Driveclub İncelemesi



Geliştirici: Evolution Studios

Yayıncı: Sony Interactive Entertainment

Çıkış Tarihi: 10 Ekim 2014

Tür: Yarış Oyunu

Platform: PlayStation 4


Playstation 4'ün çıkış oyunlarından ve ilk Exc yarış oyunu olan DriveClub için ufak bir inceleme yazısı yazmaya karar verdim ve sizlerle paylaşıyorum bakalım benim gibi yarış oyunu hastası birinin beklentilerini karşılamış mı DriveClub. :)

Yeni bir Oyun..

DriveClub, Playstation için yeni bir Exc oyunu olma özelliği taşıyor ve Playstation 4'ün çıkış oyunları arasında olmasına rağmen oyunun yapımı tamamlanamadığı için yaklaşık bir yıl gecikmeli olarak piyasaya çıkmış ve biz yarış severlerin beğenisine sunulmuştur. Bakalım yeni oyun biz yarış severlerin beklentisini karşılıyor mu bunu kendi kişisel incelememle elimden geldiğince sizlere anlatmaya çalışıcam :)




Oynanış

DriveClub oynanış olarak tam bir Arcade arkadaşlar daha önceleri forumda konuşulduğu gibi simulasyon/arcade yapıda bir oyun değil bu türe en çok Forza Horizon 2'de yaklaşılmış ki onunda arcade özelliği daha ön planda. Yalnız oyunun sürüş dinamikleri oyuna çok fazla eğlence kattığını söyleyebilirim virajları yanlayarak almak gerçekten zevkli birde buna lastik sesi eklendiğinde gerçekten keyif alıyorsunuz kokpit kamerasından oynamak çok daha zevkli olmuş bu oyunda. Kokpit kamerasında oynarken direksiyon açısının gerçek otomobillerin direksiyonu kadar dönen yapısı nedeniyle insana ayrı bir keyif verdiğini söyleyebilirim bu özelliği bazı simulasyon oyunlardan görmüştük arcade bir oyunda böyle bir özelliği ilk defa DriveClub'da görüyoruz ve çok beğendiğimi söyleyebilirim özellikle Drift yaparken kokpit kamerasında olmak fena gaza getiriyor insanı :) Oyunun en kötü özelliği görünmez duvarların olması bu nesilde böyle birşeyin olması şaşırtıcı açıkçası keşke görünmez duvarlar yerine bariyer yapılsaymış çok daha iyi olurmuş. Benim en çok sinir olduğum özelliği kesinlikle yapay zeka virajlarda arkadan gelip vurmaları oyun zevkinizi zedeliyor ve insanı sinir küpüne çeviriyor bunun haricinde yapay zekanın gaza gelme konusuda var gaza geldiklerinde sizi geçiyorlar ama çok saçma hareketler yapıp sizide yoldan çıkartabiliyorlar yapar zeka gerçekten sorunlu umarım en kısa sürede bu sorunda güncelleme ile çözülür bunların haricinde oynanış genel olarak çok zevkli.

Sesler

Sesler konusunda fazla söylenecek birşey yok arkadaşlar olması gerektiği gibi yapılmış sesler araç motor seslerinden lastik seslerine kadar herşey başarılı müziklerde onlar kadar iyi. Zaten oyun çıkmadan önce sesler konusunda çok detaylı birşekilde çalışıldığını yapımcılar açıklamıştı profesyonel olarak tüm araçların sesleri kayıt altına alınıp oyuna aktarılmış buda bize gerçekçi ses efektleri olarak gelmiş çokda iyi olmuş umarım Kazu'da yeni Gran Turismo'da kafasının dikine gitmeyip bunu yapmasını bekliyoruz. :)

Grafikler

Oyunun duyurulmasından beri en iddalı olduğu bölüm olan grafikler bizleri şaşırtacak derecede etkilemedi açıkçası bunun en büyük nedeni oyun çıkmadan paylaşılan görüntülerden kaynaklanıyor ve bu nedenle biz oyuncuların beklentileride bu yönde yükseldi. Bölümler arasında da kalite farkı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim bazı bölümlerde PS4 kullanmadığınızı düşünebilirsiniz ama bazı yerlerde de sizi şaşırtan grafikler görüyorsunuz keşke bölümler arası farkı bu kadar açmasalardı diyorum tabi bu bir yarış oyununda çokda sorun olmuyor çünkü siz yarışırken çevreye bir FPS oyunu kadar dikkat edemiyorsunuz. Oyunun yapımcısı Evolution Stüdios oyun geliştirilme sürecinde 1080p 60Fps çalışması için uğraştıklarını söylemişlerdi ama maalesef bu değer yakalanamamış DriveClub 1080p 30Fps olarak çalışıyor arcade bir oyunda da sorun edecek birşey olmadığınıda rahatlıkla söyleyebilirim. DriveClub grafiksel olarak bir devrim değil ama piyasanın en iyi çevre grafiklerine sahip yarış oyunu olduğunu söyleyebilirim oyunun AA eksikliğide gözden kaçmıyor ama yarış oyunlarında genel olarak bu göze fazla batmıyor araç modellemeleri olarakta iyi ama benzer grafik sunan oyun gördüğümüz için en iyisi diyemiyorum ama genel olarak grafik konusunda yarış oyunları arasında en iyilerden biridir DriveClub.

Sonuç

DriveClub ilk duyurulduğunda çok fazla beklenti yaratmasada zamanla yapımcı bu beklentileri yükseltmesi sonucu bazı hayal kırıklıkları yarattığını söyleyebilirim oyunun PS4 çıkış oyunu olmasına rağmen yaklaşık olarak bir yıl gecikmeli olarak piyasaya çıkması zaten birçok oyuncuda çıkmadan kafalarında soru işaretleri oluşturmuştur. Bu oyununun maalesef belirli bir plan içersinde geliştirildiğini düşünmüyorum sadece Playstation 4 konsolunun yarış oyunu eksikliği giderilmesi için piyasaya sürülmüş bir oyunmuş hissi veriyor insana bu oyunun zevksiz olduğu anlamında anlaşılmasın oyun kesinlikle zevkli ve yarış sevenlerin kesinlikle oynaması gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum ama bu haliyle bir PS4 Exc. oyununa yakışmayan eksiklikler barındırıyor DriveClub bunlardan en göze batan özelliği ise oyunda sadece 50 aracın olması söylenebilir. Dinamik hava koşullarınında sonradan gelmesi bile oyunun birçok özelliğinin sonradan plansız olarak oyuna eklendiğini bizlere gösteriyor. Bir diğer sorun ise oyun piyasaya çıkmasına rağmen en iddalı olduğu özelliği olan online yapısı halen daha kullanılamıyor buda oyunun nasıl bir ciddiyetle geliştirldiğinin bir kanıtı ama herşeye rağmen yarış oyunlarını seviyorsanız bu oyunu mutlaka oynamalısınız en azından server sorunu çözüldüğünde ücretsiz versiyonu kesinlikle denemelisiniz herkese iyi oyunlar.


Oyun Puanım: 

Grafik: 90/100

Ses: 70/100

Oynanış: 80/100

 

Sonuç: 80 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar