God of War İncelemesi

 




Geliştirici: Santa Monica Studios

Yayıncı(lar): Sony Interactive Entertainment

Oyun motoru: Bilinmiyor

Platform(lar): PS4

Tür: Aksiyon/Macera

Boyut: 46.15 GB (PS4 Pro)

Web Sayfası: https://godofwar.playstation.com/

Çıkış Tarihi: 20.04.2018

 




Playstation’nın özel oyunları arasında apayrı bir yere sahip God of War’ın yeni oyunu uzun bir bekleyişten sonra nihayet çıkışını gerçekleştirdi. Seveni bir hayli fazla olan seri yeni oyunuyla türünde radikal bir değişikliğe imza attı bu değişim iyimi olmuş kötümü olmuş elimden geldiğince sizlerle anlatmaya çalışıcam. God of War ilk olarak PlayStation 2’de çıkışını gerçekleştirdiğinde büyük bir ses getirmişti oyunun yapımcısı Santa Monica Studio serinin devam oyunlarını çıkardı bu başlıkta bu oyunlardan bahsetmiycem ama ilk oyun 2005 yılında çıktığını belirtmek isterim, dile kolay tam 13 sene olmuş God of War ile tanışalı. :) Yeni oyunda Kratos hariç herşey değişti desem yalan olmaz herhalde eskiden saldıracak yer arayan dinamik genç sinirli Kratos’un yerini yaşlanmış, yorgun sakin bir yaşantı arayan Kratos gelmiş. Yalnız bu değişim oyunda o kadar güzel olarak işlenmiş ki filmler halt yemiş diyebilirim. :) Artık yalnızda olmayan Kratos’un sorumlu olduğu ufak bir oğluda var, annesinin hayatını kaybettiğini bildiğimiz Atreus’da yeni hikayede babasına eşlik ediyor. Yunan mitolojisinin tüm nimetleri bittikten sonra İskandinav mitolojisine geçilmiş ve seride ilk defa Yunan mitolojisi hariç bir mitoloji işlenmesi de önemli bir değişiklik işte bu değişimler God of War’ı bambaşka bir oyun haline getirmiş.

 

 

Kratos artık yalnız değil oğlunu (Atreus) bu acımasız diyarlara karşı hazırlıklı olmasını istiyor ama Sparta hayaletinin kendisine yaptırdığı hatalara düşmemesi içinde eğitmek istiyor. Kratos geçmişte yaptığı hatalardan ders çıkarmış çok daha kontrollü bir karaktere bürünmüş, gençlik yıllarına göre çok daha olgun bir karaktere bürünen Kratos fiziksel olarakta artık daha yaşlı. Şahsen gençlik yıllarına göre çok daha karizmatik göründüğünü ve konuştuğunu rahatlıkla söyleyebilirim. :) Oğlu Artheus ile hikaye boyunca aralarında ki ilişkiyi anlamaya çalışıyoruz ve taşlar ilerledikçe yerlerine güzelce oturmasını sağlıyor. Hikaye anlatımı konusunda gerçekten çok güzel bir iş çıkarmış Santa Monica Studio hatta şuana kadar çıkan tüm God of War’lar arasında başı rahatlıkla çekebilecek bir oyun. Sinamatiklerle desteklenen hikaye anlatımı birçok filme rahatlıkla taş çıkartacak cinsten, yalnız sinematiklerde çok güzel oyuna adapte edilmiş yani bir anda sinematik girdiği falan yok genel olarak oyunda ilerlerken kamera açısı yavaşça değişip sinematik bir açıya dönüyor buda oyunu film tadında bir oyuna çeviriyor.

 



 

Oyunun hikaye uzunluğunu 2. seviye zorlukta 17-18 saatte bitirdim yan görevlerden bir kaçtanesini yaptım tahminim yan görevlerle oyun 30 saat civarı bir oynanış süresi sunacaktır. Oyunun yönetmeni ilk olarak 10-20 saat sürecek şeklinde geliştirmeyi planlamışlar ama oyun geliştikçe gelişmiş ve bu süreye ulaşmış. :) Bu kalitede bir oyunun bu uzunluğa ulaşması biz oyuncular için gerçekten sevindirici şahsen yan görevler için acele etmek istemiyorum ama boş zamanlarımda biran önce yan görevleri bitirme hevesi var içimde, bu oyun gerçekten bağımlılık yapıyor. :) Bunların haricinde bu oyun Türkçe, Playstation özel oyunlarında bu duruma alıştık aslında, Playstation Türkiye’nin desteği ile 23 Studios tarafından hazırlanmış Türkçe altyazı gerçekten çok başarılı olmuş, oyunlara en azından Türkçe altyazı gelmesi gerçekten güzel birşey oyundan alınan zevk bu sayede kat be kat artıyor PlayStation Türkiye’ye en azından kendi özel oyunlarına verdikleri bu destekten dolayı takdiri hakediyor. Altyazının tek bir sorunu var oda yazı boyutu biraz ufak ama ilerleyen günlerde güncelleme ile altyazı boyutunun ayarlayabileceği açıklandı. Bu arada oyuna çıkışından beri bugüne kadar 17 güncelleme geldi, gelen güncellemeler ufak boyutta olsada Santa Monica Studio yaptığı en ufak geliştirmeyi hemen yayınlıyor.

 



 

God of War’da dört adet zorluk seçeneği bulunuyor ben 2. Seviyede başladım (Dengeli bir tecrübe isterim) ilk zamanlar çok fazla zorlanmasamda sonlara doğru oyun beni bayağı zorlamaya başladı hatta bir ara Bloodborne oynadığımı düşünmedim değil :) keşke daha dengeli olsaymış zorluk seviyesi, 3 ve 4. zorluk seviyesi çok daha zorlayıcı olacaktır. Dark Souls ve Bloodborne türünü sevenler bu durumu seveceklerini düşünüyorum. :) God of War’da artık yeni bir silahımız var oda bir balta ismide Leviathan. İlerledikçe özelleştirdiğimiz baltamız düşmanlara karşı gerçekten etkili ve yetenek seviyemizi arttırdıkça hareket kabiliyetimizin artması ile düşmanlara çok daha fazla hasar verebiliyoruz. Yetenek demişken oyunda Silah, Zırh ve Yetenek Ağacımız bulunuyor. Silahta baltamızı geliştirirken Zırhta, göğüs, bilek ve bel’den oluşuyor. Yetenek ağacımızda ise, Leviathan Baltası, Muhafız kalkanı, Pençe yay olarak üçe ayrılıyor. Yetenek ağacımızda gelişim yapabilmek için tecrübe puanına ihtiyacımız var buda düşmanlarla savaştıkça elde ediliyor. Leviathan baltası bölümünde oyunda kullandığımız baltamızın daha etkili olmasını sağlarken, Muhafız kalkanı zırhımızı gelişmesini sağlıyor son olarak Pençe yay’da Kratos’un oğlu Artheus’un kullandığı yayın gelişimini sağlıyor. Bizler düşmanlarla savaşırken Artheus kare düğmesine basarak savaştığımız düşmanlara yay’ı ile hedef aldığımız düşmanları vuruyor. Özellikle birden fazla olan zorlayıcı düşmanların dikkatini üzerine çekmesi bu düşmanlara hasar vermemizi kolaylaştırıyor. Oyunda ilerledikçe bu gelişimlerin önemini çok daha iyi anladığınızıda söylemek isterim, oyun yarısından sonra zorlayıcı bir hal alıyor bu durum özellikle 2. ve üstü zorluk seviyelerinde geçerli.

 



 

Oyunda sandıklar içersinde birçok toplanabilir eşya bulunuyor bazıları haritanın farklı yerlerinde gizlenmiş olsada bulmak çokda zor değil, bazı sandıklar ise açılması için çözülmesi gereken ufak bilmece türünde diyebiliriz. R1 ile hafif vuruşlar yaparken R2 ile ağır vuruşlar gerçekleştiriyoruz, L1 ile Kalkan’ımızla kendimizi korurken L2’yi hedef almak için kullanıyoruz. Baltamızı hedefe attığımızda üçgen tuşu ile geri çağırabiliyoruz. R3 genel olarak düşmanlarımızın sonlara düşmüş canlarını vahşice son ölüm darbesi gerçekleştirmek için kullanıyoruz, bu durumlarda özel bir sinematik devreye girdiğinide söylemek isterim. Bunların haricinde Spartalı Öfkesi barımız bulunuyor bu bar dolduğu anda R3 ve L3’e aynı anda bastığımızda Kratos bu öfkeyle heryeri yıkıp döküyor. God of War’da ilerlerken açılması gereken kapılar için bazı bulmacalar oluyor genel olarak zevkli olan bu bulmacalar bazen zorlayıcı olabiliyor bu yapısıyla bana Uncharted’ı hatırlattığını söylemek istiyorum. Hikaye boyunca birçok bulmaca çözmemiz gerekiyor. Artheus yanımızda bizimle savaşırken aynı zamanda bir günlük tutması karşılaştığımız düşman türleri hakkında detaylı bilgi almamızı sağlarken Artheus’un da düşüncelerini bu günlükten okumak mümkün. God of War’da birçok düşman türü bulunmakta bunlardan bazılarını söylemem gerekirse; Ezeliler, Troller, Elfler, Seidr gibi türler bulunuyor. Oyunun bir hayal kırıklığı ise Troll türlerinin farklı olmasına rağmen neredeyse birbirinin aynısı dövüş mekaniğine sahip olması biraz hayal kırıklığı yarattı bende, ilk zamanlar biraz zorlayan dövüş sistemi düşmanların hareketleri ezberlenince gayet basit bir hal alıyor.

 



 

God of War artık çok daha farklı bir kamera açısı ile oynanıyor bu radikal değişim bazı God of War hayranlarını üzmüş olsada seriye yeni bir soluk getirmiş ve yerinde bir karar olmuş. Değişen kamera açısı sayesinde mekanları en ufak detayına kadar incelemek gerçekten çok zevkli şahsen bazen görev yapmayı bırakıp mekanları incelediğimi itiraf etmek istiyorum. :) God of War teknik açıdan da çok başarılı bir oyun, 2013 yılında çıkmış bir konsola böylesine etkileyici grafik geliştirmek her stüdyonun işi değil kesinlikle. God of War hem grafikleri hem animasyonları, fizik motoru, yanma ve patlama efektleri gerçekten etkileyici. Karakterlerde ki detaylı modelleme insanın ağzını açık bıraktıracak cinsten (abarttığımı düşünenler olabilir ama gerçekte durum bu :) )karakterlerin derisinden elbiselerinde ki detaya kadar herşeye özenle emek verilmiş ve bu sadece ana karakterler için geçerli bir durumda değil oyunda ki tüm karakterler için ciddi bir özen gösterilmiş bunu net bir şekilde görebiliyorsunuz, karakterler haricinde mekan tasarımlarında ki o etkileyici konsept İskandinav mitolojisini oynamamıza değil yaşamamıza neden oluyor. :) Oyunun ilk başlangıcında Playstation 4 Pro’ya özel yapabileceğimiz bir grafik ayarı mevcut “Performansa önem ver”, “Çözünürlüğe önem ver” seçenekleri ile istediğiniz ayarı yapabiliyorsunuz, bu ayarları istediğiniz zaman Ayarlar bölümünden “Grafik Modu” ayarlarından değiştirebilirsiniz. Standart Playstation 4, 1080p 30 fps olarak çalışırken bu ayarlar Playstation 4 Pro’da 1080p 30-60 fps / 2160p 30 fps seçeneklerini ayarlamamıza yarıyor. 1080p’de 60 fps hedef alındığını ama bu değerde çalışmadığını söylemek isterim oyun performans modunda 45-50 fps’de çalışıyor böyle grafik kalitesinde de çok önemli bir kayıp değil diyebiliriz. Playstation 4 Pro’da sunulan 4K seçeneği maalesef doğal 4K değil, bu derece üst seviye grafiklerde konsolunda gücü göz önüne alındığında kabul edilebilir bir durum, Playstation 4 Pro’ya özel “Checkboard Rendering” tekniği kullanılarak 4K görüntü oluşturulduğu daha önce açıklanmıştı.

 

Checkboard Rendering:

Playstation 4 Baş Mühendisi: Mark Cerny, “Cihazların, gerçek 4K oyun deneyimi sunabilmesi için en az 8 teraFLOP’luk bir güce ihtiyacı var. Ancak geliştirdiğimiz yeni ‘checkerboard rendering’ adındaki teknoloji ile yarı piksel oranında gerçekten çok az bir görsel kayıp ile 4K deneyimini yakalayabiliyoruz.” dedi. Yani Mark Cerny’nin demek istediği, 2 adet 1080p görüntü ile saf 4K deneyimine yakın bir görsellik elde edilebiliyor.[/I]

 

Ben oyunu Playstation 4 Pro’da deneyimledim 1080p’de oyunda en yoğun şiddetli sahnelerde bile en ufak performans sorunu yaşamadım, tabiri caizse yağ gibi akıyor oyun bu durum standart Playstation 4’de aynı olduğu söyleniyor. Yalnız 4K’da oyunun performansı biraz sorun yaşatabiliyor yer yer 20 fps’e düşen performans yaşanabiliyor o yüzden 1080p oynamak daha iyi bir oyun deneyimi sunacaktır. Santa Monica Studio oyuna bunca güncelleme çıkarmasına rağmen yeni güncellemeler için çalışmaya devam ediyor bu sorun içinde bir güncelleme çıkaracaklardır. Grafiklerden bu kadar bahsettikten sonra seslerden bahsetmeden olmaz oyunun müzik ve seslendirme ekibi gerçekten başarılı isimlerden oluşuyor ve çok kaliteli seslendirmeler ile müziklere sahip God of War.

 


 

Artık yazımın son bölümüne gelmiş bulunmaktayız, yeni God of War seriyi hem oynanış hemde hikaye açısından bambaşka yere taşıdığı bir gerçek bu değişim oyunun hikaye üzerinde daha fazla yoğunlaşmasına imkan vermiş. Kratos’un değişimi gerçekten etkileyici, gençlik yıllarında ki agresif, sinirli karakteri, geçmişte kendince haklı sebepleri olması ama yaptığı hatalarında farkında olan ve herşeyden önce artık bir baba olduğunun bilincinde çok daha olgun bir Kratos var karşımızda. Atreus ile babası Kratos arasında ki bağ annesi ölmeden önce çok sağlam olmadığını anladığımız oyunda, Atreus zeki ve aynı zamanda babasına saygıda kusur etmeyen bir kişiliğe sahip olduğunu görüyoruz. Babasının okuyamadığı yazıları Atreus babasına okuyarak yardımcı olmaya çalışıyor düşmanlarla savaşta babasına pençe yay ile ona destek sağlıyor. Baba oğul ilişkisine şahit olduğumuz oyunda Kratos ile Artheus’un baba oğul ilişkisi çok sıcak olmadığıda bir gerçek, kendisinin yaptığı hataları oğlunun yapmaması için yer, yer oğluna kızması aslında Kratos’u tam bir baba kimliğine büründüğünün bir göstergesi. Yeni God of War hikaye tabanlı oyunlar arasında bu nesilde en iddalı oyunlardan biri olmayı başarmış, Santa Monica Studio dersine gerçekten çok iyi çalışmış ve bizlere bu güzellikte bir oyunu armağan etmişler. Her ne kadar oyun piyasaya çıktıktan sonra fiyatı zamlanmış olsada her Playstation 4 sahibinin oynaması gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum. Bir incelemenin daha sonuna geldik umarım faydalı bir inceleme olur, herkese iyi oyunlar. :)

 

Merak edenler için God of War Çıkış Tarihleri

 

Artılar:

+ Hikaye

+ Grafikler dehşet verici

+ Yeterli oyun süresi

+ Bağımlılık yapıyor :)

 

Eksiler:

- Bazı grafiksel hatalar

- Altyazı çok ufak

  

Oyun Puanım:

Grafik: 95/100

Ses: 95/100

Oynanış: 95/100

 

Sonuç: 95

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar