 

Eksiler:

 

- Kısa hikaye

- Bazı oyun hataları

- Yapay zeka daha iyi olabilirdi

 

 

Oyun Puanım:

 

Grafik: 80/100

Ses: 70/100

Oynanış: 90/100

 

Sonuç: 80 Puan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar