StarBlood Arena İncelemesi



Geliştirici: Whitemoon Dreams / San Diego Studio

Yayıncı(lar): Sony Interactive Entertainment

Oyun motoru: Bilinmiyor

Platform(lar): Playstation 4/Pro - Playstation VR 

Tür: Shooter / Aksiyon

Boyut: 11.02GB

Web Sayfası: https://www.playstation.com/tr-tr/games/starblood-arena-ps4/

Çıkış Tarihi: 12 Nisan 2017


https://www.youtube.com/watch?v=MrUUXLk09eA


Herkese yeni bir inceleme ile merhaba sizlere bu incelememde Playstation VR'a özel oyun olan Starblood Arena adlı oyunu inceliyorum oyunu merak edenler yada almayı planlayanlar için umarım faydalı bir inceleme olur. :)


Bu oyunu oynayabilmek için Playstation 4'ün haricinde birde Playstation VR'a ihtayıcınız olduğunu yazımın ilk başında hemen söylemek istiyorum. Starblood Arena, Whitemoon Dreams / San Diego Studio tarafından Playstation VR'a özel olarak geliştirildi. VR teknolojisi bulunduğumuz dönemde emekleme aşamasında olduğunu söyleyebiliriz birçok kişi bu teknolojiyi merak ederken belirli bir kesimde bu teknolojiye mesafeli durduğu bir gerçek. VR teknolojisini duyduğum andan beri her zaman ilgimi çekmiştir, sahip olduğum Playstation VR'ı ilk elime aldığımda gerçekten büyük bir heyecan duymuştum nedeni ise yeni bir teknoloji oluşu çok daha farklı bir oyun tecrübesi ve yapabileceklerinin çok fazla olması beni bu ürüne çok fazla önem vermeme neden oldu. Şuan için sınırlı içeriğe sahip olan VR teknolojisi Sony ve diğer yapımcıların çok fazla ilgisini çekmete haliyle VR için birçok oyun ve uygulama şuan için hazırlanma aşamasında ve aralarında gerçekten çok merak ettiğim oyunlar mevcut. Playstation VR ile ilgili sözü fazla uzatmak istemiyorum Playstation VR ile ilgili incelememi kaçırdıysanız forumda bulup okumanızı tavsiye ederim. Bu incelemede ismini Playstation VR ile duyduğumuz Starblood Arena'ya göz gezdiricez bakalım bu oyun beklentileri karşılayabiliyor mu gelin hep birlikte bakalım.

Starblood Arena'da seneryo beklemeyin bu oyun çok oyunculu ağırlıklı bir VR oyunu olduğunu söylemek istiyorum. Peki tek kişilik mod bile yokmu diyebilirsiniz evet var detayları incelemenin ilerleyen kısımlarında anlatıcam. Starblood Arena nasıl bir oynanışa sahip olduğunu merak ediyor olabilirsiniz oyun shotor türünde ve gemimizin içersinden yani kokpit kamerasından görüş açısına sahip, oyunumuzu Dualshock 4 ile oynuyoruz (merak edenler için bu oyunda Move kontrolcü çalışmıyor) yalnız hedefleri Dualshock 4 ile değil VR ile kafamızı çevirerek alıyoruz normal oyunlarda alışık olduğumuz Dualshock 4 ile hedef alma alışkanlığı alışkın olmayanlar için biraz yadırganıyor ben daha önceki VR oyunlarında alışık olduğum için VR kaskı ile hedef almak zorlamadı beni hatta alıştıktan sonra Dualshock 4'den çok daha hızlı hedef almak mümkün tabi çok hızlı bir şekilde kafamızı sağa sola sallamak biraz baş dönmesi yapabiliyor. Starbool Arena 360 derecelik görüş açısına sahip bir oyun, gemimizin iler geri yukarı aşağı gitmesini ise Dualshock 4 ile sağlıyoruz. İlk başladığınızda bu oyunu nasıl oynuycam diyeilirsiniz ama oyun içinde eğitim bölümüde bulunmakta, bu şekilde geminizi nasıl kullanacağınızı nasıl ateş edeceğinizi silahlarını nasıl seçeceğinizi öğreniyorsunuz. Oyuna başladığımızda karşımıza üç seçenek çıkıyor bunlar; Ranked, Private Match ve Single Player. Ranked içersinde Carnage - Team Carnage - Gridiron ve Invaders modları bulunmakta. Carnage modu herkesin tek olarak kapıştığı mod diyebiliriz Team Carnage ise takım olarak savaşıyoruz. Gridiron ise spor maçı yaptığımız mod diyebiliriz, bu modda iki takım topla birbirine gol atmaya çalışıyor. Invaders ise gerçek oyuncularla ile yapay zekaya karşı savaştığınız mod oluyor. Tüm bu modlarda 8 oyuncuya kadar oynayabiliyorsunuz yani takım olarakta oynasanız 4 kişilik takım halinde savaşıyorsunuz. Private Match kendi Playstation ağına sahip oyuncular kurdukları Playstation 4  sistemleri ile  oynayabileceği bir mod. Single Player ise içinde hikaye modu olmayan sadece yapay zeka botlara karşı savaştığınız mod. Bu mod çok oyunculu mod ile aynı içeriğe sahip sadece gerçek oyuncular değilde yapay zeka botlara karşı savaşıyoruz. Botların yapay zekaları çok iyi olmasada çokda vasat değiller. Single Player modunda da 8 kişiye kadar oyunu oynuyorsunuz. Savaşmaya başlamadan önce bazı ayarlar yapmakta mümkün mesela harita seçimi haricinde oyuna süre koymak mümkün yada ilk 10 öldürüş yada ilk 20 öldürüşe ulaşıldığında oyunun bitmesi sağlanabiliyor buda güzel bir detay olmuş.

Peki bu oyunda içerik nasıl olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Oyunumuzda 9 adet savaş gemimiz bulunmakta ve her biri farklı tasarım ve özelliklere sahip. Gemilerimizi özelleştirmek mümkün buda oyunda topladığımız ganimetlerle mümkün oluyor aynı şekilde karakterimizide özelleştirmemiz mümkün. Oyunda 12 harita bulunuyor bunlar; Catacombo - Sanetum - Camed Station - Outpost - Quaoury - Factory - Graveyard - Grotta - Silo - Altar - Ascent - Inner Space. Oyundaki haritalar bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünüyor ve her biri birbirinden güzel olmuş. Harita tasarımlarında ki tek sorun ufak olmaları bunun haricinde harita tasarımları gayet hoş. Haritaların ufak olması gemiden bırakacağınız serbest bombaların düşmanların daha çabuk değmesine haliyle hasar almalarını kolaylaştırıyor tabi bu tehlike sizler içinde geçerli bir durum. Üçgen tuşuyla atış türünü değiştirmek mümkün birinde bomba bırakırken diğerinde seri şekilde ateş edebiliyorsunuz. Peki oyun grafiksel olarak nasıl bir seviyede? Bildiğiniz gibi VR oyunları diğer normal oyunlara göre daha düşük grafik kalitesine sahip nedeni ise her iki göz için oluşturulan grafikler yani normal oyunlarda tek bir görüntü oluşturulken VR oyunları için iki adet grafik oluşturuluyor buda sistemlerin zorlanmasına neden oluyor haliyle performans kayıpları yaşanmaması için VR oyunlarında grafik kalitesi düşürülüyor. Starblood Arena beklentilerin altında kalan grafik kalitesine sahip bu oyunun daha iyi grafik kalitesine sahip olmasını beklerdim ben oyunı Playstation 4 Pro'da deneyimledim. Mekanlarda ki kaplamaların çözünürlük kalitesi yakınlaştığınızda hemen göze çarpıyor ve pikselleri sayabiliyoruz buda kötü görünmesine neden oluyor. Mesela Resident Evil 7, VR modunda gerçekten başarılı bir grafik sunuyor aynı şekilde Driveclub VR'da grafik konusunda başarılı, evet grafikler VR'da kısılıyor ama buna rağmen başarılı grafik sunan VR oyunlarıda mevcut. Starblood Arena daha iyi grafiklere sahip olabilirmiş.

Birçok kişi baş dönmesi yada mide bulantısı yaşayıp yaşamadığımı merak ediyordur sanırım :) bu oyunda eğer geminizle çok hızlı ileri geri sağa sola gitmezseniz pek fazla sorun yaşamıyorsunuz ama aksi durumda baş dönmesi ve mide bulantısı bu oyundada yaşamak mümkün. VR teknolojisini çok sevmeme rağmen kendi sağlığım açısından belirli aralıklarla oyunları oynuyorum hatta bazen bir hafta yada daha fazla zaman ara verdiğim oluyor bu şekilde dinlenmiş oluyorum. Bu oyunda bir Driveclub VR'da yaşadığım baş dönmesi yada mide bulantısı yaşamadım belki siz hiçde yaşamıyacak olabilirsiniz bu durum kişiden kişiyede değişkenlik göstermekte. Peki Starblood Arena alınacak bir oyun mu? Eğer çok oyunculu oyunlar hoşunuza gidiyorsa, farklı bir deneyim ve savaşmak için birşeyler arıyorsanız bu oyun size hitap edebilir, oyunun fiyatı AAA oyunlar seviyesinde değil ve verdiğiniz paraya göre size geri dönüş yapabilecek bir potansiye sahip bir oyun, şuan için sınırlı oyunlara sahip Playstation VR için Starblood Arena güzel bir seçenek. Yalnız oyunun çok oyunculu modunda oyuncu bulmak çok zor bunun en büyük nedeni Playstation VR'ın şuan için çok yeni olması haliyle piyasada çok fazla oyuncuda bulunmaması diğer etken ise oyunun yeni olması. Bir incelemenin daha sonuna geldik umarım incelememi beğenirsiniz herkese iyi oyunlar. :)


Artılar:

+ Çok oyunculu VR oyunu

+ Single Player modu oluşu

+ Dengeli oyun yapısı


Eksiler:

- Grafikler daha iyi olabilirdi

- Hızlı hareket edildiğinde baş dönmesi ve mide bulantısı sorunu

- Aktif oyuncu bulmak zor


Oyun Puanım:


Grafik: 60/100

Ses: 80/100

Oynanış: 70/100


Sonuç: 70 Puan


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar