Project Cars 2 İncelemesi (PS4)

 


Geliştirici: Slightly Mad Studios

Yayıncı(lar): Bandai Namco Entertainment

Oyun motoru: Madness Engine

Platform(lar): PC/PS4/Xbox One

Tür: Yarış

Boyut: 58GB

Web Sayfası: https://www.projectcarsgame.com/

Çıkış Tarihi: 22.09.2017

 

Bir otomobil tutkunu olarak yarış oyunları benim için çok ayrı bir yere sahiptir, piyasada birçok yarış oyunları mevcut eskiden Aracade yarış oyunları çeşit olarak fazlayken bugün simülasyon türünde de birçok alternatifi mevcut peki bu kadar yarış oyunlarının hepsi güzel mi? Elbette değil ana konu araba olsada her oyunda olduğu gibi bu türüde herkes iyi yapamıyor. Aracade türde Need For Speed genel olarak başarılı diyebiliriz bildiğiniz gibi her çıkan NFS oyunu her zaman başarılı olmuyor ama genel olarak başarılı bir seri NFS ona bu konuda en iyi şekilde eşlik edebilecek başka bir oyun daha söylemem gerekirse hiç düşünmeden Forza Horizon serisi diyebilirim hatta bu serinin 3. Oyunu Need For Speed’den fersah fersah öndedir. Peki Simulasyon türünde neleri sayabiliriz? Playstation kullanıcılarının Gran Turismo’su ve bu türün atası diyebileceğimiz bir seri varken Xbox içinse Forza Motorsport serisi bu türün başarılı yapımları arasında gösterilebilir. Bunların haricinde sayabileceğimiz birçok yarış oyunu mevcut ama bu oyunlar bu işin en büyükleri diyebiliriz.

 


Herkes Need For Speed serisinin kendini tekrar ettiği diye isyan ettiği bir dönemde Electronic Arts yeni Need For Speed oyununu duyurdu, Need For Speed: Shift. NFS serisini genel olarak geliştiren Blackbox Stüdyosu yerine 2008 yılında kurulmuş İngiliz Stüdyosu, Slightly Mad Studios geliştirdiği açıklandı. Bu yeni NFS diğer eski NFS’ler gibi arcade türünde olmak yerine Simulasyon ağırlıklı olacağı açıklandı. Eskiler hatırlayacaktır 2000 yılında çıkmış Need For Speed: Porsche 2000 vardı tam bir simülasyon olmasada simülasyon türüne yakın bir yapısı vardı Shift’in simülasyon türünde olduğu açıklandığında aklıma Porsche 2000 geldi. :) NFS: Porsche 2000 gerçekten çok başarılı bir oyundu ve o dönem çok beğenilmişti, hal böyle olunca yeni oyunda bu oyun gibi olurmu düşüncesi aklıma takıldı. :) Bu gelişme üzerine NFS: Shift’i sabırsızlıkla beklemeye başladım ekran görüntüleri yayınlanmaya başlayınca herkes gibi benimde ağzım açık kaldı. NFS: Shift’in grafikleri o döneme kadar gördüğümüz en iyi grafiklere sahip yarış oyunuydu. Shift ile birlikte uzun süredir kokpit kamerası olmayan NFS serisi kokpit kamerasına kavuşmuştu ve bir hayli iyi görünüyordu. Sözü fazla uzatmadan NFS: Shift, 2009 yılında çıkışını gerçekleştirdi ve bir hayli sevildi daha sonra NFS: Shift 2 duyuruldu. NFS: Shift 2’de 2011 yılında çıkışını gerçekleştirdi ve sevildi daha sonra Shift 3 duyurulacaktı ama nedensiz olarak EA tarafından iptal edildi, bunuda geçen gün Slightly Mad Studios CEO’su Ian Bell tarafından öğrendik. EA, stüdyo ile NFS: Shift 3 için anlaşma sağlamış ve oyunun geliştirilmesine bir hafta kala projeyi iptal ettik demiş haliyle stüdyo bu duruma çıldırmış. Stüdyonun yeni bir yarış oyunu geliştirmek için yeterli parası olmadığı için ne yapabiliriz diye düşünmüşler çünkü eğer bir kaynak bulamazlarsa Stüdyo’yu kapatmaları gerekecemiş. Ve akıllarına bir bağış toplama fikri gelmiş ama bu bildiğiniz bağış sistemi gibi değil, bağış yapanlar yaptıkları bağış oranında oyuna ortak olacaklar ve oyunun karından pay alacaklar, küçük bağış yapanlar ise oyunun kopyasına ücretsiz sahip olabilecekler. Bu sistemin adı “World of Mass Development” adını almış. Sistem kurulduktan ve oturtulduktan sonra Project Cars geliştirilmeye başlanmış ve bağış yapanlarla oyunda yapılan tüm gelişimler paylaşılmış, onlardan aldıkları geri dönüşlerle oyunu daha iyi hale getirmişler. Project Cars, 2011 yılında geliştirilmeye başlandı NFS: Shift isim hakkı EA’da olmasına rağmen Madness Engine hakları tamamen SMS’in elinde olduğu için ellerin grafik motorları hazırdı. Tabi bu grafik motorunuda oyunu geliştirirken güncellemiş ve yeni özellikler eklemişler.

Not: Bu arada bu oyuna 40.000 kişi bağışta bulunmuş ve toplamda 500.000 Euro üzerinde bir bağış toplandığı gelen bilgiler arasında.

 

 (5 yıllık geliştirme aşamasından sonra Project Cars, 6 Mayıs 2015 tarihinde piyasaya sürüldü.)


Şimdi gelelim Project Cars 2’nin nasıl bir oyun olduğuna. :) Project Cars 2 ilk oyun çıktıktan yaklaşık olarak 2 ay sonra duyuruldu, (bu duruma birçok kızmış olsada bence gayet iyi bir gelişme oldu.) şahsen oyunu alan yada almayan herkes bu duruma şaşırdı çünkü geliştirici ekip ilk oyunda birçok hata yapmıştı ve geliştirme süreci bir hayli uzun sürmüştü geliştirici ekip 2. Oyunda bu hataları gidermek için sabırsız oldukları için hemen 2 oyun duyuruldu. İlk oyunun en kötü yanı kariyer modunun zayıf olmasıydı 2. Oyunda bu durum çok daha iyi seviyeye gelmiş diyebiliriz, yarış oyunlarında kariyer modu bence önemli hatta olmazsa olmazıda diyebilirim. Project Cars 1'i oynayanlar bileceklerdir ki ilk oyunu Gamepad ile oynamak hayli bir zordu ve bu duruma birçok oyuncu isyan etmişti güncellemelerle bu durum bir hayli düzeltilsede istenen kıvama gelmemişti, yapımcı ekip bu geri dönüşlere kulak vermiş olacak ki yardımlar açık şekilde Project Cars 2’yi gamepad ile oynamak mümkün, hemde bir Gran Turismo yada Forza Motorsport kıvamında. :) Peki yardımlar kapalı oynayabilirmiyiz diye soruyor olabilirsiniz yardımlar kapalı oyunu oynamak ciddi derecede zor. Ancak iyi bir direksiyon setiyle yardımlar kapalı oynanabilir bu durumda da şoförlüğünüz önemli :) yalnız Project Cars 2 direksiyonla bir o kadar daha zevkli diyebilirim ama herkesin bu donanıma sahip olmadığı bir gerçek oyunu gamepad ile oynarakta zevk alacaksınız bundan emin olabilirsiniz. ;)

 


Project Cars 2’nin fizikleri başarılı araçların tüm tepkileri gerçek hayattakine benzer tepkiler göstermekte ama oyunda çok fazla hata olduğunu üzülerek söylemek istiyorum oyunun PS4 sürümüne 13GB’lik güncelleme gelmesine rağmen oyunda birçok hata var bu hatalar grafiksel, yapay zeka, aracınızın yarış başlamadan yürümesi, durduk yere ceza almanız gibi sinir bozucu birçok hata bulunuyor. Yapımcı ekip bir güncelleme üzerinde çalışıyormuş umarım en kısa sürede bu yama yayınlanır. Project Cars 2 grafiksel olarakta bir hayli başarılı arkadaşlar piyasada görebileceğiniz en başarılı grafiklere sahip yarış oyunlarından bir tanesi diyebilirim araçlar en ufak detayına kadar modellenmişler araçlar PC’de 200.000-300.000 poligona sahip, PS4 ve Xbox One’da ise arabalar 60.000 poligondan oluşmakta. Oyunu her iki platformda oynayan birisi olarak PC’de AA başarısı hariç (Full deyat seviyesi) bir fark görmedim olan farkta göze batmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Project Cars 2 ilk oyun gibi yapıcı ekip tarafından geliştirilen Madness Engine kullanmakta bu motor kendini fazlasıyla kanıtlamış durumda. Oyunda araçlar kadar pist tasarımlarıda bir hayli başarılı yolda su birikintileri görmek ve bu suya girildiğinde aracın su sıçratması ve ona göre tepki vermesi oyundan alınan zevki arttırmış. Peki oyunda sesler ne seviyede? Bir yarış oyunu için sesler çok önemli Project Cars 2 araç sesleri özenle kayıt altına alınmış gerçek araba sesleri kullandığını söylemek istiyorum hal böyle olunca oyunu oynarken gerçek bir araba kullandığınız havasına kapılmak mümkün buda oyundan alınan zevki arttıran bir etken. Project Cars 2’de 180’in üzerinde araç bulunmakta bu listede DTM arabalarından Ralli arabalarına Lemans araçlarından klasik arabalara, normal yol arabalarından Süpersport klasmanına kadar birçok araç mevcut, merak edenler resmi web adresini ziyaret ederek araç listesini öğrenebilirler. Bunun haricinde oyunda 58 lisanslı pist bulunmakta bu sayı bir yarış oyunu için çok iyi bir seviye, yarış severler için süper bir sayı diyebiliriz. :) Project Cars 2’de gerçekçi hava şartları sunan LiveTrack 3.0 kullanılıyor buda gerçek hayattakine benzer hava koşulları oluşturuyor oyunda sağnak yağmurdan, karlı havaya kadar gerçek hayatta karşılaştığımız birçok hava şartı oyunda kusursuz olarak çalışmakta buna birde pistin yapısına göre biriken su birikintileri yada buzlanmalar eklenince oyunda yarışmak bir hayli keyifli ve zorlayıcı olabiliyor. Project Cars 2’de karlı ve buz tutmuş pistte yarışmak bir hayli zor bunun haricinde sağanak yarışta aracınızı yolda tutmakta zorlanıyorsunuz bu durum biraz insanı sinir etsede zamanla alışıyorsunuz. :)

 


Project Cars 2 alınır mı? Yarış oyunları sevenleri kaçırmaması gereken bir yapım ilk oyunda ki en büyük eksiklik olan kariyer modu çok daha başarılı, oyunda kariyer haricinde istediğiniz pistte istediğiniz araçla yarışabileceğiniz yarış moduda bıulunuyor bunun haricinde online olarakta yarışmak mümkün ama online yarışta karşı tarafın size bodoslama çarması sonucu yarışmak pek keyifli olmayabiliyor ama kendi arkadaşlarınızla yapacağınız online yarışlar çok daha zevkli. İlk oyunun gamepad ile oynanmadığına yakınanlar bu oyundan şüphe etmelerine gerek yok yalnız Project Cars 2’den de Arcade bir oynanış beklentisine girmeyin lütfen. :) Bu beklentide olanlar bu oyundan uzak durmalarında fayda var ama simulasyon türünü seviyorsanız bu oyun size göre, Project Cars 2 safkan bir simülasyon olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Oyunda ki kariyer modu gayet kolay daha doğrusu kariye modunda yapacağınız bir ayar ile yapay zekanın zorluğunu ayarlayabiliyorsunuz bu sayede kariyer modundan zorlanmadan oynamak mümkün ama ben zoru severim diyenler içinde limitlerinizi zorlayacak mod mevcut ve bu zorluk gerçekten limitlerinizi zorlayacağından hiç şüpheniz olmasın. :) Project Cars 2’nin dört sürümü bulunuyor bunlar; Standart Edition, Limited Edition, Collector’s Edition ve Ultra Edition. Ülkemizde resmi olarak standart ve Limited Edition sürümleri satılmakta diğer sürümleri yurt dışından almak zorundasınız. Yarış oyunlarına ilginiz varsa Project Cars 2’yi kaçrımayın ilk oyunda ki birçok eksikliği 2. Oyunda gidermişler diyebilirim, bir incelemenin daha sonuna geldik arkadaşlar merak ettiklerinizi sorabilirsiniz herkese iyi forumlar. :)

 

Not: Paylaşılan resimler oyun içinden alınmıştır. :)

 

Artılar:

- Grafikler büyüleyici

- Kariyer modu güzel

- Değişken hava koşulları ile yarışmak güzel       

           

Eksiler:

- Çok fazla bug olması

 

Oyun Puanım:

Grafik: 100/100

Ses: 90/100

Oynanış: 90/100

 

Sonuç: 93

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar