Watch Dogs 2 Kullanıcı İncelemesi (PS4)

 


Geliştirici: Ubisoft Montreal

Yayıncı: Ubisoft

Oyun motoru: Disrupt Engine 2.0

Platform(lar): PlayStation 4, Xbox One, PC

Çıkış Tarihi: 15 Kasım 2016

 

Watch Dogs, bu oyunu ilk gördüğümde gerçekten çok etkilemişti beni (hack ve hacker'lar her zaman ilgimi çekmiştir) Ubisoft'un oyun çıkmadan önce tanıttığı oyun ciddi derecede güzel ve etkileyici görünüyordu, 2014'de oyun çıkışını gerçekleştirdiğinde ilk önce vaad edilen grafiklerin final sürümde olmaması herkeste büyük hayal kırıklığı yarattı daha sonra oyun içi mekanikler ve oyunun genel yapısı vaad edilenleri yerine getiremediğine şahit olduk bu sebeple birçok editör ve oyuncu oyunu fazlasıyla eleştirdi evet Watch Dogs aslında kötü bir oyun değildi ama oyunun çıkışından önce Ubisoft oyunda ki beklentileri öyle bir yukarı çekti ki bu beklentiler karşılanmayınca iyi oyun birden kötü oyuna dönüştü ve buna rağmen 9 milyon üzerinde kopya satmayı başardı.

 



Ubisoft ilk oyundan aldığı tepkidem ders almış olacak ki Watch Dogs 2'yi ilk oyun kadar yüksek bir tanıtım yapmadı hatta oyun E3 2016'da duyurulduktan hemen sonra hiçbir erteleme olmadan 15 Kasım 2016'da çıkışını gerçekleştirdi. Her ne kadar oyun E3 2016'da duyurulmuş olsada oyun çok daha önceden bir Ubisoft çalışanı tarafından Nisan 2015 tarihinde sızdırıldı, çalışan Linkedin profilinde ki CV'ne Watch Dogs 2 ismini eklemişti her ne kadar Ubisoft bunu sildirsede haber basında çoktan yer buldu tabi. :) Daha sonra Kotaku tarafından bir makalede Watch Dogs 2 duyuruldu, Ocak 2016'da yayınlanan bu makale oyunun San Francisco'da geçeceğinden tutun 2016 yılı bitmeden çıkışını gerçekleştireceğine kadar herşeyi açıklandı ve açıklananların doğru olduğunuda bugün görüyoruz. :) Daha sonra Mayıs 2016'da bir motion capture aktörü instegram hesabından ana karakteride yayınlayınca Ubisoft'un oyunu duyurmasına bile gerek kalmadı diyebiliriz :D bir ay sonrada oyun E3 2016 tarihinde resmi olarak Ubisoft tarafından oyun duyuruldu.

 


 

Oyun çıkışından önce yaşananları sizlere kısaca anlatmaya çalıştım şimdi sıra oyun çıktıktan sonra benim bizzat tecrübe edinerek yaşadığım deneyimlere geldi :) ilk oyunun büyük bir tepki almasına rağmen severek oynadığım ilk oyundan sonra ikinci oyunu merakla bekliyordum açıkçası ve nihayet oyun çıkışını gerçekleştirdi. İlk oyun ciddi derecede resmi bir havada geçiyordu diyebiliriz Aiden Pearce oyunda ki soğuk yapısı ilk olarak karizmatik gelsede bu durum zamanla sıkıcı gelmeye başlıyordu. İkinci oyunda herşey çok daha farklı arkdaşlar yeni karakterimiz Marcus Holloway. Marcus ctOS sistemine bir şekilde girerek kendi ve ailesi hakkında yazılmış etiketleri görüyor ve bu sisteme karşı savaşmaya karar kılıyor. İlk oyunu oynayanlar bilecektir ctOS, Blume, Dedsec ikinci oyunda da karşımıza çıkıyor, öncelikle ctOS (Central Operating System / Merkezi İşletim Sistemi) nedir bilmeyenler için kısaca açıklamak istiyorum bu sistem şehrin trafik ışıklarından kameralara, iletişimden internete kısaca şehirdeki herşeyi kontol eden bir işletim sistemi arkadaşlar ilk oyunda birinci sürümünü (ctOS 1.0) ortadan kaldırıyorduk ikinci oyunda ise ikinci sürümü (ctOS 2.0) daha gelişmiş özellikleriyle karşımıza çıkıyor, oyunda Blume adında dev bir iletişim şirketinin başında olan Duscon Nemec adında kişiye karşı bir savaş veriyoruz daha doğrusu savaş verdiğimiz karakterler arasında en önemlisi bu vatandaş amacımız yozlaşmış bu şirket ve başındaki kişinin gerçekte neler yaptığını hack yeteneğimiz ile insanlara göstermek ve şirketi ortadan kaldırmak, tabi bunu yaparkende bir ekibe ihtiyaç duyuyoruz ilk oyuna göre çok daha renkli karakterlerin olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ekibi tanıtmadan önce ana hedeflerimizden biri olan sosyal medyada takipçi kazanmaya çalışıyoruz bunun nedeni doğruları gösterecek insanlara ihtiyacımız oluşu çünkü şehirde kimse sizi tanımıyor ve karşınızda her imkana sahip dev bir şirket var haliyle tanınmak bizim için çok önemli ve milyonlarca takipçi kazanmaya çalışıyoruz ve bunların Dedsec uygulamasını kullanmalarını sağlıyoruz. ;)

 


ctOS işletim sistemini incelemek isteyenler web sitesine bakabilir: ;)

 http://chicago-ctos.com/]CTOS 

Oyunda bir ekibimiz var ve ekipte ki her bir üyenin farklı bir yeteneği mevcut karakterlerimiz DedSec'in ana üyeleri, karakterlerimizin isimleri; Wrench, Sitara, Josh. İlk olarak Wrench'den başlamak istiyorum bu arkadaşa teknik uzman diyebiliriz her türlü teknolojik ürüne müdahale edebiliyor ve çılgınca fikirleri ile bizi fazlasıyla şaşırtıyor. (Benim favori karakterim :) ) Josh ise eşsiz hack yeteneklerini kullanarak ekibe büyük katkı sağlıyor bu arkadaş aynı zamanda Sosyal anksiyete hastalığı ile de mücadele etmekte. Biraz da Sitera'dan bahsedecek olursam grubun Grafiti manyağı diyebilirim bu işte fazlasıyla iyi diyebilirim bunu oyunun birçok noktasında da şahit oluyorsunuz :) bu yeteneği sayesinde insanlara oluşturduğu grafiklerle arşı olduğu şeyleri çok iyi anlatabiliyor kısaca ekibin her üyesi yaptığı işte çok başarılı buda bizi hedefimize sağlam adımlarla ulaşmamıza yardım ediyor. Peki bu ekipte bizim görevimiz nedir diye soruyorsunuzdur bizim görevimizde yapılması gereken görevleri olay yerine giderek bizzat çözmeye çalışıyoruz ve bunu yaparken hack yeteneğimizi fazlasıyla kullanıyoruz ve Blume'ye karşı savaşıyoruz. İlk oyunda bu kadar yoğun şekilde yakın temaz kurduğumuz bir ekibimiz yoktu genel olarak birçok şeyi telefon ile hallediyorduk bu sefer ekibimizle yakın temaz halindeyiz buda oyuna renk katmış diyebilirim.

 


Oyunda ki görevleri telefonumuzda yüklü olan "DedSec App" ile seçiyoruz yan görevlerden online ve offline içeriklere kadar herşey bu uygulamada yine deneyim puanımızada bu uygulamadan bakabiliyoruz. Son model bir telefonumuz olunca özellikte bir hayli fazla oluyor haliyle telefonumuza Scout denen uygulamayı yükleyerek oyundaki instagram uygulamasını yüklemiş oluyoruz ve sosyal medyada oyun içinde çektiğiniz resimleri paylaşabiliyorsunuz. :) Bunun haricinde Media Player uygulaması yükleyerek müzik dinlemekte mümkün ayrıca oyunun müzikleride gayet başarılı ve güzel olmuş oyundaki karakter seslendirmeleride gayet başarılı. İlk oyuna göre daha gelişmiş olan yeteneklerimizi ise "./Research" uygulamasından takip edip geliştirebiliyoruz arkadaşlar yeteneklerimi 7 ana dala ayırlmakta bu dalların hangisini geliştireceğinizi sizin seçeceğiniz oynanış tarzınız belirleyecek. Oyunda üç farklı oynanış mevcut bunlar; Aggressor (Agresif), Ghost (Hayalet) ya da Trickster (Düzenbaz). Tabi seçtiğiniz oynanış türünde kalmak zorunda değilsiniz ama bir türde gelişmek oyunda avantajlı ve bana göre Trickster yeni başlayanlar için en iyi seçenek. Oyunda teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar faydalanıyoruz hatta yeni sanayi devrimi olarakta adlandırılan 3D yazıcıyı oyunda görmek çok hoşuma gitti diyebilirim :) ekibimizin bir 3D yazıcısı bulunmakta ve kendi tasarladıkları silahları ve havada ve yerde giden drone üretmek bile mümkün bu aletler oyunda çok fazla işimize yaradığını söyleyebilirim. RC Jumper sizin giremediğiniz noktalara girip yapılması gereken her türlü hack işlemini başarıyla yerine getirebiliyor ama en büyük dezavantajı düşman tarafından fark edilebilmesi ve bir tekme ile hemen pasif hale getirilebilmesi onun en kötü özelliği, ilk oyundan hatırlayacağınız kamera hackleme bu oyunda devam etmekte yalnız kameraların görüş açısı sınırlı olduğundan bazen kameralarla yaptığınız hack sinir bozucu bir hal alabiliyor. Bu yüzden drone kullanımı oyunda çok önemli bir özellik olarak sizi bekliyor bu drone'lar ile kimseyi öldürmeden ve kendinizede bir zarar almadan görev tamamlamak mümkün oluyor.

 


Oyunda çok fazla detay var arkadaşlar Ubisoft açık dünya oyunu yapmak için açık dünya oyunu yapmamış ve bu işin hakkını fazlasıyla vermiş para isteyen dilenciden tutun duramayıp kaza yapıp araçtan inen sürücülerin kavga etmesi sokaklarda top oynayan insanlardan durup sigara yakan insanlara sizi tanıyan takipçilerinizin sizinle fotoğraf çekmesine kadar burda saymakla bitiremiyeceğim binlerce detay mevcut oyunda :) şehir gerçek yaşayan bir şehirden tamamen farksız ve çok canlı buna doğru seçilen renk paleti ve güzel grafiklerde eklenince oyun tadından yenmiyor diyebilirim. Oyunda çok fazla yan görev bulunmakta criminal convoys adlı seride konvoyda ki kişiyi gideceği yere gitmeden işini halletmemiz gerekebiliyor bunun haricinde isterseniz çevrenizde olan insanların telefonlarını hacklererek telefonlarını dinleyebilir mesajlarını okuyabilirsiniz ve insanların neler çevirdiğini görebilirsiniz yada polis araçlarını kontrol edip polisi çileden çıkatıp polis ekiplerini kendi arabalarına operasyon yapmalarını sağlamak gerçekten çok zevkli. :D Oyunda sessiz sedasız görev bitirebilme haricinde ortalığı yıkıp döküp düşmanları öldürerekte ilerlemek mümkün tabi bu diğer seçeneğe göre biraz daha yorucu olabiliyor çünkü tüm düşmanların dikkatini çekmek bir yana silahlı saldırı yaptığınız için bu polisinde sizin peşinize düşmenize neden oluyor ve bazen polis^ten kurtulmak can sıkıcı bir hal alabiliyor ben genel olarak düşmanlarımın telefonlarını hackleyerek onları bir süre oyaladıktan sonra arkalarından işlerini sessizce bitirmeyi tercih ediyorum ama arada sırada aksiyon istediğimde düşman mekanlarına silahlı saldırı düzenleyerek tansiyonu arttırıyorum ve bu seçim özgürlüğü oyundan aldığınız zevki arttırıyor. :) Watch Dogs 2'de hack yapmak gayet basit hack yapacağımız şeyi seçtikten sonra L1 düğmesine basılı tutup üçgen, kare, çarpı ve yuvarlaktan hedefimize ne yapacağımızı seçiyoruz düşmanlarımızda elektirik çarpmasından telefon patlamasına kadar biçok şeyi yapmak mümkün, artık hedefimizde sadece insanlarda yok oyuna dahil olan robotları ve arabalarıda hacklemek mümkün. İlk oyunda bir ekran üzerinde hack işlemi yaparken çubukları doğru yöne getirerek akımın doğru olmasını sağlıyorduk Watch Dogs 2'de bu direk haritanın içersine alınmış durumda bulunduğunuz mekanda bu akımı görebiliyor ve doğru şekilde akımı yönlendirmeye çalışıyorsunuz ilk olarak kulağa farklı bir deneyim olarak gelsede bazen can sıkıcı bir hal aldığını söylemem gerekiyor ama oyunun genel komsettine uygun olmuş diyebiliriz, birazda araç kullanma dinamiklerinden bahsetmem gerekirse her arabanın kendine göre farklı bir kullanma tarzı bulunuyor ama bu dinamikler pek iyi olduğu söylenemez Watch Dogs 2'nin de bir araba yarışı oyunu olmadığını düşününce bu durum kabul edilebilir oluyor.

 


Oyunun görsel anlamda sizi fazlasıyla tatmin ediyor arkadaşlar Ubisoft ilk oyunda yaptığı "Downgrade" hatasını bu oyunda tekrarlamamış ilk oyundan aldıkları büyük tepkiden iyi bir ders çıkarmışlar, Watch Dogs 2 ilk oyunun kullandığı "Disrupt Engine" geliştirilmiş bir sürümünü kullanmakta bu motor görsel anlamda gayet güzel bir iş çıkarmış ve San Francisco şehrini çok güzel yansıtmış. Bunun haricinde şehir sis, yağmur açık hava, kapalı hava olmak üzere birçok farklı hava koşullarınıda bizlere yaşatabiliyor her hali çok güzel görünüyor ve bunu yaparkende genel olarak frame stabil. Ubisoft şehri en ufak detayına kadar modellemiş haritada ki detaylar gerçekten çok hoş, ve çok güzel tasarlanmış sanatsal öğe mevcut buda oyunun gerçekçiliğini arttırmış. Watch Dogs 2, Havok fizik motoruyla gerçekçi fizik hareketlerini oyuna aktarmakta zorlanmıyor zaten kendini kanıtlamış bir fizik motorundan da bu beklenirdi oyunda grafiksel olarak hoşuma gitmeyen tek şey yüz animasyonları oldu kesinlikle daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Oyun Playstation 4 Pro desteği sunuyor ama internette gördüğünüz karşılaştırma videoları gibi normal Playstation 4'lere göre ciddi bir grafiksel fark sunmuyor maalesef şahsen daha ciddi bir fark beklerdim ama ne yazık ki yok, Watch Dogs 2, Playstation 4 Pro'da 4K çözünürlük sunmakta yalnız bu çözünürlük doğal 4K değil (zaten Sony'de Pro'yu çıkartırken doğal 4K olmayacağını açıklamıştı) Watch Dogs 2, 1800p çözünürlüğü 4K'ya özel bir teknikle upscale yapmakta ve bu işte gayet başarılı diyebiliriz. Watch Dogs 2, Playstation 4 ve Pro'da 1080p 30fps, 4K 30fps olarak çalışmakta ben 1080p 30 fps olarak oynadım oyun genel olarak 30 fps çalışmasına rağmen kalabalık yerlerde ve şehrin bazı bölümlerinde 30 fps'in altına düşmekte. Çıkan son güncellemelerle oyun performansı daha iyi hale getirilmiş. Watch Dogs 2, PC için daha çıkışını gerçekleştirmedi 29 Kasım'da PC platformun da da oyun çıkışını yapacak şuan için PC'de nasıl bir grafik ve performans sunacağını bilemiyoruz ama Playstation 4 Pro ile aynı grafik kalitesinde olmasını bekliyorum.

 


Peki Watch Dogs 2 için kötü söyleyebileceğimiz kötü birşey yokmu? Var elbet öncelikle yapay zekayı çok iyi bulamadım diyebilirim özellikle düşmanların size karşı yaptığı yaklaşım oyunun gerçekçiliğini baltalıyor, mesela polis peşinize takıldığında silahla ateş etseniz dahi yanınıza kadar gelebiliyor ve genel olarak aynı hareketleri sergiliyorlar. Watch Dogs 2'de online oyun özelliğide mevcut ama Ubisoft'un severlarında bazı sorunlardan dolayı bu özelliği daha kullanamadım ama arkadaşlarınızla görev yapabilceğiniz modda bulunuyor oyunda. Bunların haricinde birçok easter egg'de bulunmakta hatta bazıları çoktan haber sitelerine haber bile olmuş durumda :) oyun haricinde bir bilgi daha vermek istiyorum Watch Dogs, Ubisoft, Sony ortaklığı ile gelecekte sinema filmi olarak karşımıza çıkacak buda seriyi sevenler ve biraz hack işlerine meraklı olanlar için güzel bir haber yalnız bu filmin ne zaman çıkacağı ve nerde geçtiği gibi hiçbir bilgisi şuan için açıklanmadı ilerleyen zamanlarda açıklamalar yapılacaktır şahsen filmi şimdiden merakla beklemeye başladım umarım başarılı bir film olur. :) Evet şimdi gelelim sadede, oyun genel olarak nasıl almaya değer mi? Oyun açık dünya oyunlarının sunabileceği birçok şeyi fazlasıyla barındırıyor arkadaşlar ana görevler hariç sayısız yan görev oyunda mevcut ve her biri gerçekten çok zevkli olmuş, ilk oyuna göre daha eğleneceli karakterimiz ve arkadaşlarımız var tabi karakterimizin yaşının ilk oyundaki karaktere göre çok daha genç olması bunu sağlamış. (Marcus 24 yaşında) Şehir ilk oyuna göre daha canlı ve doğru renk paleti seçimiyle daha canlı görünmekte aynı zamanda ilk oyuna göre daha büyük bir haritada oyunu oynuyoruz ve gidebileceğiniz birçok yer bulunuyor, görevler haricinde kulüplere gidebilir yada bir tekne çalıp denizlere açılabilirsini yada bir tepeye çıkıp yaşayan şehri izlemek çok hoş hatta izlerken muzurluklarda yapmak çok eğlenceli. :) Ubisoft ilk oyundan iyi bir ders çıkartmış arkadaşlar ve ilk oyunda yaptıkları hataları bu oyunda tekrar etmemişler haliyle ortaya iyi bir oyun çıkmış biraz eğlenip ortalığı dağıtmak istiyorsanız Watch Dogs 2 tam size göre hack işlemlerine biraz ilginiz varsa açık dünya ayunu arıyorsanı Watch Dogs 2'yi kaçırmayın derim oyunda anlatabileceğim çok fazla detay var ama incelemeyi sıkıcı hale getirmemek için yazımı burda sonladıyorum arkadaşlar merak ettiklerinizi sorabilirsiz hepinize iyi oyunlar, iyi forumlar  :)

 

Oyudaki (+) artılar:

 

+ Detaylı ve büyük şehir yapısı

+ Eğlenceli karakterler

+ Güzel grafikler

+ Görev çeşitliliği

+ Yapılabilecek çok fazla şeyin olması

 

Oyunda ki (-) eksiler:

 

- Oyunda ki hatalar

- Animasyonların vasatlığı

- Araç sürüş dinamikleri

 

 

Oyun Puanım:

 

Grafik: 90/100

Ses: 90/100

Oynanış: 90/100

 

Sonuç: 90

 

 

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar