[The Last Guardian Kullanıcı İncelemesi



Geliştirici: gen DESING, SCE Japan Studio

Yayıncı: Sony Interactive Entertainment

Oyun motoru: Bilinmiyor

Platform(lar): PlayStation 4

Çıkış Tarihi: 7 Aralık 2016


Tarih E3 2009, Fumito Ueda yeni oyununu bir fragman ile tanıttı bu şahsiyeti Playstation 2 kullanıcıları çok iyi hatırlayacaktır ICO ve Shadow of the Colossus gibi baş yapıtların yapımcısıdır kendisi evet The Last Guardian, 2009 yılında tanıtılmasına rağmen yapımına aslında 2007 yılında başlanmıştır ve 7 Aralık 2016 tarihi itibarı ile çıkışını gerçekleştirmiştir, dile kolay neredeyse 10 senelik bir geliştirme süreci :) incelemeye geçmeden önce incelemenin biraz gecikmesinden dolayı kusuruma bakmayın arkadaşlar, gönül isterdi ki Playstation Türkiye oyunun bir kopyasını çıkışından önce bana ulaştırmasını ama böyle bir imkanım olmadığı için oyunu kendim alıp incelemesini yazıyorum haliyle oyunun suyunu çıkartmadan da inceleme yazmak huyum değil o yüzden bugüne kadar incelemem gecikti. :)



Arkadaşlar oyunu anlatmaya başlamadan önce çıkışından önce yaşananları kısaca anlatmak istiyorum, The Last Guardian yaklaşık olarak 10 yıl önce geliştirilmeye başlandı o zamanki proje adı "Project Trico"ydu. 10 yıllık geliştirilme süreci oyun dünyasında pek fazla görülen bir durum değil, evet ertelemeler oluyor ama hiç biri bu denli uzun olmuyor, tabi yaşanmış birkaç örnekleride bulunuyor ama genel olarak bu derece ertelenen oyunlar sonunda iptal oluyor. Çok fazla erteleme yaşayan The Last Guardian içinde sayısız dedikodu dolaşmıştı ortalıkta oyunun iptal edildiğinden tutun Fumito Ueda'nın Sony'den istifa ettiği, Sony'nin bu projeye önem vermediği bile idda edilmişti, o dönemde birçok kişi bu oyunun artık çıkmayacağına inanmaya başlamıştı hatta buna bende dahil :) (haklı nedenlerim var:D ) The Last Guardian ilk olarak E3 2009'da Fumito Ueda tarafından bir fragman eşliğinde tanıtıldı ve uzun süre o fragmanlada kaldı oyun, Playstation 3 mimari zorluklarından tutun Fumito Ueda'nın oyunu istediği seviyeye getirememesi projenin kilitlenmesine neden oldu diyebiliriz tabi yaşanan sorunlar Sony ile Ueda'nın arasınıda açmıştı. Bunların haricinde oyun Playstation 4 için geliştirilmeden öncede oyun yaklaşık olarak 2 yıl beklemede kaldı ve bu süre içersinde oyun için hiçbirşey yapılmadı. Oyun geliştirilme süreci devam ederken yapımcı ekipte yer alan birçok kişide istifasını sunmuştu bunlardan biride yönetici olan Yoshifusa Hayama idi, tabi istifalar bununlada bitmedi Fumito Ueda'da 2011 yılı sonunda Japan Studio'dan ayrıldığını duyurdu ama buna rağmen projeye devam edeceğini söyledi. Fumito Ueda 2014 yılında "gen DESING" adında yeni bir stüdyo kurdu, Fumito Ueda'nın Sony ile yaptığı anlaşmaya göre oyunun karakter tasarımları, oyun konusu, mekan tasarımları, animasyonlar, konsept tasarımlar, hikaye anlatımı, araştırma geliştirme tamamen "gen DESING" tarafından yapılacaktı. SCE Japan Studio ise işin teknik tarafı ile ilgilendi oyun motoru ve oyunun oynanabilir olmasını sağlamak gibi. The Last Guardian Playstation 3'den Playstation 4'e ertelenince grafik motoruda güncellenmek zorunda kalındı ve oyunu ismi bilinmeyen yeni bir motora transfer ettiler. Bir oyunun grafik motorunun değişmesi ciddi bir iş olduğunuda belirtmekte fayda var bu durum en az bir yıl oyunun çıkmasını erteledi.


The Last Guardian'a başladığımızda gözümüzü devasa bir yaratık ile açıyoruz bu yaratık köpek gibi görünmesine rağmen kuş gibi pençeleri ve kanatları olan daha önce eşi benzerini görmediğimiz çok farklı bir yaratık, bizim karakterimizin kabilesi bu yaratığa insan yiyen hayvan diyor ve insanlar bu canlılardan çok korkuyor. Ekürimize yaratık desemde aslında onun ismi Trico, oyunun proje ismide bu canlıdan gelmekte. :) İlk karşılaşmamızda biraz ürkütücü görünsede aslında çok sevimli bir canlı olduğuna ve bizim için çok değerli bir arkadaş olduğuna oyunun ilerleyen zamanlarında anlıyorsunuz, neden bu kale benzeri yerdeyiz ve neden Trico ile birlikteyiz oyunun ilk zamanlarında bunu kesinlikle bilmiyoruz ve incelemenin ilerleyen kısımlarında da spoiler vermemek adına bundan bahsetmiycem ama sizi çok farklı bir hikaye beklediğine emin olabilirsiniz. :)


Uyandığımızda sinirli ve gergin olan Trico'yu sakinleştirmekte bize düşüyor, ilk olarak varillerle yiyecek verip aclığını gideriyoruz daha sonra ise üzerine saplanmış olan okları çıkartıyoruz tabi bu işlemi yaparken Trico'nun canının yandığını hissediyorsunuz, saplanmış oklarıda aldıktan sonra boynuna kilitli olan demir zinciride söktükten sonra Trico ile maceramız başlamış oluyor. İlerleyen zamanlarda Trico'yu istediğiniz yere çağırabiliyor, düşman üzerine saldırtabiliyor hatta kuyruğundan çıkan yıldırımı düşmana karşı kullanabiliyoruz. Trico düşmanlara karşı savaştıktan sonra biraz agresif oluyor ve bazı düşmanlar ona ok atabiliyor, onu sakinleştirmek ve üzerindeki okları çıkarmak yine bize düşüyor, okları çıkarıp Trico'yu biraz okşadığınızda sakinleştiğine şahit oluyorsunuz. :) Öncelikle nerdeyiz ve neden burdayız en ufak bir bilgimiz yok bunu ilerleyen zamanlarda karakterimizin yaşlanmış halinin sesinden hikaye kıvamında dinliyorsunuz, oyun size hikaye bu demiyor her şeyi yavaş, yavaş sindire sindire anlatıyor ve bunu yaparkende bir masal gibi dinliyorsunuz yaşananları. The Last Guardian, Türkçe altyazı desteğine sahip, neden düblaj yok diyebilirsiniz ama orjinal dili haricinde (Japonca) hiçbir dilde seslendirmesi yok bunun nedeni ise oyunun yapımcısı olan Fumito Ueda'nın bunu böyle istemesi, Japonca seslendirme eşliğinde altyazı ile oyunu oynamak farklı bir tecrübe olduğu bir gerçek ve gayette güzel olmuş. Başarılı altyazı çalışmaları içinde 23 Studios'a da ayrıca teşekkür ederiz. :)



The Last Guardian'da ne bir kılıcımız nede bir silahımız var Fumito Ueda'nın diğer iki oyununu oynayanlar az çok durumu tahmin edebiliyorlardır birinde bir sopa diğerinde bir kılıç varken bu oyunda onlar dahi yok :D tek silahımız yanımızda ki Trico oluyor bu durumda ve o da bizi korumak için elinden geleni yapıyor. Oyunda ki karakterimizin bir ismi yok ve karakterimizin animasyonları gerçekten çok başarılı bir şekilde tasarlanmış, oyunda bir yere tırmanırken yada bir yerden bir yere atlarken gerçek bir insanın yapabileceği hareketleri oyuna çok güzel bir şekilde aktarmışlar buda oyundan alınan zevki arttırmış diyebilirim aynı şekilde Triconun'da hareketleri çok gerçekçi olmuş. Dev cüssesiyle bir yerden bir yere atlaması ve tutunması hatta tutunduğu bazı yerlerin yıkılması ve ona göre hareket etmesi gerçekte yaşananlardan farklı değil, bunun için büyük emek verildiği her halinden belli oluyor, bu tür detaylar oyunlardan alınan zevki arttıran etmenler bu durum bu oyunada pozitif katkı sağlamış. Oyun grafikleri bazı yerlerde "yeni nesil oyunum ben" desede bazı yerlerde Playstation 3 döneminden geldiğini gösteren mekanlar mevcut, Trico'nun tüyleri rüzgar ve fizik kurallarına göre hareket etmeleri gerçekten çok hoş ama bazı mekan tasarımları eski nesilden kalma olduğunu belli ediyor. 



Trico'nun tasarımında çok fazla emek verildiği her halinden belli oluyor ama aynı özeni ana karakterimizde göremiyoruz, Trico'ya göre karakterimiz daha basit modellenmiş. Oyunun gri tonlu renk paleti kapalı mekanlarda biraz boğucu olsada açık alanlarda güneşli bölgeler çok canlı ve ferahlatıcı tasarıma sahip, oyunda ki karakterlerden tutun mekan tasarımlarına kadar herşey sanat eseri diyebilirim zaten Fumito Ueda'nın eski oyunlarını oynayanlar bu konuda ne kadar yetenekli olduğunu bileceklerdir. Ben oyunu Playstation 4 Pro üzerinde deneyimledim ve herhangi bir performans problemi yaşamadım eğer bir PS4 Pro ve 4K bir TV'niz varsa oyun 4K çözünürlük 30 fps olarak çalışmakta bunun haricinde standart Playstation 4'de oyun 1080p 30 fps olarak çalışmakta. Yalnız standart Playstation 4'de oyunu oynayanlar performans açısından biraz şikayet etmekteler ben denemediğim için bilemiyorum ama bu sorunda çıkaçak bir güncelleme ile giderilecektir.



Oyun oynanışı genel olarak basit ve başarılı olsada kamera açıları bazen problem olabiliyor, bazen ekranın tamamen karanlığa düşmesi kamera açısından kaynaklı, oyunun zorlayıcı bir oynanışı yok buda oyundan alınan zevki arttırmış oyunun en büyük sorunu Trico, Trico bazen komutları anlamakta zorlanıyor oyun içinde ki komutlarla ne yapması gerektiğini işaret ediyorsunuz ama Trico bu komutları anlamakta bazen güçlük çekiyor, siz bir sonraki hamle planı yaparken birde Trico ile uğraşmak insanı çıldırtıyor. :mad: Oyunda bazı hatalara denk geldim bunlardan biri Trico'nun üzerinde gerçekleşti Trico'ya tırmanırken nedenini anlamadığım nedenden dolayı havaya 100 metre fırladım ve sonra düştüm, karakterimizin bazı tırmanma ve yürüme animasyonlarında titreme şeklinde hata gerçekleşiyor bunada bir kaç kez şahit oldum onun haricinde hata görmedim. The Last Guardian bize 13-14 saatlik bir oynanış sunmakta böyle bir oyun için yeterli bir süre diyebiliriz. Oyunun seslendirmelerinden biraz bahsedecek olursam çok dikkat çekici müzikler olmasada ortama ve yaşanan gelişmelere ayak uyduran müziklere sahip bu sayede oyuncu oyuna kendini daha fazla kaptırabiliyor. 



The Last Guardian için söylenebilecek çok fazla şey yok eğer oyunlarda biraz bulmaca çözmeyi seviyorsanız The Last Guardian ilginizi çekebilir buna basit oynanış ve güzel hikayede eklenince oyun çok daha zevkli bir hal alıyor birde buna iki karakterin ilişkisi el vererek birşeyler başarması eklenince oyun bir film havasında geçiyor diyebilirim, yalnız dediğim gibi bu oyunda silah kullanmak yok buda onu diğerlerinden ayıran çok farklı bir tecrübe yaşamanıza neden oluyor, oyunlarda silah yada bol aksiyon arayanlardansanız bu oyun size hitap etmeyebilir ama farklı bir tecrübe arıyorsanız The Last Guardian tam size göre, bir incelemenin daha sonuna geldik herkese iyi oyunlar. :)


Oyudaki (+) artılar:


+ Basit oynanış

+ Farklı bir hikaye

+ Karakterlerin ilişkisi

+ Türkçe altyazı

+ Karakter animasyonları


Oyunda ki (-) eksiler:


- Oyunda ki hatalar

- Kamera açıları

- Triko'nun bazen komutları anlamaması

- Bazı animasyon hataları



Oyun Puanım:


Grafik: 70/100

Ses: 90/100

Oynanış: 80/100


Sonuç: 80

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar