Playstation VR Kullanıcı İncelemesi



Yeni bir inceleme ile karşınızdayım arkadaşlar bu yeni incelememde 13 Ekim 2016'da çıkışına yapan Playstation VR cihazını inceleyip sanal gözlüğün iyi ve kötü yanlarını elimden geldiğince sizlere anlatmaya çalışıcam. :)


Sanal gerçekçilik terimi çok uzun zamandır hayatımızda olan birşey aslında çocukluğumdan beri duyduğum bu terim artık yavaştan hayatımıza girmeye başlıyor diyebiliriz bunun en büyük sebebi teknolojinin hızla gelişmesi ve eskiden çok daha yüksek maliyete mal olan şeylerin günümüzde çok daha ucuza mal edilebilmesidir. Örneğin akıllı telefonların yaygınlaşması ile ekran üretimi hareket sensörü gibi parçaların maliyetleri bir hayli düşmüştür buda sanal gerçeklik kasklarının çok daha ucuza mal edilebilmesini sağlamıştır. Playstation VR incelemesine geçmeden önce sizi [I]"Sanal Gerçeklik nedir? Sanal Gerçeklik Tarihi"[/I] adlı konumu okumanızı tavsiye ederim. 

OyuncuyaHaber


Playstation VR, Kutu Açılış Videosu:

https://www.youtube.com/watch?v=UTYmFBINmmk

Playstation VR'ı her ne kadar Sony bizlere 19.03.2014 tarihinde açıklamış olsada bu cihazı "Move" cihazı ile birlikte 2010 yılında geliştirmeye başlamışlar uzun bir geliştirme aşamasından sonra nihayet cihaz çıkını gerçekleştirdi proje ilk olarak "Project Morpheus" ismi ile lanse edilsede daha sonra son tüketiciye Playstation VR olarak satışa sunuldu. Bu nesilde Sony'nin Matrix isimlerini kullanmasıda gözlerimizden kaçmıyor tabiki Playstation Pro'nun proje ismide bildiğiniz üzere Neo'ydu :) hatta duyurusu yapılmayan taşınabilir el konsolu ismide "Playstation Trinity" ismi ile ortalıkta gezinmekte :D Bir Matrix hayranı olarak bu durum gayet hoşumada gidiyor açıkçası zaten tasarımsal açıdan da Playstation 4, Matrix'den fırlamış gibi durmuyor mu? :p


İlk olarak sizlere cihazın teknik özelliklerinden bahsetmek istiyorum, cihaz 5.7" boyutunda 1920*1080 çözünürlükte OLED ekrana sahip bu ekran 90-120 fps yenileme hızında çalışmakta ve 18ms gibi çok başarılı bir gecikme oranına sahip, yalnız ürünü kullanırken piksellerin seçildiğinide söylemek istiyorum ama bu rahatsız edici düzeyde değil kesinlikle, cihazın üzerinde toplamda 9 adet Mavi Led bulunmakta arkdaşlar bu Led'ler Playstation Kamera tarafından izlenmekte cihaz konumunu en doğru şekilde sisteme aktarmaya yardım etmekte bu arada Playstation VR'ı kullanabilmeniz için PS4 kamerası şart. ;) Hangi kamerayı alıcaz diye düşünenler için yeni çıkan kamera ile eski kameranın dış görüntüsü haricinde teknik bir fark olmadığınıda belirtmek istiyorum hangi kamerayı alırsanız alın Playstation VR çalışmakta bunun haricinde Playstation 3'de kullandığınız Move cihazlarıda Playstation VR ile çalışmakta arkadaşlar, Sony, Move kontrolcüsünde herhangi bir güncelleme yapmadığı için Playstation 3 döneminde kullanılan Move'lar Playstation 4'de de çalışmata bu bilgilendirmeyide yaptıktan sonra incelemeye devam ediyorum. :) 


Cihazın tüm Teknik Detayları:




Playstation VR'ın plastik kalitesi bana çok narin gibi geldi, dokunurken sanki cihaz bir yerden kırılacak gibi düşünüyorsunuz gerçi cihazı elimizde sadece kafamıza takarken kullansakta keşke biraz daha sert plastikten yapılsaydı diye düşündüm içimden cihazın kutusunu açtığınızda çıkan kablolara görünce bunu nasıl kurucam diye düşünsenizde aslında oldukça basit bir kurulu olduğunu cihazı kurmaya başladığınızda görüyorsunuz, neyin nereye takılması gerektiğini heryerde Playstation işaretleri ile belirtilmiş bu sayede kurulumunu basit bir şekilde yapabiliyorsunuz eğer yardım almak istersenizde Playstation Türkiye resmi Youtube sayfasında Türkçe altyazılı kurulum videosuna bakarakta kurulum yapabilirsiniz, kurulumda tek hoşuma gitmeyen şey Playstation VR'ın işlemci ünitesinden çıkan USB kabloyu Playstation 4'de önden USB girişine bağlamak oldu keşke Playstation 4 için arka bölüme bir USB çıkış yapsalarmış dedim tabi 10 Kasımda çıkışına yapacak olan Playstation 4 Pro modelinde arka tarafında bir USB soket mevcut haliyle Pro kullanıcılarını rahatsız edecek bir kablo önlerinde olmayacak. :) 



Kaskı kafaya takmadan önce arkasındaki yuvarlak düğmeye basarak başlığını bollaştırmanız gerekiyor kafanıza taktıktan sonra düğmenin hemen üzerinde ki yuvarlak düğmeyle ince ayarda yapmak mümkün, ekranın buluduğu gözlük kısmınıda cihazın sağ alt tarafında kalan düğmeye basarak ileri geri alarak kendinize göre ayarlıyorsunuz, Playstation VR'ı gözlüklede kullanmak mümkün, Playstation VR gayet ergonomik bir cihaz Sony bu konuda iyi iş çıkartmış. Playstation VR çok fazla kabloya sahip keşke kask kablosuz olsaydı ama sanırım o zaman çok daha ağır bir kaskımız olacaktı çünkü içine tüm sensörleri ve 5.7"'lik ekranı uzun süre çalıştıracak bir pilde gerekecekti haliyle, kaskın kablosunda ufak bir kontrol düğme takımı bulunuyor bu düğmeler ile cihazı açıp kapatabiliyoruz, kulaklığınızı bu parçaya bağlıyoruz ve sesini burdaki düğne ile kapatıp açabiliyoruz ve ses ayrını burdan kısıp yükseltebiliyoruz.


Sony, Playstation VR için En az 3 m x 1,9 m'lik bir alan öneriyor ben 1.5m x 1.5m alanda gayet rahat oyun oynadım ama belki başka oyunlarda sorun olabilir bilemiyorum PlayStation Camera'yıda tam önünüzde olacak şekilde, yaklaşık 2 m uzağa yerleştirmeyi tavsiye ediyor ben 1 metrelik uzaklıktan oynadım yine aynı şekilde sorun yaşamadım ve oyunları oturarak oynamanız tavsiye ediliyor, bunların haricinde Sony 1 saat oyun oynadıktan sonra yada Sinematik modda film izledikten sonra 15 dakika dinlemenizi öneriyor. 


Playstation VR oynarken tavsiye edilenler:


- Bir saat oyun oynadıktan veya Sinematik Mod'da film izledikten sonra 15 dakika ara verin.


- Oyun oynarken oturun.


- Kendinizi rahatsız hissederseniz veya başınız dönmeye başlarsa hemen oyun oynamayı bırakın ve biraz ara verin.


- Kulaklığınızın açık veya doğru kulaklara takıldığından emin olun.


- Kontrol cihazlarınızı elinizin altında bulundurun. Böylece, VR gözlüğünü taktıktan sonra nerede olduklarını bilirsiniz. 


Playstation VR oyunlarını Dualshock 4'le oynuyorsunuz ama Batman: Arkham VR ya da The London Heist gibi oyunlarda iki adet Move kontrolcüsüne ihtiyacınız var bu kontrolcülerde çok fazla pahalı değiller. Kontrolcüler oyunlarda çok stabil ve net çalışmakta mesela The London Heist oyununda sağ elinizde silah varken Move kontrolcüsünü yan yatırdığınız anda silahta aynı yöne yatmakta ve bunu kusursuz bir şekilde gerçekleştirmekte aynı şekilde sol elinizle sarjör alıp silaha taktığınızda sistemin çok iyi çalıştığını görüyorsunuz şahsen ben bu kadar kusursuz çalışacağını tahmin etmiyordum ufakta olsa hataların olabileceğini düşünmüştüm ama kontrolcüler çok iyi çalışmakta buda oyun zevkinizi arttırıyor kesinlikle.




Playstation VR'ın yüzümüze temas eden bölgesi yumuşak lastik ile kaplanmış buda cihazın surata tam oturmasını sağlıyor ama buna rağmen tam olarak yüzümüze oturmuyor alt tarafdan çok az miktarda ışık almakta (bazılarına tam oturuyormuş) buda pek fazla rahatsızlık vermiyor diyebilirim, isterseniz ışıksız bir odada da Playstation VR kullanabilirsiniz. 


Playstation VR tüm hakeretlerinizi hatasız bir şekilde oyuna aktarıyor Driveclub VR oynarken kokpitte aracı inceleme şansınız oluyor burda aracın direksiyon düğmelerinin neredeyse gözüme girecek kadar yaklaşma şansım oldu :D aracı en ufak detaylarına kadar inceleyebilmek ve bunu yaparken en ufak bir hatanın olmaması gerçekten süper bir duygu :) benim gibi araba hastaları için dehşet verici birşey diyebilirim, konu Driveclub VR'a gelmişken biraz da Driveclub VR'dan bahsetmek istiyorum Driveclub VR bildiğimiz Driveclub ile aynı oyun sadece sadece VR özelliği eklenmiş birde arabaların VR ile içi ve dışı inceleme imkanı sağlanmış versiyonu demek yanlış olmaz. Yalnız grafik kalitesi normal Driveclub ile aynı değil kesinlikle bunun en büyük nedeni oyunun normal sürüm gibi 30 fps ile değil 60 fps ile çalışmak zorunda olması. Driveclub VR'ı oynarken kendinizi oyunun içinde hissediyorsunuz mesela kokpit kamerasında sanki gerçekten arabanın içindeymişsiniz izlenimi veriyor aynı şekilde arayı dışarıdan inceleyebileceğiniz yerde aracı dışından tüm detaylarına kadar sanki yanınızdaymış gibi görebiliyorsunuz bu gerçekten yarış oyunları hastaları için dehşet birşey :D ama oyunda yarışlara başladıktan bir süre oynadıktan sonra (yaklaşık 5 dakika) hafiften baş dönmesi başlıyor ve daha sonra (bende öyle oldu) mide bulantısı yapıyor yani oyunda "Motion Sickness" denen şeyi yaşıyorsunuz. :( Sadece ben değil birçok kişi bunu yaşadığını söylüyor ama ben buna rağmen 15 dakika arayla Driveclub VR oynadım. :D


Motion Sickness: İçkulaktaki denge merkezi "bir kıpırtı var sanırım hareket ediyoruz" derken beyin kabugu'nun vucudun çeşitli yerlerdinden gelen sinyalleri "oturmaktayız abi" şeklinde yorumlaması sonucu meydana gelen rahatsızlık. Kaynak: Ekşisözlük



Playstation VR, İşlemci Ünitesi



Genel olarak hızlı oyunlarda bu durum söz konusu arkadaşlar diğer oyunlarda böyle bir sorun yaşamadım. Mesela bir The London Heist yada Headmaster'da böyle bir problem yok çünkü bu oyunlarda sabitsiniz yada hızlı hareket etmediğiniz oyunlar olan Ocean Descent yada batman: Arkham VR'da bu sorunlar yaşanmıyor ama hızlı oyunlarda bu durum maalesef var. :( VR desteği olmayan oyun veya filmleride VR ile kullanmak mümkün cihazı Sinema Modu'na aldığınızda simüle edilmiş bir ekrana sahip oluyorsunuz bu ekranıda boyutlandırmak mümkün bunlar Küçük, Orta, Büyük olarak sınıflandırılmış.


Playstation VR oyun listesi şuan için biraz az olsada gelecekte bir hayli artacak, VR için 230'un üzerinde geliştirici oyun geliştiriyormuş. Cihazı aldığınızda içinden bir demo diski çıkmakta bu oyunlar şöyle;


Demo Diskinde Bulunan Oyunlar:


1) Driveclub VR

2) PlayStation VR Worlds

3) RIGS Mechanized Combat League

4) Tumble VR

5) Battlezone

6) EVE: Valkyrie

7) Wayward Sky

8) Headmaster

Bu sayede oyununuz olmasada birçok oyunu deneme şansınız oluyor ve VR cihazınızı denemiş oluyorsunuz. Bir diğer şeyden bahsetmem gerekirse tam sürüm oyunlarında çok fazla uzun olduğu söylenemez bir Driveclub VR haricinde, mesela Batman: Arkham VR oyununda tüm detayları atlamadan yapsanız bile toplamda 2.5 saat oynanış süresine sahip bunun en büyük sebebide çıkış oyunların aceleye getirilmiş olmasından kaynaklandığını düşünüyorum daha sonra çıkacak oyunların çok daha uzun oynanış süreleri olacaktır. Hazır konu oyunlara gelmişken bir kaç oyundan bahsetmek istiyorum Headmaster adlı oyunda kaleye kafayla gol atmaya çalışıyoruz gol atarkende puan tabelalarını top ile devirmek için uğraşıyoruz arkadaşlar şahsen basit ama çok zevkli bir oyun olmuş :) aynı şekilde bu oyunda da kafa hareketlerimiz kusursuz bir şekilde algılanmakta, RIGS Mechanized Combat League oyunundan biraz bahsedersem bu oyunda da robotların içine girip AI (yapay zeka) ile mücadele ediyoruz yalnız  bu oyunda da hızlı hareket ederseniz hafiften baş dönmesi başlıyor en azından bende öyle oldu. Playstation VR Worlds adlı oyunun içinde 5 adet farklı oyun mevcut bunlar; The London Heist, Ocean Descent, VR Luge, Danger Ball, Scavengers Odyssey hepsini tek tek anlatmıycam her biri birbirinden zevkli ama en çok ilgimi çeken Ocean Descent oldu siz kafesin içersinde okyanusun derinliklerine dalarken deniz altındaki canlı türlerini keşfediyorsunuz herşey o kadar gerçekçi görünüyor ki bir an sanki gerçekten suyun içindeymiş izlenimi veriyor oyun bu oyunda köpek balığı saldırısıda var ve gerçekten çok korkutucu :D


Cihazda başka sorunlar yokmu diye sorabilirsiniz evet var kusursuz değil :) mesela ekranın bazen hafiften sağa yada sola kaydını fark ettim bu her zaman olmuyor çok nadir oluyor nedenini anlamadım başka kullananlarada sordum onlarda da oluyormuş bu durum ama herzaman olmuyor dediğim gibi, bunun haricinde cihazı takmadan biraz hareket etmişseniz lenslerde buharlaşma oluyor hemen bu durumda cihazı çıkarıp lensleri silmeniz gerekiyor bu durumu yaşamak istemiyorsanız cihazı takmadan önce tamamen dinlenmiş olun o zaman bir problem olmuyor. 



Cihazla ilgili son düşünceleri yazmam gerekirse bu deneyimi ilk defa yaşayacaklar büyük bir ihtimal şok olacaklar ve etkilenecekler çünkü VR ile şimdiye kadar normal TV'de oyunlarda gördüğünüz nesneler artık yanı başınızda :D bu ilk olarak insanda "oha" dedirtiyor ve bu şoku atlatmak biraz zaman alıyor tabi ilerleyen zamanlarda buna alışıyorsunuz ve bu sizin gerçekten hoşunuza gidiyor :) cihazın genel olarak sorunsuz çalışması oyunlara dalıp gitmenize neden oluyor cihazı çok fazla uzun süre kullanmak insanı yoruyor zaten Sony'de 1 saat oynadıktan sonra dinlenmenizi tavsiye ediyor ama hızlı oyunlarda mesela bir Driveclub VR'da 1 saat oynamak imkansız çünkü baş dönmesi ve mide bulantısı bunu engelliyor ben cihazı Playstation Gold Wireless Headset ile kullandım bu şekilde kendinizi tam bir robot hissetsenizde zamanla buna alışıyor ve bu durumu unutuyorsunuz Playstation VR'ı kulaklık olmadanda kullanmak mümkün. Eğer hiç VR deneyiminiz olmadıysa bu cihazı bir şekilde deneminizi kesinlikle tavsiye ederim oyunculuğa çok farklı bir tecrübe katıyor tabi bunu herkes beğenmeyebilir ama şahsen benim çok hoşuma gitti özellikle oyun çeşitliliği arttıkça çok daha iyi bir deneyim sunacağı bir gerçek bir incelemeninde sonuna geldik arkadaşlar merak ettiklerinizi sorabilirsiniz atlamış olduğum konular olabilir kusuruma bakmayın, merak ettiğiniz herşeyi sorabilirsiniz herkese iyi oyunlar. :)


Artılar:

+ Kusursuz çalışması

+ Tuş konumları

+ Tüm donanımlarla uyumlu olması

+ Kullanımı rahat

+ Kurulumu basit


Eksiler:

- Malzeme kalitesi

- Uzun kullanımda terletiyor

- Çok fazla kablo olması

- İşlemci ünitesi keşke olmasaydı


Puanım: 90


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar